kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç: 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' şeklinde cümlem olmadı
Bumin: "Yasama Anayasa çerçevesindedir"
Arınç: 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' şeklinde cümlem olmadı
Karayalçın: Hiçbir meclisin evrensel ilkeleri hiçe saymaya hakkı yoktur
Baykal: Türban sorunu için Anayasa Mahkemesini kaldırırsak çok daha büyük tehlikeler gelir
Koç: Arınç gizli kapaklı tehdit savuruyor
AKP Başkanvekili Fatsa: Gündemimizde böyle bir konu yok

Arınç: 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' şeklinde cümlem olmadı

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''(Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız) şeklinde bir cümlem olmadı'' dedi. Arınç, Karaman Valiliği ve belediyesi tarafından Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen ''Karaman Türk Dili Ödül Töreni''nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bülent Arınç, bir gazetecinin ''Anayasa Mahkemesi'nin kapatılabileceğini söylüyorsunuz. Burada hukuk ne işe yarıyor?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

''(Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız) şeklinde bir cümlem olmadı. Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir, Anayasa Mahkemesi ile ilgili Anayasa'nın hükümleri değiştirilebilir. TBMM, yasama yetkisine sahiptir. Bir örnek olarak söylenmiştir.''

TBMM Başkanı Arınç, dün katıldığı bir televizyon programında Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmayla ilgili kendi düşüncesinin sorulduğunu hatırlattı. Arınç, kendisinin de bunun üzerine şunları dile getirdiğini söyledi:

''Sayın Bumin'in türbanla ilgili sözlerini çok önemsemiyorum. Çünkü bu konular zaten geçmişten bu yana konuşuluyor. Herkesin hemen hemen fikirleri aynı. Sayın Başkan'ın emekliliğine 2 ay kala niye böyle bir konuya temas ettiği konusuyla da ilgili değilim. Bu da beni ilgilendirmiyor. Ama beni ilgilendiren bir yönü var. Bir siyasetçi, milletvekili, TBMM'nin Başkanı olarak Sayın Bumin'in konuşmasıyla ilgili önemli gördüğüm husus şudur: TBMM, Anayasa'nın 7. maddesi gereğince egemenliği halkı adına kullanır ve yasama yetkisi O'na verilmiştir. Bu yasama yetkisi mutlaktır. Yasama yetkisini kısıtlayacak, üzerine gölge düşürecek, bölecek, birbirinden ayıracak bir mekanizma yoktur. Yasama yetkisini Meclis, halkının adına, egemenlik adına kullanır dedim.''

''HER KURUM DEĞİŞEBİLİR''

Arınç, Anayasa'yı yapanın Meclis olduğunu, halkoyuna da Meclis'in sunduğunu ifade ederek, Meclis'in bugüne kadar Anayasa'nın 40'dan fazla maddesini değiştirdiğini hatırlattı. Arınç, ''Anayasa'nın değiştirilemeyecek 1, 2 ve 3. maddelerinin dışında her kurum değişebilir'' dedi.

Meclis'in gerekli görmesi durumunda, her kurumun bugünkünden farklı bir hale getirilebileceğini vurgulayan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de demokrasi varsa, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletiyse, bu Anayasa 1982'den beri yürürlükte. Bunun hükümleri milletimiz tarafından kabul edilmişse, yasama yetkisi önüne engel koymak isteyenlere demokratik ülkelerde ancak gülerler. Dolayısıyla eğer Anayasa Mahkemesi, Anayasa içinde bugün hiç kimsenin tartışmadığı bir kurum olarak, hiç kimsenin tartışmadığı bir konumda ise ama yeri geldiğinde TBMM, Anayasa Mahkemesi üyelerini, üyelerinin seçiliş şeklini, görevlerini değiştirebilir. Bugünkü bazı görevlerini alıp, yeni görevler yükleyebilir. Buna hiç kimsenin itirazının olmaması lazım. Bu iktidar, muhalefet meselesi değildir. Bütün siyasetçilerin, TBMM'nin bütün üyelerinin, yasama yetkisinin Meclis'te olduğunu bilerek ona sahip çıkması lazım. Kim ki, Meclis'in bu yasama yetkisini elinden almaya kalkışır, kim ki, Meclis'in yasama yetkisine dil uzatmaya veya O'nu bölmeye çalışır, yanlış yapar. Ben bu yanlışlığı söylemek istiyorum.''

TBMM Başkanı Arınç, Anayasa'da yapılan değişikliklerden örnekler de vererek, geçmişte Anayasa'da ölüm cezasının bulunduğunu ancak şimdi bulunmadığını, geçmişte DGM'lerin var olduğunu, ancak bunların da kaldırıldığını hatırlattı.

Anayasa'nın 40'dan fazla maddesinin 2 yıl içinde değiştirildiğine işaret eden Arınç, siyasi partilerin uymak zorunda oldukları 67, 68 ve 69. maddelerde de değişiklikler yapıldığını anımsattı.

Siyasi Partiler Kanunu'nda da pek çok değişikliğin yapıldığını ifade eden Arınç, geçmişte kapanan partilerin bugün aynı fiilleri işleseler bile kapatılamayacağını, bu hükümlerin önlerine başka prosedürlerin getirildiğini bildirdi.

''NİYE OKUMA ZAHMETİNE KATLANMAZLAR?''

Bülent Arınç, şunları kaydetti: ''312. madde nasıl değişti ki, 5 yıl önce mahkumiyet alan bir insan, bugün bütün sonuçlarıyla affa uğrayabiliyor. Artık suç olmaktan çıkarıldı. 158 ve 159. maddeler değişti. Yani Anayasa'nın değiştirilebilecek hükümlerinin hepsi Meclis, tarafından değiştirilebilir. Bazı eski Anayasa Mahkemesi başkanlarının bugünkü sözlerine bakıyorum, yani Meclis, bir yasama görevi yapacak. Bunun check-balans sistemi içinde kontrol mekanizmaları vardır. Ama hiçbirisi mutlak değildir. Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliğini tekrar görüşülmek üzere Meclis'e gönderebilir. Meclis de bunu tekrar çıkarabilir. Sayın Cumhurbaşkanı, bunu halk oylamasına götürebilir. Halk oylamasının sonucunu beklememiz gerekir. Ama hiçbir şey, Meclis'in yasama yetkisini elinde tuttuğunun aksini göstermez. Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerini esas yönünden de incelemez. Sadece şekil yönünden inceler. Niye bu kadar büyük laflar konuşanlar, Anayasa'yı bir kere açıp da okuma zahmetine katlanmazlar? Anayasa Mahkemesi bir kanunu iptal edebilir. Tümünü, bir ya da birkaç maddesini iptal edebilir. Ama Anayasa Mahkemesi'ne vücut veren Anayasa'nın kendisi diyor ki; bu mahkemenin kararları kanun koyucu yerine geçmez. Geriye yürümez. Ancak gerekçeli olarak yayınlandığı zaman hüküm ifade eder.''

Anayasa Mahkemesi'nin bazı hususları iptal edebileceğini, ancak Meclis'e bunu yeniden düzenlemesi için 3-6 ay yasama imkanı tanıdığını dile getiren Arınç, yabancılara mülk satışını düzenleyen kanunu da Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini, ama yeni düzenleme için Meclis'e bir süre tanıdığını hatırlattı.
Geçmişte yabancılara yapılan satışların hiçbirinin geçersiz sayılmadığını kaydeden Arınç, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye doğru değil, ileriye doğru hüküm ifade ettiğini söyledi.

Arınç, Anayasa'nın 153. maddesinin 2. fıkrasının, Anayasa Mahkemesi'ni kanun, kural koyucu konumundan çıkardığını da ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin ''sadece yerindelik denetimi yaparak Anayasa'ya uygunluk bakımından kanunları görüştüğünü'' kaydetti. Bülent Arınç, bunun sonucunda da mahkemenin, kanunu kabul ya da reddedebildiğini sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Anayasa Mahkemesi'ni istersek kapatabiliriz
 "Dear Abdullah"
 Kültür Bakanı: Çok küfrederdim şimdi edemiyorum
 Kutan: Özkök'ün dili sürçmüştür
 Gül: Müslüman ülkeler değişmeli
 Başbakan sigaraya savaş açtı
YAVUZ DONAT
2.5 yıl.. Yolun yarısı eder
Milletvekili genel...
Parmak deyip geçmedi
Prof. Demet Gürüz kopan parmağı için bir alışveriş merkezine 51...
Kapkaççıya yenilmedi
Öğrenim gördüğü İngiltere'den İstanbul'a gelen genç kızın çantasını...
Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
Onlar bir rüyanın kahramanları, yaratıcılığın dünya devlerinin...
Karnaval havasında
Karnaval havasında
Yurt çapında 1 Mayıs kutlamaları birkaç küçük olayın dışında karnaval...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu