kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ortak komisyon teklifi umut verdi'
Barış için dua edecek

Türkler'in teklifi olumlu

Dünya basını dün Ermeni olaylarına büyük yer ayırdı. The Guardian "Türkiye'nin Ermenistan'a ortak komisyon kurma teklifi çok umut verici" diye yazdı.

'Ortak komisyon teklifi umut verdi'

İngiliz The Guardian gazetesi Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı 'ortak bir araştırma komisyonu' teklifi için 'umut verici gelişme' dedi.

Ermeniler'in soykırımı anma günü olarak seçtikleri 24 Nisan öncesi tüm dünya basını Türkiye ile Ermeniler arasındaki bu soruna ilişkin yayın yaptı. İngiltere'nin etkili gazetelerinden The Guardian, Türkiye'nin yaptığı soykırım iddialarını araştırmak üzere ortak komisyon kurulsun teklifini gündeme getirerek, bu teklifin umut verici bir gelişme olduğu yorumu yaptı. Dün dünya basınında soykırım iddiası ile ilgili yer alan haberler şöyle oldu:

THE GUARDIAN (İngiltere)
Gazetenin baş makalesi:
"Bugün, birçok tarihçi 1915-1923 yılları arasında 1,5 milyon Ermeni'nin Türkler tarafından organize biçimde öldürüldüğüne inanıyor. Türk hükümeti ise ısrarla bu sayının sadece birkaç yüz bin olduğunu savunuyor. Türk hükümeti ayrıca ölüm olaylarının organize olmadığını ve o dönemde var olan savaş ortamından kaynaklandığını iddia ediyor. Herşeye rağmen Türkiye'nin Ermenistan'a ortak bir komisyon kurup iddiaları birlikte araştırmayı teklif etmesi çok umut verici." Gazete konuyla ilgili diğer haberinde şöyle yazdı: "1915'te bir milyondan fazla Ermeni'nin katledilmesini, 90'ıncı yılında soykırım olarak tanıması için Türkiye üzerindeki uluslararası baskı gittikçe artıyor. Ermeniler, ABD Başkanı George W. Bush'un yapacağı konuşmada ilk defa soykırım kelimesini kullanmasını umuyor."

DIE WELT (Almanya)
Ermeniler soykırımın tanınmasını isterken, bu konuyla ilgili arşivi açan Ankara, gerçekte Ermeniler'in Türkler'i katlettiğini söyleyerek, olayda kendilerini mağdur olarak görüyor. Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün konuşmasını dinleyenler, neredeyse Türkiye'ye acımaya başlar. Ona göre küçük bir grup suçsuz bir ülkenin önünü böyle yalanlarla tıkamak istiyor. Özellikle AB'ye girişin söz konusu olduğu bu günlerde.

LE FIGARO (Fransa)
Ermeni soykırımının 90'ıncı yıldönümü dolayısıyla yapılan anma törenleri, AB Anayasası için düzenlenecek referandumda 'Hayır' kampanyasına hizmet etmemeli. Fransa'daki Ermeniler'in soykırımı anması ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkması normal. Fakat anma törenlerinin amacından saptırılmaması gerek. Baş makalede, ''Geçmişteki kurbanlarını acısı, AB Referandumu için 'Hayır' kampanyası yapanların hesaplarını güçlendirmemeli'' ifadesi kullanıldı. Fransa'da son yapılan kamuoyu araştırmaları, 29 Mayıs tarihinde düzenlenecek referandumda "Hayır'' oylarının daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

DEUTSCHE WELLE (Almanya)
Ermeni konusu Almanya'da Hıristiyan Birlik partileri tarafından meclise sunulan bir önergeyle gündeme geldi. Söz alan tüm siyasi parti temsilcileri kimsenin Türkiye'yi sanık sandalyesine oturtmaya çalışmadığını ancak Ankara'nın tarihiyle hesaplaşması gerektiğini ifade etti.

THE NEW YORK TIMES (ABD)
Bugün binlerce Amerikalı Ermeni vatandaşı, atalarının, akrabalarının Birinci Dünya savaşı sırasında Osmanlılar tarafından öldürülmesinin 90'ıncı yıldönümünü anmak amacıyla Times Meydanı'nda toplanacak. 24 Nisan 1915'te Türk askerleri yüzlerce Ermeni lideri İstanbul'da tutukluyarak işkence etti ve öldürdü. Sonraki yıllarda ise Ermeniler topluca öldürüldü. Bu 20'nci yüzyılın ilk soykırımı ve Holocaust'a örnek alınan olay diye adlandırılıyor.

VOICE OF AMERİCA (ABD)
Ermeniler için 24 Nisan özel bir gün. Onlar 24 Nisan'da yaklaşık yüzyıl önce 1,5 milyon soydaşının Osmanlı İmparatorluğu tarafından sistemli bir şekilde yok edilmesini anıyor. Bu olay Türkiya'nin bugün hala kabul etmediği bir suç. California eyaletinin başkenti Sacremento'da yüzlerce Ermeni bu olayı anmak için biraraya geldi. Türkiye, Ermenileri sistemli bir şekilde öldürmek için hazırlanmış bir plan olmadığını savunuyor. Fakat batılı tarihçiler bunun aksini savunuyor.

DIE PRESSE (Avusturya)
Türkiye, 90 yıl sonra bile hala herşeyi inkar ediyor. Abdullah Gül yaptığı açıklamada, tarihimizda utanacak hiçbir şey yok dedi. Türk basını Ermeni iddiaları için karşıt kampanya yürütüyor. Gazeteler, Ermenilerin Osmanlı'yı silahlarıyla terk edip Rus güçlerine katıldığını ve Türk köylerine saldırdığını yazıyor. Türk tarihçilere göre ölen Ermeni sayısı 6 bin 500- 8 bin 500 iken, ölen Türkler'in sayısı 519 bin.

LE SOIR (Belçika)
Türkiye'de yaşayan Ermeniler özellikle genç nesil soykırım iddialarını savunmuyor. Türkiye'de mutlu olduklarını söyleyen Ermeni asıllı insanların büyük bir kısmı sözde soykırım ve toplu cinayet iddialarının araştırılmasının tarihçilere bırakılmasından yana. Türkiye'de yaşayan Ermeniler, Ermeni diasporasının sözde soykırıma ilişkin girişimlerinden rahatsız olduklarını ve bunlara katılmadıklarını belirtiyor.

Türkiye ne yaptı?
Türkiye, Ermeni iddialarına karşı bir dizi çaba içine girdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a mektup yazarak iddiaların araştırılması için ortak komisyon önerisinde bulundu. Mektuba henüz yanıt vermeyen Koçaryan açıklamalarında tartışmanın daha geniş bir çerçevede yapılması fikrini ortaya attı. Milletvekilleri ise İngiliz Avam Kamarası'na mektup göndererek Ermeni iddialarına dayandırılan Mavi Kitap konusunda araştırma yapılmasını istedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bir 23 Nisan klasiği
 'Kimse bizi yok etmedi'
 Özel harekât tehlikeli diye madenci olmuş
 'Kunuri Kaplanı' İhsan Paşa öldü
 500 imama fakülte
 İstanbul'da 200 minik ziyaretçi
 Bosna'da 23 Nisan
 B. Trakya'da ilk kutlama
ERDAL ŞAFAK
New York'ta bir Türk
Fransız gazetesi "Le...
UMUR TALU
Karışıklık
Genelkurmay Başkanı da, "Türkiye bir...
Derin kilise yakalandı
Yunan Kilisesi'nin "karanlık işlerini" hallettiği, patrik seçimlerine...
Gereği düşünüldü
Irak'taki Ebu Garib hapishanesinde tutuklulara işkence yapıldığının...
Med-cezir: 2-1
Med-cezir: 2-1
Kadıköy Kartalı Beşiktaş, maça hızlı başladı. AhMED ile öne geçti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu