kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İstediğinizi yapamazsınız'
'İstediğinizi yapamazsınız'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmalara değinerek, ''Anayasa Mahkemesi'ni bu Meclis, milli irade kurdu. Kurduktan sonra da ne kadar yararlı olduğunu gördü. Türkiye'de denge, huzur o sayede gidiyor. Böyle 'dediğim dedik, istersem yaparım' dönemleri bitti. Yüzde 34 oy alacaksın, 'Parlamento'da üçte ikilik çoğunluğu buldum, istediğimi yaparım' diyeceksin, yağma yok... Kimse sana onu yaptırmaz'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında, bir süre önce yaşanan türban tartışmalarının ardından, ''Anayasa Mahkemesi kapatılsın mı kapatılmasın mı?' tartışmalarının gündeme geldiğini ifade etti.

Bu tartışmaların ''Türkiye için yanlış'' olduğunu ve bunları konuşmanın kimseye yararı bulunmadığını belirten Baykal, bir muhalefet partisi olarak bu tartışmaların dışında kalmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Her vesileyle iktidar yetkililerine, ''Aman sakın ha bu konulara dokunmayın, gündeme getirmeyin. Bu tartışmadan ne size ne ülkeye yarar gelir. Siz işinize bakın, Türkiye'nin kalkınmasını gerçekleştirin'' uyarısında bulunduklarını kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye, bu konuları aştı. Kendi iç barışını, huzurunu, dengesini kurdu. Bu barışın arkasında 80 küsur yıl yatıyor. Bu dönem içinde çekilen nice acı, sıkıntı var. Şimdi bu konuyu tekrar orasından, burasından, 'üç tane oy alacağız, birtakım çevreleri kışkırtacağız, onları tahrik edeceğiz' diye siyaset gündemine taşımak yanlıştır, yapmayın diye her seferinde söylüyoruz. Birden bire tamamen bizim dışımızda bir tartışma ülke gündemine geldi, oturdu.''

Baykal, bu tartışmanın, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Türkiye'de türban konusunda bir toplumsal mutabakat oluşmuştur. Artık bu mutabakatın gereği yapılmalıdır. Baykal gerekli katkıyı versin bu konuya birlikte Meclis'te çözelim'' açıklamasıyla gündeme geldiğini söyledi.

''İKTİDAR DERS ALMIŞ OLMALIDIR''

Gelinen noktanın, bu konuda bir toplumsal mutabakat olmadığını gösterdiğini ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz, böyle bir mutabakatın olmadığını bildiğimiz için ağzımızı bile açmadık. Bir süre sonra demeçler birbiri ardına gelmeye başladı. Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı konuştu. Genelkurmay Başkanı'nı suçlayamadılar, suçlayacak birisini aradılar. 'Anayasa Mahkemesi Başkanı niye konuşuyor, zamanı mı' filan demeye başladılar. Çok yanlış olmuştur. Çok gereksiz bir tartışma açılmıştır. Türkiye'nin bu tartışmalardan herhangi bir şekilde yararlanması söz konusu değildir. Ama bir yarar aranıyorsa yarar şu noktadadır; deneyen iktidar yaşayarak görmüştür ki bu konuda harekete geçmek Türkiye'nin
istikrarı, huzuru ve barışı açısından uygun değildir. Bu dersi iktidar, bu girişimi sonucunda almış olmalıdır.''

''YAĞMA YOK''

Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye'nin siyasal hayatında yaşanarak geliştirilmiş, oluşmuş bir temel kurumu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Meclis, Türkiye'nin kalbi, ruhu, özü... Anayasa Mahkemesi'ni bu Meclis, milli irade kurdu. Kurduktan sonra da ne kadar yararlı olduğunu gördü. Türkiye'de denge, huzur o sayede gidiyor. Böyle 'dediğim dedik, istersem yaparım' dönemleri bitti. Yüzde 34 oy alacaksın, 'Parlamento'da üçte ikilik çoğunluğu buldum istediğimi yaparım' diyeceksin; yağma yok... Kimse sana onu yaptırmaz. Bu tartışma kanıtladı ki isteyen tartışır da o tartışmayla Türkiye'de bir şey değişmez.'' ''Bazılarının şurayı değiştirelim, burayı değiştirelim derken Anayasa'nın özüne tasallut etmeye kalktıklarını'' savunan Baykal, o özü koruma mücadelesi yürüttüklerini söyledi.

''YAZ-BOZ TAHTASI DEĞİL''

Türkiye'de hukukun ve siyasetin yerinin belli olduğunu kaydeden Baykal, ''Bu ülkede her sabah erken kalkan, bugün Türkiye'nin rejimi ne olsun diye tartışma yapamaz. Türkiye, rejimin ne olacağını bir kişinin keyfi takdiriyle değil, milyonlarca insanımızın savaş, siyaset meydanlarında, Erzurum, Sivas kongrelerinde, Anadolu'da verdiği mücadeleler sonucunda kararlaştırdı'' dedi.

''Demokrasi, siyasetin, rejimin, anayasanın tarih içinde oluşmuş temel ilkelerinin yaz-boz tahtasına çevrildiği bir milli egzersiz alanı değildir'' diyen Baykal, şunları kaydetti:

''Türkiye'de egemenliği TBMM'nin temsil ettiği doğrudur ama, bu egemenliğin Anayasamızın kurumlarının eliyle birlikte kullanıldığı da bir başka temel gerçektir. Bütün bunlar, demokrasimizin özüdür. Bu tartışmayı gereksiz, anlamsız bir tartışma, Başbakan'ın 'Acaba şartlar uygun mu, buradan tutturabilir miyiz' diye bir deneme yapması ve o deneme karşısında toplumun kararlı bir tavır sergilemesiyle gerçeğin ortaya çıkması açısından yarar sağlayan bir girişim olarak görüyorum. Artık iktidar da görmüştür ki bunlarla oynamamak, bunları kurcalamamak lazımdır. Anayasa Mahkemesi'ni her 15 yılda bir
tartışarak, Türkiye'de huzur ve istikrar sağlanamaz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Tartışmayı noktalayalım
 Teziç: Bumin hukuki gerçeği ortaya koydu
 Erdoğan: Gerilim politikacısı değiliz
 Diz kapağımıza bile gelemeyen sularda kulaç atmayız
 Tepkinin zararını görürler
 Niçin konuştu ilgilenmem
 Erinç: Yasayla ilgili endişemiz sürüyor
 AB ile değişeceğiz TSK da değişecek
 AİHM'de kritik dönem
MUHARREM SARIKAYA
Çiçek: İşin ölçüsü kaçtı...
TBMM Başkanı Bülent...
YAVUZ DONAT
İktidarın "güven" sorunu
2002 seçimleri öncesinde...
Yılmaz deliği hiç tutturamadı!
Opet Golf Cup 2005'in ödül töreninde Cem Yılmaz, çevresindekileri...
Hayata yeniden merhaba dediler
Cep telefonu yüzünden gaspçılar tarafından trenden atılan Hakan'ın...
Manisa Süper Lig'in Avrupalı'sı olacak
Manisa Süper Lig'in Avrupalı'sı olacak
41 yıllık rüyayı gerçekleştiren Vestel Manisaspor büyük düşünüyor.
Sivaslılar takımınız için birleşin
Sivaslılar takımınız için birleşin
Sivaslı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin dört bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu