kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İŞ VE PARA YOK DİYE... Diyarbakır’da ne iş ne de para olduğunu söyleyen kapkaççı çocuklar kurtuluşu yaz aylarında İstanbul, İzmir gibi büyük kentlere giderek hırsızlık yapmakta buluyor. Kapkaç paralarıyla kral gibi yaşadıklarını söylüyorlar.
Mevsimlik kapkaççılar
Kesimoğlu'ndan kapkaç önergesi
Diyarbakır'da suç patlaması var

Kapkaç göçü başlıyor

Polis kayıtlarına göre çeteler tarafından kapkaçta kullanılan Doğu ve Güneydoğulu çocuklar mayıs ayından itibaren büyükşehirlere gelmeye başlayacak..

Polis kayıtlarına göre, suç çetelerinin kapkaç işine soktuğu 12- 16 yaş arası çocuklar her yıl mayısta Diyarbakır'dan İstanbul, İzmir, Antalya'ya göç ediyor.

Aileler onları eve para yolladıkları sürece aramıyor. Ancak para gelmeyince polise gidip kayıp ya da kaçırıldı ihbarı yapıyorlar. Çocuklar, yaz bitince Diyarbakır'a geri dönüyor.


Mevsimlik kapkaççılar

Polis kayıtlarına göre çeteler tarafından kapkaçta kullanılan Doğu ve Güneydoğulu çocuklar mayıs ayından itibaren büyükşehirlere gelmeye başlayacak.

Büyükşehirlerde özellikle kadınların korkulu rüyası haline gelen kapkaççı çocuklar, mayıs ayından itibaren yollara düşecek. Polis kayıtlarına göre, suç çeteleri tarafından kapkaç teröründe kullanılan yaşları 12 ila 16 arasındaki çocuklar her yıl mayıs ayından itibaren başta Diyarbakır olmak üzere çevre illerdeki evlerinden ayrılıp İstanbul, İzmir ve Antalya'ya geliyorlar. Güneydoğu'ya yakın Adana, Mersin gibi iller de bu "mevsimlik kapkaççı" çocuklardan nasibini alıyor. Yaz aylarının bitmesiyle yeniden baba ocağına dönen bu çocukları memleketlerine para gönderdikleri sürece aileleri de aramıyor. Ancak çocuk para göndermediği zaman anne-baba polise gidip, kayıp ya da kaçırıldı ihbarında bulunuyor. Nitekim kapkaç çetelerinin en yoğun faaliyette bulunduğu Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne geçen yıl 8 aile başvurup çocuklarının kayıp olduğunu bildirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda çocuklardan 7'sinin suç işlemek için İstanbul'a geldiği ve bunu ailelerinin bildiği belirlendi.

OKULDAN TERK
Yüzde 80'i göç ederek Diyarbakır'a gelen ailelerden olan çocuklar, suça karıştıktan sonra okulu bırakıyor. Polis kayıtları kapkaççı çocukların yüzde 70'inin okuldan ayrıldığını gösteriyor. Yakalandıkları zaman yaşlarının küçük olması nedeniyle savcılıktan serbest bırakılacaklarını bilen çocuklar suçüstü yapılmaları halinde bile suçu kabul etmiyorlar. Boş zamanlarını internet cafelerde geçirerek, şiddet içeren "Countre Strike" oyununu oynayan çocuklar beyaz ve kırmızı spor ayakkabı ile kot pantolon giymeyi seviyorlar. İşe çıkmadan önce 'Kubar' ve 'mühür' olarak adlandırdıkları esrar içip, uyuşturucu hap alan çocukların arasında 11 yaşında olan bile var. Diğer birözellikleri ise Kürt kimliklerine sahip çıkmaları. Devlete karşı öfke duyan bu çocuklar yaşadıklarının sorumlusu olarak, "zenginleri ve devleti" görüyorlar. DEHAP mitinglerini kaçırmadıkları gibi, sadece bu mitinglerde hırsızlık ve yankesicilik yapmamaya çalışıyorlar.

'AV'İÇİN GELİYORLAR
Kapkaççı çocuklar 'stajlarını' Güneydoğu'da, uzmanlıklarını ise "Av'ın bol olduğu İstanbul'da yaptıklarını söylüyorlar. İşte kapkaççı çocukların dilinden kapkaç terörü:

H.T.: Hırsızlık ve "Yan-Dol" yani Yankesicilik ve Dolandırıcılık Şubesi polisleri çetelerin liderlerini ve üyelerini tanıyor. Polislerin bazıları çete liderlerinden rüşvet alıyor. Hatta bu çetelerin hangi bölgede hangi saatlerde çalıştığını bile biliyorlar. Kendi bölgeleri dışında çalışanların çoğu zaten gözaltına alınır. Yaşları küçük olduğu için serbest kalırlar. Bir çetenin kaptısı yakalandığında rüşvet alan polisler karakolda müdahale eder. Çoğu zaman yankesicileri kurtarmak için yakalanan kişinin işine yarayacak şekilde zabıt tutarlar. Suç üstü olsa bile suç üstü görünmeyecek şekilde tutanak tutarlar. Kapkaç çetelerinin hasılatı, yankesicilik yapanlara göre daha düşüktür. Yankesicilerin karakolda gücü daha fazladır.

C.K.: Burada kimsede para yok, iş yok. Mecburen o taraflara gidiyoruz. İstanbul'da Kadıköy, Okmeydanı, Tarlabaşı, Aksaray gibi yerlerde evlerimiz var. Gittiğimizde orada kalırız. Her gün düzenli olarak turistlerin yoğun olduğu ya da zenginlerin oturduğu semtlere gideriz. Burada genelde yankesicilik yoluyla hırsızlık yaparız. Aldığımız parayla da orada bulunduğumuz süre içinde lüks bir şekilde yaşarız. En kaliteli giysileri giyer, en lüks yerlerde yer, içer eğleniriz.

Zülfikar ALİ AYDIN-MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arınç'ın sözleri son derece tatminkâr
 'Üniversite sınavı müfredata uymalı'
 Nazmiye Hanım farkı: Demirel 100 kilonun altında
 Rum itirafı: Türkler'i katletme eğitimi aldık
 AB: Türkiye üzerine düşeni yapar
 Hamsi 5 yılın rekorunu kırdı
 'Gökten taşlar inecek başına'
 'Görmezlerin şövalyesi'
ERDAL ŞAFAK
"Casus belli" var mı, yok mu?
Buyurun... Onca...
ALİ KIRCA
Eyvah Papa!
Dün toprağa verilen Papa II....
ERGUN BABAHAN
Basın Konseyi'ne veda
Merkez Grubu olarak, tüm basını...
MEHMET ALTAN
"Koşun, bayrak yakıyorlar"
Yetmiş milyonluk Türkiye'yi...
Tarihin en büyük töreni
Katolikler’in ruhani lideri Papa 2’nci Jean Paul’ün cenazesi için...
Ölümsüzlük 20 yıl uzakta
Amerikalı bilim adamı Ray Kurzweil, insanoğlunun 20 yıl içinde...
4-1 kere maşallah
4-1 kere maşallah
Gol sorunu yaşayan Beşiktaş, A.Gücü'ne patladı. Carew (2), A.Dursun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu