kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzun süreli açlıklar aşırı kiloya davetiye çıkarıyor
Uzun süreli açlıklar aşırı kiloya davetiye çıkarıyor
Hafta sonuşişmanlıyoruz

Uzun süreli açlıklar aşırı kiloya davetiye çıkarıyor

Ana veya ara öğünlerin atlanmasının beslenmede büyük hata olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu durumun sebep olduğu kan şekeri düşüklüğünün aşırı acıktırdığını söylüyor. Sık ama az yeme modeli, hem forma girmeyi hem de sağlığı korumayı sağlıyor....

International Hospital Etiler Kliniği'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın, tansiyon ve şeker hastalarının zayıflama çabaları sırasında mutlaka bir uzman kontrolünde olmaları gerektiğine dikkat çekti. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kan şekeri düşüklüğü yaptığını da anlatan Aydın, bunun sonucunda aşırı açlık hissi yaşandığını ve gerekenden fazla yenerek kilolara davetiye çıkarıldığını söyledi...

* Hastalıklara özel diyet önerileriniz neler? Bir tansiyon hastası, bir diyabet hastası zayıflamak istediğinde nelere dikkat etmeli?
Diyabet veya tansiyon problemi olan hastaların kilo vermeleri hem şekerin daha dengeli olmasını hem de tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlıyor. Yalnız bu kişilerin diyet yaparken doktor ve diyetisyen kontrolünde olmaları şart. Tansiyon hastaları, yemekleri tuz koymadan pişirmeli, ekmeğin de az tuzlu olmasına özen göstermelidir. Yemeklerde maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu kullanmak, tuz eksikliğini bir ölçüde giderebilir. Sarmısaklı yoğurt yemeklerde tat vermesi için kullanılabilir. Tereyağ, iç yağı, katı margarinler kullanılmamalıdır. Daha çok zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar önerilir. Sofrada marul, kıvırcık, roka, tere, maydanoz gibi yeşillikler bulundurulmalıdır. Salamuralar, turşu, zeytin, konserve kesinlikle tüketilmemelidir. Diyabet (şeker) hastaları ise, şeker, bal, reçel, pekmez, pasta, kek, kurabiye, meşrubatlar, sucuk, pastırma, krema ve yağlı yiyecekler tüketmemelidir. Yağ olarak bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek alışkanlık haline getirilmelidir. Beslenmede lifli gıdalar artırılmaya çalışılır. Diyabet hastaları öğünlerini günde beş-altı kez olacak şekilde düzenlemelidir.

* Hastalığı sebebiyle kortizon kullanmak zorunda kalan kişiler, kilo almamak için beslenmelerinde nelere özen göstermeli?
Kortizon kullanımı, sindirim sisteminde hazımsızlık, şişkinlik hissi yaratır. Ülser oluşturma riski vardır. İştahı artırır ve kilonun artmasına yol açar. Vücutta su ve sodyum tutulmasına neden olur. Bu sebeple kortizon kullanan kişilerin diyeti proteinden yeterli, C vitamininden zengin olmalıdır. Tuz kısıtlaması yapılmalıdır. Gerekirse B6 vitamini eklemesi yapılır.

* Hangi hormonal hastalıklar aşırı kilo alımına yol açar? Kişi beslenme şeklinden dolayı değil de, hastalığı yüzünden kilo aldığını kendisi anlayabilir mi?
Sürekli kilo problemi yaşayan, kilo alan, zor kilo veren kişilerin hormonlarla ilgili problemi olabilir. Tiroit hormonu salgılanmasında yetersizlik, östrojen hormonunun salgılanmasında azalma, insülin hormonu ile ilgili problemler kilo almayı tetiklemektedir. Bunlar uzman kontrolünde araştırılmalıdır.

* Son dönemde ginseng, omega

* ve folik asit hapları giderek daha sık kullanılıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ve bu hapların kullanımı kilo almaya yol açar mı?
Omega n'ün kanda kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürücü etkisi nedeniyle kalp damar sistemini güçlendirdiği belirtilmektedir. Ginseng ise, mental ve fiziksel yorgunluğun giderilmesinde strese karşı kullanılmaktadır. Folik asit suda çözünen bir vitamindir. Eğer yeterli ve dengeli besleniyorsak, bitkisel destek kullanmaya gerek yoktur. Çünkü bitkisel destekler her kişi için uygun olmayabilir. Örneğin ginseng tansiyon yüksekliğinde ve şeker düşüklüğünde kullanılmamalıdır. Yetersizlik belirtisi yoksa, folik asit kullanılmamalıdır. Ama doktor kontrolü ile yetersizlik olduğu saptanırsa, bitkisel destekler kullanılabilir.

* Kan şekerini düşürerek, açlık krizine girmemize neden olan beslenme hataları neler?
*
İnsülini hızlı yükselten yiyeceklerin şeker, bal, reçel, çikolata, meşrubat ve benzeri ürünlerin fazla tüketilmesi.

* Uzun süreli açlıklar (ana öğünlerin beş saatlik arayı geçmemesi gerekir).

* Kahvaltının atlanması.

* Ara öğünde beslenilmemesi (aralarda süt, meyve, grissini, yoğurt, kuru kayısı tüketilebilir).

* Yeterli lif alınmaması. Bu durumlara dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde, kan şekeri hızla düştüğü için açlık krizine girildiğinden, sağlıksız ve fazla besin tüketimine gidilebilir ve fazla kilo alınabilir.

* Selülitten korunmak için nasıl beslenilmeli?
Selülitten korunmak için ideal ağırlığı korumaya çalışmak, günde 8-10 bardak su içmek, kafeinden uzak durmak (kahve, kola) tuza dikkat etmek, bol sebze ve meyve tüketmek, yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Çiçeği burnunda spiker Işık: Ben henüz çırağım
 'Uyuyan Güzel' keşfedilmeye hazır
 Yılın üçte ikisinde otelde kalıyorum
 Tapınak Şövalyeleri'nin maskesi düşüyor
 Aksu ve Öncel ilk kez bir arada
 Meydanda tespih ve eşarp sattı
 Efsane ikili 30 yıl sonra TV dizisinde buluştu
 İkizler ile Aslan'ın aşkı, tutku abidesi
 Kıskançlık kontrolü
 Yalnızlar 'Studio Live'daki çöpçatanlık partisinde buluşuyor
 Buzullar arasında romantizm
 Disneyland'a yıldız yağdı
 Masallardan kalma bir gece
 Baharın tüm renkleri Fransız Sokağı'nda
AYŞE ÖZYILMAZEL
Küçücüğüm her şeyim
Kışları rock müzik iyi gider,...
HAKAN & UTKU
Bizde de 6 ay gece 6 ay gündüz olsaydı
Mustafa Cansu...
AYŞE TÜTER
Teyze böreği
Ön hazırlık olarak 1 paket margarini...
Hiperaktif çocuk kendini gizleyebilir
Hiperaktif çocuk kendini gizleyebilir
Hiperaktivitenin başlıca özelliklerinden biri 'aşırı hareketlilik'...
20 bin $'lık garsonlar...
20 bin $'lık garsonlar...
İstanbul'da görev yapan konsolos eşleri, Beyoğlu'ndaki Fransız...
Yeni bir aşk
Yeni bir aşk
Adını Deniz Akkaya ile yaşadığı aşkla duyuran Kayserili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.