kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papa'nın kişiliği
İtalyan medyası: Papa öldü
Doktorlar Papa'dan umudu kesti
"Başkan Bush ve eşi Papa için dua ediyor"
Papa'nın durumu kritik
Papa'nın kişiliği
Papa'nın biyografisi

Papa'nın kişiliği

Papa İkinci Jean Paul'ün dikkat çekici bir özelliği, Papalık makamını ''medyatikleştirme'' konusunda son derece başarılı olmasıydı..

Makama çıktığında 58 yaşındaydı. Papalık açısından genç yaşta göreve gelmiş olmasının da katkısıyla özellikle ilk yıllarda dağda yürüyüş yaparken, kayak yaparken kameralara görüntü vermekten asla çekinmedi. Bunlara seyahatlerin yoğunluğu da eklenince, kimi hayranları tarafından ''Tanrı'nın atleti'' diye nitelenmişti. CD'ye ilahi doldurmasından, bilgisayarın tuşuna dokunup ilk kez e-posta göndermesine dek, neredeyse yaptığı her şey haberlere konu oldu.

DİYALOG

Ortodoksluk ve Protestanlık olmak üzere diğer iki büyük Hıristiyan mezhebinin yanı sıra aralarında İslam'ın da yer aldığı muhtelif dinlerle ilişkiler konusunda ''diyalog'' kelimesini dilinden düşürmemesi de dikkat çekiciydi. Tüm seyahatlerinde diğer Hıristiyan grupların ve Hıristiyanlık dışındaki dinlerin temsilcileriyle görüşmeye de özen gösterdi.

OTORİTER

Papa, herkesle diyalog yanlısı modern ve açıklık yanlısı görünüm çizmesine karşın, yayımladığı genelge, talimat ve öğretilerdeyse kesin muhafazakarlığıyla dikkati çekti. Katolik Kilisesi bünyesinde dinsel çoğulculuk ve açılım yanlısı kesimler tarafından ''otoriterlikle'' suçlandı.

Kendisinin görüşlerini eleştiren veya kendinden daha farklı görüşler geliştiren Katolik ilahiyatçılara yayın yasağı getirmekten ve bulundukları görevden alıp kızağa çekmekten de çekinmedi.

Katolik Kilisesi bünyesinde muhafazakar kesimlerce övgü yağmuruna tutulurken, muhalifleri tarafındansa Kilise'yi II. Vatikan Konsili'nde belirlenmiş temel politikanın tam tersine yeniden merkeziyetçi anlayışa büründürmekle suçlandı.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ

İkinci Jean Paul, yayımladığı talimat ve resmi risalelerde, nazik üslupla da olsa Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri olarak kendisini ''öğretici'', Katolik dini dışında Hıristiyan grupları ve diğer dinlerin temsilcilerini ''öğrenci'' konumuna koyduğundan söz edilebilir. Diğer Hıristiyan gruplar tarafından yayılmacılıkla suçlanması da temelde bu yaklaşımın ürünüdür.

Söz konusu anlayış, İkinci Jean Paul'ün sıkça söz ettiği ''dinlerarası diyalog'' kavramına diğer dinlerin müntesiplerinin kuşkuyla yaklaşmalarına da neden oldu.

İkinci Jean Paul, 7 Aralık 1990'da yayımladığı Redemptoris Missio adlı resmi genelgesinde diyalog gerekçesiyle misyonerlik faaliyetlerinin ihmal edilmesini şiddetle eleştirerek, konuya yaklaşımını, şu sözle özetliyor:

''Dinlerarası diyalog, Kilise'nin Hıristiyanlığı yayma misyonunun bir parçası konumundadır. Misyonerlik faaliyetinin hedef kitlesi konumunda olan, henüz Mesih'i ve onun İncilini tanımayan insanların büyük bölümünün diğer dinlerin mensuplarından oluştuğu unutulmamalıdır.''

Bir başka deyişle İkinci Jean Paul'ün Papalığı süresince, Katolik Kilisesi'nin gerek diğer Hıristiyan gruplar gerekse diğer dinlerin mensuplarıyla diyalog sürecinde sorunlarla boğuşmak durumunda kalması ve sık sık eleştirilere maruz kalması tesadüf değildi.

'YENİDEN HIRİSTİYANLAŞTIRMA'

Yayımladığı belge ve eserlerde, çoğunluğun, Batılı ülkelerdeki laiklik ve Hıristiyanlıktan uzaklaşmayı da beraberinde getirdiğini ileri süren İkinci Jean Paul, Katolik literatürüne ''Yeniden Hıristiyanlaştırma'' adlı yeni kavramı da kazandırdı. Sıkça kullanılan bu yeni kavramla çoğunluğun Hıristiyanlardan oluştuğu ülkelerde dine yeniden canlılık kazandırma faaliyeti kastediliyor.

İkinci Jean Paul, Avrupa Anayasası'nın giriş bölümünde Avrupa'nın Hıristiyan kimliğinin açıkça belirtilmesi tezini ısrarla savunmasıyla da dikkati çekmişti.

EN ÇOK KONUŞAN PAPA OLARAK ANILACAK

İkinci Jean Paul, tarihte en çok konuşan, en kalabalık insan gruplarına seslenen Papa olarak da anılacak. Yurtdışı seyahatlerinde kendisini dinleme imkanı bulan kitleler bir yana Papa, sadece 2000 yılında Roma'da yapılan ''Jübile'' (Papa'nın Genel Af Yılı) etkinliklerinde 8 milyon kişiye seslenme imkanı buldu.

Papalığı döneminde, VI. Paul tarafından başlatılmış olan ve Vatikan'da her çarşamba yapılan genel kabul merasimlerini birer medyatik hadiseye dönüştürmeyi de başardı. Genel kabul törenlerinin her birine ortalama 1160 kişi katılıyor. Sadece anılan merasimlerde Papa'nın kendilerine seslendiği insanların sayısının yaklaşık 18 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Papa'nın görevi süresince muhtelif devlet başkanlarını 738 kez, başbakanlarıysa 246 kez kabul ettiği de Vatikan'ın resmi web sitesinde yer alan bilgiler arasında. Resmi tamim (genelge), öğreti risalesi ve belge yayınlama konusunda da tarihi bir rekora imza atan Papa, resmi nitelik taşımayan 5 de eser yayımladı.

1994'te ''Varcare la Soglia della Speranza'' (Umudun Eşiğini Aşmak), 1996'da ''Dono e Mistero: Nel Cinquantesimo Anniversario del Mio Sacerdozio'' (Lütuf ve Gizem: Rahipliğimin Ellinci Yıldönümünde), 2003'te şiir denemelerinden oluşan ''Trittico Romano'' (Roma Üçlüğü), 2004'te ''Alzatevi, Andiamo!'' (Kalkın Gidiyoruz!) adlı eserleri yayımlanan Papa'nın 2005'in Şubat ayında çıkan son yapıtıysa ''Memoria e Identita'' (Bellek ve Kimlik) adını taşıyordu.

AZİZLİK MERTEBELERİ

Papa İkinci Jean Paul, görevi boyunca, azizlik payesi verme alanında da tarihi rekora imza attı. 482 kişiyi aziz ilan etti. 1338 kişiyeyse Katolik dininde azizliğin alt makamı olarak algılanan
''mübarek'' payesi verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Hitler İngilizler'le dost olmak istemiş
 Kokain kaçakcısı ABD askerleri
 Chavez: ''ABD'nin düşmanı olmak istemiyorum''
 BM: Ölü sayısı 1300
 'Yanardağ patlayabilir uyarısı'
 'El Kaideci Türk'
 Zerkavi'nin yardımcısı ABD'lilerde
 Şeytan Vatikan duvarı içinde
 Bu adaya bir daha dönmem
 Ve Terri 15 yılın ardından yaşam savaşını kaybetti
 Cumhuriyetçi lider: Bush aşırı sağa rehin olmuş gibi
 Hamas'a operasyon
 Suudi Prenses tutuklandı
 Monaco'ya yeni hükümdar
 'Irak'ta hata CIA'nın'
 El Kaideci Türk yakalandı
 Prens Charles'ın gafı
 AİHM: Gazeteci Adalı suçsuz
 'Telekinezi' gerçek oldu
 84 yaşındaki Papa ölüm döşeğinde
 Başka yerde yok
 Loren İstanbul'da
 Göğüs kanserine 'Akıllı Protein'
 İş dünyası beyazladı
Ulusoy'a Talimat
Ulusoy'a Talimat
Çakıcı'nın, şoförü aracılığı ile Ulusoy'a gönderdiği pusulada...
İnanmasak bırakırdık
İnanmasak bırakırdık
Galatasaray'ın yeni golcüsü Hasan Kabze, SABAH'a iddialı açıklamalar...
TCK iki ay ertelendi
TCK iki ay ertelendi
Yeni ceza yasasının ertelenmesi kararı önceki gece Dışişleri...
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar...
Patlıcanımız temize çıktı
Bakanlık İsveç'e 'ilaç kalıntılı' patlıcan ihraç ettiği saptanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu