kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat: Görüşmelere hazırız

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlayacağı 3 Ekim'den önce, ''çözüm olacağına inanmadığını'' söyleyen Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a yanıt verdi ve ''3 Ekim'den önce görüşmelere ve çözüme hazırız'' dedi. Talat, Papadopulos'un ''30 bin Türk askeri çekilsin'' talebinin, ''1974 öncesine dönelim'' talebi olduğunu ve bunun dünya ve Kıbrıs gerçeğinden uzak, hayalci bir talep olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Talat, yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

''Biz, Kıbrıs Türk halkının gösterdiği doğrultuda çözüm için hazırız. Bunun için her türlü esnekliği de gösteririz. Ancak bu esneklik kesin olarak Kıbrıs Türk halkının güvenliğini ve temel haklarını güvence altına alacak bir çözüme yol açacaktır, hedefimiz budur. BM Genel Sekreteri'ne, taleplerinin karşılanarak, Kıbrıs sorununa ilgisini artırmaya yönelik yaptığımız davet hala geçerlidir''dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Papadopulos'un, ''3 Ekim'e kadar çözüm olacağına inanmadığını'' söylemekle aslında tercihini ortaya koyduğunubelirten Talat, Papadopulos'un 3 Ekim'e kadar çözüm istemediğini, ondan sonra isteyip istemediği konusunu da açık bıraktığını kaydetti. Çözümün tek taraflı olmayacağını söyleyen Talat, ''Papadopulos, 'çözüm olmayacak' diyorsa istemiyor demektir. Aksi halde, 'ben istiyorum ama olmaz' derdi. Biz gayet açık ve net ifade ettik. BM Genel Sekreteri'nin Rum tarafından istedikleri var, o isteklerinin yerine getirilerek görüşmelerin derhal başlamasını istiyoruz, kendi payımıza biz bu görüşmelere hazırız, 3 Ekim'den önce çözüme de hazırız'' diye konuştu.

'1974 ÖNCESİNE DÖNELİM TALEBİ'

Talat, Papadopulos'un, ''Türkiye'nin jest olarak 30 bin askerini adadan çekmesi gerekir'' sözlerinin ise ''1974 öncesine dönelim talebiolduğunu'' kaydetti.

Rumların, Kıbrıs sorununu bir ''işgal'' sorunu olarak gördüğünü, Kıbrıslı Türklerle güç paylaşımı düşünmediğini, Türk askerinin çekilmesini ve egemenliğini adanın bütününe yaymak istediğini belirtenTalat, ''bu anlayışın, Kıbrıs sorununu doğru teşhis etmeyen bir anlayış olduğunu'' söyledi.

Talat, şöyle devam etti: ''Eğer sorun böyle olsaydı, BM kararları, 'Türk ordusu çekilsin, Rum yönetimi kuzeye de egemen olsun' derdi. BM'nin bütün çabası, iki toplumlu, iki kesimli bir federasyonu oluşturmaktır. Bunun için birçokplan yaptı, en son örneği de Annan Planı'dır. Annan Planı'nda Türk askeri çekiliyor, ama safhalar halinde, güvenlik adada sağlanarak çekiliyor. Papadopulos'un '30 bin Türk askeri çekilsin' talebi '1974 öncesine dönelim' talebidir ki hem gerçekçi değil, hem kabul edilebilir değil, ayrıca dünya gerçeklerinden, Kıbrıs sorununun gerçeğinden son derece uzak bir taleptir, hayalci bir taleptir.'' Papadopulos'un, ''çözüm müzakerelerinin tekrarını istememekle'' çözüm istemediğini ortaya koyduğunu ifade eden Talat, ''dünyanın Kıbrıs sorununu yeniden değerlendirmesi gerektiğini'' söyledi.

Talat, ''Papadopulos'un bütün Kıbrıs'ın cumhurbaşkanı olarak tanındığı şartların devamı halinde Papadopulos'un öngörüleri işte bunlar, kendisi açısından. Benim buna söyleyecek bir şeyim yok. AB'nin, kendi üyesidir, dünyanın ve BM'nin durumu değerlendirmesi gerekir'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papadopulos: Müzakerelerden önce Kıbrıs'ta anlaşma yok
 Rumlar seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor
 'Koçaryan'la görüşme olabilir'
 Üzerinde c-4'le yakalandı
 Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
 Çanak anten alarmı
 Belediye amblemli uyuşturucu servisi
 Sabah ve Aktüel'e 'Dostluk Ödülü'
 Uçaktan 'alo' denilebilecek
 'Lale'de ikinci gazeteci çıktı
 Üniversite şenliğine saldırı
 Halaçoğlu: Hukuksuz ülkede kendimi nasıl savunacağım?
 Prof. Tural Ermeni iddiasına karşı cübbesini ortaya koydu
 Türkiye'yi öven Almanya iltica talebini reddetti
ERDAL ŞAFAK
Unutmak Anlaşması
CHP'li Mustafa Gazalcı ve...
ALİ KIRCA
Son maçlara kadın hakemler!
Son günlerde hakemlerin...
ÖMER LÜTFİ METE
Almanya, Erdoğan ve dostluk
Türkiye ziyaretinde pek...
UMUR TALU
Allah yardımcı olsun!
İnsan şaşırmakla malul. Buna bir...
Yeni kabine göreve...
Yarım asır sonra seçimle göreve gelen hükümet 5 eksikle yemin etti.
...kanlı başladı: 60 ölü
Kuzey Irak yönetiminin merkezi Erbil kentinde, polis olmak için sıra...
Hırsız vaaar!
Hırsız vaaar!
Türkiye Ligi'nde büyük maçlarda topun oyunda kaldığı süre 40...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu