kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbuğ: Casus Belli geçerli
Yunan Savunma Bakanlığı: Ege'deki haklarımızda bir değişiklik yok
Arınç: Dış politikada çelişki yok

Arınç: Dış politikada çelişki yok

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''Türkiye'nin geleceğinde menfaat gördüğümüz dış politikamız ile çelişir bir tavrımız olamaz. Bundan sonra da olmayacaktır'' dedi. Arınç, Lüksemburg'a yaptığı resmi ziyareti tamamlayarak özel uçak ''Ata'' ile bugün yurda döndü.

TBMM Başkanı Arınç, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin Lüksemburg Meclis Başkanı Jean Spautz'un geçen yıl Mart ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarete karşılık teşkil ettiğini söyledi. Lüksemburg Büyük Dükü Henri ile yaptığı görüşmede, Henri'nin Türkiye'yi yakından tanıdığını müşahede ettiğini belirten Arınç, Büyük Dük'e ilgi duyduğu konularda bilgi sunduğunu söyledi.

Arınç, Başbakan Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmede de Juncker'ın önümüzdeki müzakere sürecinde Türkiye'ye şimdiye kadar verdikleri desteği sürdüreceklerini kaydetti. Bülent Arınç, Meclis Başkanı Weiler ile gerçekleşen temaslarının da çok yapıcı ve olumlu bir ortamda geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

''Heyetlerarası görüşmemizde çok yönlü ikili ilişkilerimizin yanı sıra, özellikle Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini, ülkemizi ilgilendiren güncel, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık. Bu çerçevede, Kıbrıs ve Irak'taki son gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca, bu görüşmelerde Dışişleri, Avrupa İşleri, Savunma, İşbirliği ve Göç Komisyonu üyelerinin ülkemizi yakından ilgilendiren sorularını da cevaplandırdım. 2005 yılı başından beri AB dönem başkanlığını Lüksemburg yürütmektedir. Doğal olarak ülkemizin AB ile müzakere sürecine başlama konusu da görüşmelerimizin ortak noktasını oluşturdu. Lüksemburg'un ülkemizin AB'ye tam üyelik sürecinde vermiş olduğu desteği takdirle karşıladığımızı, bu desteğin müzakere sürecinde de aynen sürmesini beklediğimizi ifade ettim. Muhataplarım, bu konudaki gelişmelerle yakından ilgilendiklerini ve desteklerinin süreceğini teyit ettiler.''

LÜKSEMBURG TEMASLARI

Bülent Arınç, ayrıca Lüksemburg'da kurulu bulunan AB Adalet Divanı'nı da ziyaret ettiğini, divan başkanı ve üyelerinden mahkemenin çalışma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi aldığını söyledi.

Arınç, Türk Büyükelçiliği'nde yapılan toplantıda da Lüksemburg Parlamentosu mensupları, Avrupa Yatırım Bankası yetkilileri, Lüksemburg iş çevreleri, üniversite öğretim üyeleri ile Türk dernek temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduğunu ve çeşitli gazetelere de mülakatlar verdiğini kaydetti.

Arınç, ziyaretinin her bakımdan olumlu ve verimli geçtiğini ifade ederek, ''Ziyaretimin çok yönlü olumlu ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırdığını düşünüyorum. Parlamenter alanda olduğu kadar tüm konularda ikili ilişkilerimizde yakaladığımız bu olumlu ve sevindirici ivmenin sürdürülmesini diliyorum'' dedi.

'YUNANİSTAN 12 MİLDE ISRAR EDERSE KARŞI ÇIKMALIYIZ'

Arınç, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Trabzon'dan sonra da Sakarya'da meydana gelen olayları değerlendirmesini isteyen gazeteciye Arınç, bu konularda sükunet tavsiye eden konuşmalar yaptığını belirtti. Arınç, ''Birileri halkımızı tahrik ediyor olabilir. Halkımız tahriklere kapılıyor olabilir. Ancak, cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yılı kutlamalarının halkımızın kucaklaşmasına ve geleceğe güvenle bakmasına sebep olacağına inanıyorum ve diliyorum'' diye konuştu.

Arınç, bir başka gazetecinin Türkiye ve Yunanistan arasındaki 12 mil konusuna ilişkin sorusu üzerine de, bu konudaki gerekli açıklamaları Lüksemburg'dan ayrılmadan önce de yaptığını ifade etti. Arınç şöyle konuştu:

''Yunanistan 12 milde ısrar ederse biz buna kesinlikle karşı çıkmalıyız. Türkiye'nin durağan bir dış politika takip etmesi, sloganlara bağlı olarak ömrünü geçirmesi mümkün değildir. Ulusal dış politikamızda sapma söz konusu değildir. Biz ülkemizin menfaatlerini gözetiyoruz.''

Arınç, kendisinin, Dışişleri Bakanı, Başbakan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ya da bir başka parti liderinin Türkiye'nin geleceğinde menfaat gördüğü dış politika ile çelişir bir tavrı olamayacağını ifade ederek, ''Bundan sonra da olmayacaktır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ermeni iddialarına karşı yeni politika
 Baykal kaynağını açıklasın
 Kardak'ta durum normal
 Yumurtalı protesto
 Sezer mesajları iletecek mi?
 Ankara'da tarihi adım Kardak'ta balıkçı krizi
 'AİHM'nin Apo kararını biliyoruz'
MUHARREM SARIKAYA
İşsiz bürokrat açmazı...
Sanayi ve Ticaret Bakanı...
YAVUZ DONAT
Siyaset değil ekmek seçim değil geçim
Uzunçarşı,...
Duvarı delip hayata bağlandılar
Çetinkaya Mağazası'nda çıkan yangın sırasında içeriye hapsolan...
Bakıcı terörü 'web cam'e yakalandı
Bilgisayar kamerasını açık bırakan aile, bakıcı kadının bebeklerine...
Apo'yu neden geri verdiler bilmiyorum
Apo'yu neden geri verdiler bilmiyorum
Ecevit, ABD'nin Kürt politikasına rağmen Apo'yu Türkiye'ye verme...
Çocuklar kaldığı yerden devam ediyor
Çocuklar kaldığı yerden devam ediyor
7 öğrencinin askeri mühimmatla yaralandığı yerde değişen bir şey yok.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu