kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Coca-Cola'nın büyümesi ona bağlı
Çin simitçiyi bile etkileyecek
Benim için zor bir karar oldu
Coca-Cola Başkanı'yla iyi dostuz
En başarılı şişeleyici Anadolu Grubu!
Piyasa değeri 95 milyar dolar!

Amerikan rüyası

Muhtar Kent, dünya devi Coca Cola şirketinde işe kamyonda başlayıp en önemli başkan yardımcılığına atandı.

Muhtar Kent cebinde bin dolarla 26 yıl önce Amerika'ya gitti. Gazete ilanlarından Coca Cola'da iş buldu. Yedi ay kamyon üstünde eyalet eyalet satış yaptı. Sonra adım adım zirveye çıktı.

ŞİRKETİN GELECEĞİNİ BAĞLADIĞI ÇİN PAZARI ONDA
Yeni başkan onu altı yardımcısından biri olarak atadı. Coca Cola'nın kaderini bağladığı Çin pazarının onun emrine verilmesi Kent'in en parlak yönetici olarak görüldüğünün kanıtı oldu.

BÜTÜN ÖYKÜSÜNÜ SADECE SABAH'A ANLATTI
ABD'de bu düzeydeki bir yöneticinin maaşının on milyonlarla ifade edildiği kaydediliyor. 1 Mayıs'ta yeni görevine başlayacak olan Muhtar Kent, sadece SABAH'a konuştu.


Coca-Cola'nın büyümesi ona bağlı

Coca-Cola Başkanı büyük umutlar bağladığı Çin'i Kent'e bağladı. Kent, "Çin'de büyümek, firmamızı iki kat büyütmek demek" dedi Muhtar Kent, Coca-Cola kamyonunun üzerinde eyalet eyalet dolaşarak başladığı şirkete, başkan yardımcısı olarak geri döndü.

Size de öyle geliyor mu bilmem ama iş hayatını çok yakından takip eden biri olarak söylemeliyim ki, Türk yöneticilerin yıldızı hiç olmadığı kadar çok parlamaya başladı. Muhtar Kent, Coca-Cola şirketinde Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanı ve Coca-Cola Başkanı Neville Isdell'in altı başkan yardımcısından biri olarak 1 Mayıs'ta yeni görevine başlıyor. Deniyor ki Kent bugüne kadar bir Türk'ün geldiği en yüksek pozisyona getirildi. Öyle ya, yıllardır yapılan araştırmalarda hep dünyanın en beğenilen şirketi çıkan Coca- Cola'dan söz ediyoruz. Piyasa değeri yaklaşık 95 milyar dolar. 25 bin kişi doğrudan çalışıyor ama, dolaylı olarak dünyada yüz binlerce kişiye iş sağlıyor. Başkan ve CEO Neville Isdell şimdi Coca-Cola için çok önemli bir bölgeyi bir Türk'e teslim ediyor. Anlatılanlara bakılırsa, Çin pazarı Coca-Cola için öylesine önemli ki, bu pazarda elde edilecek başarı Coca-Cola şirketinin büyüklüğünü ikiye katlayacak. İşte Muhtar Kent bu kadar önemli bir göreve getirildi. Başkan Isdell, Kent'i yıllardır tanıyor, hatta birlikte ailece tatillere çıkıyor. Kent sayesinde Türkiye'yi ve Türkler'i çok tanıyor ve bir Türk dostu olarak biliniyor. Muhtar Kent'le yeni görevinin arefesinde bu söyleşiyi yapmak için defalarca randevulaştık. Ancak hepsinde bir aksilik çıktı. Sonunda sabahın erken saatlerinde buluşmayı başardık ve işte ilgiyle okuyacağınızı tahmin ettiğim bu söyleşiyi yaptık...

* Coca-Cola sistemini en iyi bilenlerdensiniz. Ne de olsa ilk işiniz ABD'de Coca-Cola'daydı, değil mi? Üniversiteyi İngiltere'de okudum. Askerlikten sonra cebimdeki 1000 dolarla ABD'ye gittim. 50 yıldır New York'ta oturan bir amcam vardı. Onun evine yerleştim ve gazetelerden iş aradım. Bir sürü görüşme yaptım ve sonunda Coca-Cola'da 1 Aralık 1979'da işe başladım. Bir eğitimden geçtim. 7 ay kadar Coca-Cola kamyonlarının üzerinde 7-8 eyalet dolaştım. İşin aslını öyle öğrendim galiba. Para nasıl el değiştiriyor. Dağıtım, pazarlama, lojistik sistemi nasıl çalışıyor? Bir süre marka bölümünde çalıştım, ardından da Roma'ya tayin oldum. Pazarlama ve satış promosyonları müdürlüğü yaptım. Oradan da Hollanda'ya gittim ve yaklaşık 4 yıl çalıştım. Avrupa'daki uçak şirketleri, gemi şirketleri gibi büyük müşterilerden sorumluydum.

31 AYDA 33 FABRİKA KURDU

* Bir süre de Türkiye'de çalışmışsınız...
Evet, 1985'te Türkiye'ye tayin oldum. O zaman İzmir'deydi merkez. Genel Müdür oldum. Merkezi İstanbul'a taşıdım. 1987'de Orta Asya Türkiye'ye bağlandı. Sorumluluğu bana verildi. 1989'un sonlarında Viyana'ya tayin olup, 23 ülkenin bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Başkanlığı görevinde bulundum. O dönemde çok fabrika kurduk. Bölgede 31 ayda 33 fabrika kurmuştuk.

* Bu nasıl bir hız böyle? Çok hızlı bir dönemdi. Çok hızlı yayıldık. 8 yıl kadar sonra ben Coca-Cola'dan ayrıldım ve Türkiye'ye döndüm. 20 yılımı doldurmuştum, emekli de olabilirdim. Ama ayrılıp, Türkiye'de Anadolu Endüstri Holding'e geçtim.

ÖZİLHAN HERKESE NASİP OLSA

* Anadolu Grubu'nda 7 yıl çalıştınız ve şimdi yine yolunuz Coca-Cola'yla çakıştı. Üstelik de gerçekten bir Türk olarak hepimizi gururlandıran bir pozisyonla... Hong Kong yolu göründü size. Ne düşünüyorsunuz?
Yeni bir organizasyon ve yeni bir anlayış. Coca- Cola'da tekrardan harmanladılar ülkeleri ve haritayı biraz değiştirdiler. Dünyanın büyüme potansiyeli yüksek 4 ülkesi yani Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den ikisi, yani Çin ve Rusya benim sorumlu olduğum bölüm içinde yer alıyor şimdi.

* Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan'ın gidişinize reaksiyonu nasıl oldu? Tuncay Bey benim çok yakın bir dostum aynı zamanda. Dünyadaki bütün yöneticilere Tuncay Bey gibi bir patronları olmasını dilerim. Anadolu Grubu'nun başarılı olmasında bence sahip oldukları müthiş kurumsal yapının etkisi var. Tamamen inançla ve tek çizgide gidiyor. Kurumsallıktan taviz vermiyorlar. Ben bu kararı Tuncay Bey'le birlikte verdim. Çünkü Coca-Cola'nın da Anadolu Grubu'yla önemli bir ortaklığı var. Benim için de zordu, onun için de zordu ama aslında tam da gitmiş sayılmıyorum. Zaten yönetim kurullarında kalıyorum.

ISDELL DOSTUMDU ZATEN

* Coca- Cola'da 8 ay önce Başkan ve CEO görevlerine atanan Neville Isdell'in neden sizi tercih ettiğini bir de sizin ağzınızdan duyabilir miyiz?
Neville Isdell ile ben Doğu Avrupa başkanıyken yani 7 yıl önce tanıştım ve birlikte tam 7 yıl çalıştık. Çünkü benim bulunduğum bölümün grup başkanıydı kendisi. Kıdemli başkan yardımcısıydı. Benim doğrudan patronumdu ama onun dışında yakın da bir dostluğumuz oldu. O zamandan sonra da Isdell değişik görevlerde bulundu, sonra emekli oldu ve bir şişeleme şirketine CEO oldu. Sonra işte 8 ay önce onu da Coca-Cola başkanı yaptılar.

* Sanki Coca-Cola daha önce üst düzeyde çalışmış, sonra başka şirketlere geçmiş olan eski yöneticilerini topluyor gibi, değil mi? Anlaşılan yeni CEO'lar başka sektörlerden değil de şişelemeden gelecek bundan sonra... Tabii şöyle bir durum var. İşi bilen, uzun süre işe adapte süreci gerektirmeyen ve aynı zamanda geçmişte başarılı olmuş insanları getirmek her şirket için iyi bir şey. Bunun başka örnekleri de var.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İstanbul'a sokaklı, caddeli modern alışveriş merkezi
 Marinada 7 yıllık işkenceye neşter
 Bizim gizli rezervimiz batık şirketlerin ipotekli varlıkları
 Bankaların 3'te 1'i yabancının olur
 Zengin Ruslar'ı çekmek için 135 gazeteci ağırladı
 Üretici "süt amcası"na ağlıyor
 "Mobilyada en fazla tercih edilen marka olacağız"
 'Yabancılar sigarada payını % 60'a çıkardı'
 'Körfez sermayesinin de artık önü açılmalı'
 Çin'e AB soruşturması tekstilcileri sevindirdi
 Noter işleminde harç ve damga vergisi azaltılsın
 Türk ürünleri 7 ülkeye 18 vagonla tanıtılacak
 Dünyanın en zengin 30 milyarderi Rusya'da
 İlk kuyu haziranda açılacak
 GFK, NOP World'ü satın aldı
 Teşvikli illere rağmen Adana'ya rağbet var
 Yerli turiste rezervasyon uyarısı
YAVUZ SEMERCİ
Seyrantepe için son yazı
3 gün boyunca, Galatasaray'ın...
ALİ SAYDAM
Müşteri ilişkileri budur!
Günde en az 810 bardak çay...
GAZİ ERÇEL
Rakamlar neden halkın refahına yansımıyor?...
Sabahları artık anne kokusuyla uyanacak
Tedavi masrafları ödenmediği için 6 aydır hastanede rehin olan Berat...
Yan masadan istek değil cinayet geldi
Ankara'daki bir barda, istediği şarkı çalınmayan müteahhit, alkolün...
Bir 23 Nisan klasiği
Bir 23 Nisan klasiği
Havanın hemen hemen her yıl tekrarlayan azizliği sayesinde 23 Nisan...
'Ortak komisyon teklifi umut verdi'
'Ortak komisyon teklifi umut verdi'
İngiliz The Guardian gazetesi Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı...
IMKB
E: 24.691 D:% 1,11
DOLAR
S: 1,356 D:% 0,000
EURO
S: 1,770 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu