kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bumin: "Yasama Anayasa çerçevesindedir"
Arınç: 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' şeklinde cümlem olmadı
Karayalçın: Hiçbir meclisin evrensel ilkeleri hiçe saymaya hakkı yoktur
Baykal: Türban sorunu için Anayasa Mahkemesini kaldırırsak çok daha büyük tehlikeler gelir
Koç: Arınç gizli kapaklı tehdit savuruyor
AKP Başkanvekili Fatsa: Gündemimizde böyle bir konu yok

Bumin: "Yasama Anayasa çerçevesindedir"

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, açıklamalarına Bumin'den "Yasama herşeyi yapabilir ama Anayasa çerçevesinde" cevabına Arınç'tan yanıt geldi: "Meclis herşeyin üzerindedir. Meclisin egemenliğini kimseyle paylaşmak gibi bir niyetimiz yok.".

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yasama yetkisini elinde tutan Meclis'in üstünde bir organın bulunmadığını vurgulayarak, ''Yasama yetkisini biz halkımızın egemenliğinden alıyoruz. Bunu da kimseyle paylaşmaya niyetimiz yok'' dedi.

Arınç, Dolmabahçe Sarayı'nda Karaman Valiliği ve belediye başkanlığı tarafından düzenlenen ''Karaman Türk Dili Ödülleri Töreni''nin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arınç, bir televizyonda yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:''Benim söylediğim şeyler, eski tabirle malumu ilandır. Yani herkesin bilmesi gereken, aslında da bildiği şeylerdir. Ben Meclis başkanı olarak 'Biz istemedikçe siz yasama yapamazsınız. Sizin yaptığınız şeyi mutlaka iptal ederiz. Biz bir karar vermekle, her şeyi kökünden hallettik' gibi bir tavra yabancı olduğumuzu, bunun doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Yoksa sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın şahsı ve makamıyla da herhangi bir sıkıntımız yok. Çok da iyi ilişkilere sahibiz. Ama yasama yetkisini elinde tutan Meclis'in üstünde hiçbir organ yoktur. Bugüne kadar yoktu, bundan sonra da olmayacak. Yasama yetkisini biz, halkımızın egemenliğinden alıyoruz. Bunu da kimseyle paylaşmaya niyetimiz yok.''

'BİZ KONUŞMAYINCA BAŞKALARININ CANI SIKILIYOR'

Bir gazetecinin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in sözlerine atıfta bulunarak, Bumin'in bütün Avrupa ülkelerinde Anayasa Mahkemesi bulunduğuna ilişkin sözlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine de Arınç, şunları söyledi: ''Sayın Başkan'ın bunları söyleyip söylemediğini bilmiyorum. Kendisine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Türbanla ilgili olarak konuşan veya konuşamayan pek çok insanın düşüncelerini hepimiz biliyoruz. Bu benim konumun dışında. Bu konuya bizleri çekmeye çalışanlara ben rica ediyorum ki, sizler bu konuyu yerli yersiz gündeme getirmeyin ki, ülkemizde bir gerginlik olmasın. Bu konuların daha çok muhatabı biz olurduk. 'Konuştu, ortamı gerdi' derlerdi. Şimdi görüyoruz ki, biz konuşmayınca başkalarının canı sıkılıyor ve onlar konuşmaya başlıyorlar. Onlara rica ediyorum, türban konusunda konuşacak kimseler olaya pozitif yaklaşsınlar ve çözümü konusunda öneriler getirsinler. Bu önerilere ihtiyacımız olabilir. Ben sayın başkanın konuşmalarıyla ilgili olarak türbanı bir kenara bırakıyorum, niçin konuştuğu konusuna da girmiyorum. Bir siyasetçi, Meclis'in bir mensubu olarak, Meclis'in yasama yetkisine gölge düşürecek hiçbir söze tahammül edemem. Bu sözü hiçbir zaman kabul edemem. Bu benim sorunum değil. Ülkeyi bağımsızlık savaşından Cumhuriyet'e, Cumhuriyet'ten güçlü ve bağımsız bir devlet olmaya götürenlere, Meclis'e saygı duyduğum için bunu yapıyorum. Bu tepkisel bir davranış değil. Dünkü televizyon programını izleyenler meseleye nasıl hukuk ve Anayasa açısından yaklaştığımı görmüşlerdir. Türkiye sahipsiz değildir. Meclisimiz hiç sahipsiz değildir. Bu Meclis'in sahibi 70 milyon insanımızdır. Meclis kimsenin şamar oğlanı değildir. Bundan sonra da olmayacaktır. Meclis'in yasama yetkisini gelişi güzel sözlerle 'sayın başkanı dışında bırakarak söylüyorum. Başkalarının da bu konuda niyeti olabilir' sarsmaya, örselemeye, yıpratmaya kimsenin hakkı yok.''

BUMİN: YASAMA ANAYASA ÇERCEVESİNDEDİR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasına ilişkin sözlerini değerlendirirken, ''Böyle sert bir tepkinin kendilerine, partilerine ve ülkemize yarar getirmediğini zamanla anlayacaklardır'' dedi.

Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılamayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ziyareti sırasında gazetecilere, Arınç'ın sözleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Baykal'ın ziyaretinin bir hafta önceden belirlendiğini, son gelişmelerle ilgisinin olmadığını kaydeden Bumin, Baykal'ın genel olarak yargıya ve özel olarak da Anayasa Mahkemesi'ne bakışını ve yaklaşımını takdirle karşıladığını ifade etti.

Hukuk devleti olmanın anlayış ve olgunluk gerektirdiğini kaydeden Bumin, hukuk devleti sisteminin sık sık tartışmaya açılmaması gerektiğinin uzun yılların deneyimiyle ortaya çıktığını söyledi. TBMM Başkanı Arınç'ın Avrupa ülkelerinde Anayasa Mahkemesi bulunmadığına ilişkin sözlerini anımsatan Bumin, tam tersine Avrupa'nın her ülkesinde farklı biçimde olsa bile bu tür kurumların bulunduğunu belirtti.

Bumin, ''Hukuk devletiyim diyen ülkelerde, yasama dahil yürütmeyi denetleyen yargı organları vardır. Aksi takdirde geçmişteki acı deneyimleri tekrar yaşamak gibi bir durumda kalınabilir'' dedi. Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin 43. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, türbana ilişkin yargı kararlarını ve içtihatları hatırlattığını belirterek, ''Ben, kişisel değerlendirme yapmadım'' dedi.

Laiklik ilkesinin önemine değindiğini kaydeden Bumin, şunları kaydetti:

''Alınganlık göstermelerini şaşkınlıkla karşıladım. Şöyle diyebilirlerdi: 'Zaman değişti, içtihatlar değişebilir. Geçmişte böyle kararlar verilmişse bile bundan sonra belki böyle verilmez. Verilip verilmeyeceğini zaman gösterir. O kararlar öyle değildir. Alıntılar da yoktur' deseler, hata yapmışsam ben de tekrar düşünür değerlendiririm.''

'DİYECEK HİÇBİR SÖZÜM YOK'

Mustafa Bumin, yasamanın herşeyi yapabileceğini ama bunun Anayasa çizgisi içinde olması gerektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Anayasa'ya uygun mu değil mi, bunun değerlendirmesi ve denetlenmesi de bu konuda kompetan olan Anayasa Mahkemesi'ne aittir, dünyanın her yerinde. Laiklikten ne anlaşılabileceğinin takdiri de mahkemeye aittir. Beğenseniz de beğenmeseniz de ben dahil, yasama, yürütme, yargı özel ve tüzel herkes, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Eleştirebilir, onu saygıyla karşılarım.

Değerlendirebilir, anlatabilir, tartışabiliriz ama buradan hareketle 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' sözüne karşı benim diyecek hiçbir sözüm yok. Kamuoyu, konuyu değerlendirecektir. Polemiğe de girmek istemiyorum.

Böyle sert bir tepkinin kendilerine, partilerine ve ülkemize yarar getirmediğini zamanla anlayacaklardır. O bakımdan, yapısal olarak da ani ve sert tepki veren bir insan değilim.'' Bumin, sözlerinin bu kadar tepkisel karşılanmasını anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Mustafa Bumin, yasama, yürütme, yargı ilişkisi açısından Arınç'ın sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bu güçler arasında ast-üst ilişkisi olmadığını, tatlı bir işbölümü bulunduğunu kaydetti. Yasamanın, Anayasa'yı ve yasaları değiştirebileceğini, bunun başta Anayasa olmak üzere uluslararası normlara uygun olup olmadığının Anayasa Mahkemesi'nce denetleneceğini anlatan Bumin, ''Kaldırırız demek, bu sözün bir meclis başkanının ağzından çıkmasına çok üzüldüm. Çok daha özenli olmalıydı'' dedi.

Bumin, kurumsal bir tepki gösterip göstermeyeceklerine ilişkin soru üzerine de polemiğe girmek istemediğini, ne tür bir cevap verilip verilmeyeceğini arkadaşlarıyla değerlendireceğini söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Anayasa Mahkemesi'ni istersek kapatabiliriz
 "Dear Abdullah"
 Kültür Bakanı: Çok küfrederdim şimdi edemiyorum
 Kutan: Özkök'ün dili sürçmüştür
 Gül: Müslüman ülkeler değişmeli
 Başbakan sigaraya savaş açtı
YAVUZ DONAT
2.5 yıl.. Yolun yarısı eder
Milletvekili genel...
Parmak deyip geçmedi
Prof. Demet Gürüz kopan parmağı için bir alışveriş merkezine 51...
Kapkaççıya yenilmedi
Öğrenim gördüğü İngiltere'den İstanbul'a gelen genç kızın çantasını...
Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
Onlar bir rüyanın kahramanları, yaratıcılığın dünya devlerinin...
Karnaval havasında
Karnaval havasında
Yurt çapında 1 Mayıs kutlamaları birkaç küçük olayın dışında karnaval...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu