kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Teziç: Bumin hukuki gerçeği ortaya koydu
Teziç: Bumin hukuki gerçeği ortaya koydu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümündeki konuşmasında şahsi görüşlerini dile getirmediğini, ''Hukuki bir gerçeği ortaya koyduğunu'' söyledi. Teziç, Rektörler Komitesi toplantısındaki açıklamalarının ardındangazetecilerin Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaları nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine, Anayasa'da egemenliğin kullanılması ile ilgili hüküm bulunduğunu ifade etti. Buna göre, egemenliğin kullanılmasının yetkili organlar aracılığıyla olduğunu vurgulayan Teziç, ''Bunun başka bir ifadesi Anayasamızda, ne yasama neyürütme ne de yargılama... bunların hiç birisi sorumsuz değildir'' dedi.
ABD'de 19. yüzyılda Federal Yüksek Mahkeme'nin kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimini kendi girişimi ile yaptığını anlatan Teziç, bunun daha sonra kıta Avrupasına yayıldığını belirtti. Teziç, şunları söyledi:

''Anayasa Mahkemesi'nin işlevi Anayasanın sözünü söyletmektir. Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı, konuşmasında şahsi görüşlerini dile getirmedi, alınmış mahkeme kararlarını dile getirdi. Kişisel kararını ortaya koymadı. Hukuki bir gerçeği ortaya koydu. Yasama organının yetkileri de Anayasa'nın çerçevesinde kullanılır.

Bugün parlamentoya seçilmiş üyeler, salt Meclis'in çıkarmış olduğuyasayla seçilmemişlerdir. Bu yasa iki aşamalı bir baraj öngörüyordu. Bölge ve genel ülke barajı. Bölge barajını Anayasa Mahkemesi iptal edince sadece genel baraj kaldı ve o seçim sistemi ile Sayın Meclis Başkanı ve geri kalan bütün üyelerde bu sistemle seçildiler. Demek ki,itiraz etmediklerine göre kabul ettikleri bir mekanizmanın içinde faaliyetlerini gösteriyorlar. Başka bir seçim sistemini getirebilirlerdi ama Anayasaya uygun bir düzenleme yapılması koşuluyla. Yasama organı dilediği konuda düzenleme getirir ama kamu yararı amacıyla çıkarılıp çıkarılmadığını Anayasa Mahkemesi denetler.

Anayasa yargısının bulunduğu bütün ülkelerde yasama işlemi zaman zamanMeclis'in iradesiyle eğer başvuru yapılmışsa kanunların Anayasa uygunluğunun denetimini yapan organlarının iradesinin de eklemesiyle oluşur. Bu hukuk devletinin zorunlu kaçınılmaz sonucudur.'' Yargı organlarından hoşnut olmayan iktidarların zaman zaman bu alanlarda mücadele etmelerinin tarihsel örnekleri bulunduğunu anlatan Teziç, Fransa'da, Almanya'da ve ABD'de bunun örneklerinin görülebileceğini kaydetti. Teziç, şöyle devam etti: ''Türkiye'de de zaman zaman iktidarda olanlar kendi önerdikleri yasaların iptalinde Anayasa Mahkemesi'ne hep yüklenirler. Ama muhalefet oldukları zamanda kendi başvuruları ile ortaya çıkan kararlarda da onların savunuculuğunu yapmışlardır.'' Hukukun herkese lazım olduğunu vurgulayan Teziç, bunun iktidarı kullananların, parlamento çoğunluğuna sahip olanlar için de geçerli olduğunu belirtti. Teziç, şunları kaydetti:

''TBMM Başkanı tarafsız bir makamda oturmaktadır. Kendisi aynı zamanda iyi bir hukukçudur. Ama acaba basına yanlış mı yansıdı düşüncesindeyim. Çünkü parlamentonun 550 üyesinden 549'nun oy verme hakkı vardır, bir kişinin oy hakkı yoktur. O da Meclis Başkanı'dır, sırf tarafsızlığını koruyabilmesi için. Onun için anayasal kurumların uyumlu, dengeli çalışması yönünde zaman zaman kendisine görev düşerse burada bir taraf olma gibi tutum içine girmemesi gerekir, anayasa gereği. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamına vekalet etmektedir. Vekaletinikullandığı gün ne olursa olsun o ortamda dahi Anayasa'nın 104. maddesiuyarınca organların uyumlu çalışma sorumluluğuyla yükümlüdür.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Tartışmayı noktalayalım
 Erdoğan: Gerilim politikacısı değiliz
 'İstediğinizi yapamazsınız'
 Diz kapağımıza bile gelemeyen sularda kulaç atmayız
 Tepkinin zararını görürler
 Niçin konuştu ilgilenmem
 Erinç: Yasayla ilgili endişemiz sürüyor
 AB ile değişeceğiz TSK da değişecek
 AİHM'de kritik dönem
MUHARREM SARIKAYA
Çiçek: İşin ölçüsü kaçtı...
TBMM Başkanı Bülent...
YAVUZ DONAT
İktidarın "güven" sorunu
2002 seçimleri öncesinde...
Yılmaz deliği hiç tutturamadı!
Opet Golf Cup 2005'in ödül töreninde Cem Yılmaz, çevresindekileri...
Hayata yeniden merhaba dediler
Cep telefonu yüzünden gaspçılar tarafından trenden atılan Hakan'ın...
Manisa Süper Lig'in Avrupalı'sı olacak
Manisa Süper Lig'in Avrupalı'sı olacak
41 yıllık rüyayı gerçekleştiren Vestel Manisaspor büyük düşünüyor.
Sivaslılar takımınız için birleşin
Sivaslılar takımınız için birleşin
Sivaslı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin dört bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu