kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mimar Sinan anıldı
Mimar Sinan anıldı
Mimar Sinan SÜleymaniye Külliyesi'nde anıldı
Mimar Sinan törenlerle anıldı

Mimar Sinan anıldı

Mimar Sinan, ölümünün 417. yıldönümünde doğum yeri Kayseri'nin Ağırnas Beldesi'nde anıldı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Ağırnas Belediyesi Düğün Salonu'nda düzenlenen törende, mimarlığın dehası olan Mimar Sinan'ın Avrupa ve Asya'ya Osmanlı İmparatorluğu'nun mührünü bastığını söyledi.

Mimar Sinan'ın hemşehrisi olmaktan gurur duyduğunu belirten Yakut, ''O tarihte böyle bir mimari bilginin olamayacağını söyleyen günümüz mimarları, kendilerini Mimar Sinan için 'uzaydan gelmiş' demekten alamamışlardır. Akustik, ısıtma ve aydınlatma gibi konularda kendine has yöntemler geliştiren Mimar Sinan, modern mimariye de ışık tutmuştur'' diye konuştu.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci de Mimar Sinan'ın Ağırnas Beldesi'ndeki Metin Sözen Bulvarı'nın yakınından akan dere üzerinde ''köprücük oyunu'' oynayarak yetiştiğini anlattı. Ekinci, Mimar Sinan'ın çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği ortamları bilmeyen, duyumsamayan bir mimarlık öğrencisinin, bu topraklarda mimarlık yapabileceğine inanmadıklarını belirterek, mimarlık öğrencilerinin fakültelerdeki ilk yıllarında Ağırnas'a gelmeleri ve Mimar Sinan'ı duyumsamaları için gerekli çabayı göstereceklerini anlattı.

DİĞER KONUŞMACILAR
Kayseri Valisi Nihat Canpolat ise Mimar Sinan'ın hemşehrisi olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, O'nu daha iyi anlamak ve anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydetti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki de birlik olarak hangi bölgede olursa olsun tarihi, kültürel ve doğal eserlerin korunması için gerekli çalışmayı yapacaklarını, bu konuda kaynak sıkıntısı çeken belediyelerin kendilerine başvurmasını istedi. Özhaseki, Ağırnas Belediyesi'nin de hinterlandı genişleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne katılması halinde ellerinden gelen her türlü desteği sağlayacaklarını dile
getirdi.

Mimar Sinan'ın yetiştiği, sosyal ve kültürel ortamın gözden kaçtığına işaret eden Özhaseki, kendi tespitine göre Osmanlı medeniyetinin ''Kanuni Sultan Süleyman, İstanbul, Mimar Sinan ve Süleymaniye'' kelimeleriyle özetlenebileceğini söyledi. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de Türk toplumunun her sabah kendisine ''Bugün kentim, ülkem, çocuklar, kadınlar'' için ne yaptım diye sorması gerektiğini söyledi.

Bütün dünyanın gözünün Türkiye'nin üzerinde olduğunu belirten Sözen, her zamankinden 1 saat önce kalkarak daha çok çalışılması gerektiğini kaydetti.

MİMAR SİNAN'IN MAL VARLIĞI
Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan'ın bütün
mal varlığını vakfettiğine dikkati çekerek, buna rağmen Ağırnas'taki çeşmesi ve arsası dışında hiçbir mal varlığının tapu kaydının bulunamadığına bildirdi. Vakfiyesinde bütün mal varlıklarının sayısını, metrekaresini, mevkiisini yazmasına rağmen bunların yağmalandığını öne süren Osmanbaşoğlu, şöyle devam etti:

''Mimar Sinan'ın İstanbul'da 26 ev, 39 dükkan, 1 sibyan mektebi, muhtelif yerlerde suyu akan 7 çeşme, 1 bostan, 1 kayıkhane binası, 4 su kuyusu, 8 kenef ve çok sayıda kitabı bulunmaktadır. Bunların tamamını vakfetmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde ve bizde kayıtları vardır. Hükümetimizi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü bu konuyla ilgilenmeye davet ediyorum. İstenirse yağmalanan bu mallar bugün bile ortaya çıkarılabilir.''

Osmanbaşoğlu, bütün mimarların Mimar Sinan'a borçlu olduklarını ifade ederek, ''Bildiğiniz gibi proje olmadan iş yapamıyoruz. Çok sayıda tarihi mekanımız var ama belediye imkanlarımız yetersiz. Sizlerden proje hazırlanması konusunda yardım bekliyoruz. Bütün mimarlar, Mimar Sinan'a borçludur. Lütfen herkes bu borcunu Ağırnas'a ödesin'' dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi törene katılan mimarlara ressam Abidin Dino'nun Mimar Sinan'ın Ağırnas'taki çocukluk ve gençlik yıllarını konu alan kitabını hediye etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Melih Kibar toprağa veriliyor
 Örnek termik santral
 'Hizbullah potansiyel tehdit oluşturuyor'
 Mevsimlik kapkaççılar
 Arınç'ın sözleri son derece tatminkâr
 'Üniversite sınavı müfredata uymalı'
 Nazmiye Hanım farkı: Demirel 100 kilonun altında
 Rum itirafı: Türkler'i katletme eğitimi aldık
 AB: Türkiye üzerine düşeni yapar
 Hamsi 5 yılın rekorunu kırdı
 'Gökten taşlar inecek başına'
 'Görmezlerin şövalyesi'
ERDAL ŞAFAK
"Casus belli" var mı, yok mu?
Buyurun... Onca...
ALİ KIRCA
Eyvah Papa!
Dün toprağa verilen Papa II....
ERGUN BABAHAN
Basın Konseyi'ne veda
Merkez Grubu olarak, tüm basını...
MEHMET ALTAN
"Koşun, bayrak yakıyorlar"
Yetmiş milyonluk Türkiye'yi...
Tarihin en büyük töreni
Katolikler’in ruhani lideri Papa 2’nci Jean Paul’ün cenazesi için...
Ölümsüzlük 20 yıl uzakta
Amerikalı bilim adamı Ray Kurzweil, insanoğlunun 20 yıl içinde...
4-1 kere maşallah
4-1 kere maşallah
Gol sorunu yaşayan Beşiktaş, A.Gücü'ne patladı. Carew (2), A.Dursun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu