kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbuğ: Casus Belli geçerli
Yunan Savunma Bakanlığı: Ege'deki haklarımızda bir değişiklik yok
Arınç: Dış politikada çelişki yok

Başbuğ: Casus Belli geçerli

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, TBMM'nin Yunanistan'ın Ege'deki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceği yönünde almış olduğu kararın, halen geçerli ve yürürlükte olan devlet politikasının ifadesi olduğunu söyledi. Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda savunma muhabirlerini kabulünde, soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın ''Casus Belli'' konusundaki açıklamaları anımsatılarak, ''hükümetin de TBMM'nin bu konuda daha önce aldığı karardan vazgeçebileceği'' yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Orgeneral Başbuğ, Yunanistan parlamentosunun 31 Mayıs 1995'te Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni görüşerek, bir kanun şeklinde kabul ettiğini belirtti.

Bu kanunda, ''Yunanistan'ın karasularını Ege Denizi'nde 6 milden 12 mile çıkarma hakkı olduğundan'' bahsedildiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, bir hafta sonra, 8 Haziran 1995'te de TBMM'ye bu konuya ilişkin açıklama önerisinin geldiğini kaydetti. TBMM'deki görüşme sonucunda, Yunanistan'ın Ege'deki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceği kararının oybirliğiyle kabul edildiğini belirten Orgeneral Başbuğ, TBMM'nin kararının Yunanistan parlamentosunun kararına karşı reaktif bir karar olarak alındığını kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, ''TBMM'nin almış olduğu bu karar, halen geçerli ve yürürlükte olan devlet politikasının ifadesidir. Bu politikamızın temel amacı, iki ülke arasında çatışmaların yaratılmasını değil, çatışmaların önlenmesini hedeflemektedir'' diye konuştu.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN ARASINDA GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Orgeneral Başbuğ, ''Larisa'daki Yunan Ulusal Harekat Merkezi ile Eskişehir'deki Milli Hava Harekat Merkezi arasında hat kurulmasına ilişkin kararın'' hatırlatılması üzerine de Türkiye ile Yunanistan arasında güven artırıcı önlemler konusunda bir süredir çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in Türkiye ziyareti sırasında, Türkiye'nin önerdiği 4 konu üzerinde mutabakata varıldığını kaydetti.

Her iki ülkenin milli hava hareket merkezleri arasında doğrudan temas temin edecek bir hattın tesisi konusunu Türkiye'nin 2003'te gündeme getirdiğini belirten Orgeneral Başbuğ, bu hattın temel amacının, Ege'de hava ve karasuyu sahalarında sorun yaratabilecek konular ortaya çıktığında, problem fazla büyümeden çözülebilmesine imkan tanımak olduğunu dile getirdi.

Orgeneral Başbuğ, mutabakata varılan diğer konuların ise askeri kurumlarda verilen Türkçe ve Yunanca lisans eğitimlerine her yıl iki ülkenin belirli sayıda karşılıklı olarak personel göndermesi, doğal afet ve depremlerde iki ülke arasında işbirliğinin tesisi ve ortak tatbikatlar yapılması ve askeri okullar arasında ferdi spor müsabakalarının düzenlenmesi olduğunu söyledi.

KARDAK'TAKİ OLAY

Orgeneral Başbuğ, dün Yunanlı bir balıkçı teknesinin Kardak Bölgesi'ne girmesiyle ilgili olarak da olayın ardından Türk Sahil Güvenlik Botu'nun balıkçı teknesinin bölgeden çıkması için Kardak'a
geldiğini, bunun üzerine bir Yunan botunun da Kardak'a gelerek motorunu durdurduğunu belirtti. Orgeneral Başbuğ, sessiz bekleme durumuna geçen Türk ve Yunan botlarının, bu sabah saat 11.08
itibariyle bölgeden ayrıldıklarını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ermeni iddialarına karşı yeni politika
 Baykal kaynağını açıklasın
 Kardak'ta durum normal
 Yumurtalı protesto
 Sezer mesajları iletecek mi?
 Ankara'da tarihi adım Kardak'ta balıkçı krizi
 'AİHM'nin Apo kararını biliyoruz'
MUHARREM SARIKAYA
İşsiz bürokrat açmazı...
Sanayi ve Ticaret Bakanı...
YAVUZ DONAT
Siyaset değil ekmek seçim değil geçim
Uzunçarşı,...
Duvarı delip hayata bağlandılar
Çetinkaya Mağazası'nda çıkan yangın sırasında içeriye hapsolan...
Bakıcı terörü 'web cam'e yakalandı
Bilgisayar kamerasını açık bırakan aile, bakıcı kadının bebeklerine...
Apo'yu neden geri verdiler bilmiyorum
Apo'yu neden geri verdiler bilmiyorum
Ecevit, ABD'nin Kürt politikasına rağmen Apo'yu Türkiye'ye verme...
Çocuklar kaldığı yerden devam ediyor
Çocuklar kaldığı yerden devam ediyor
7 öğrencinin askeri mühimmatla yaralandığı yerde değişen bir şey yok.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu