kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Kaymakama Dayakçı İddiası
'Pamuk iyi bir romancı değil'

Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu

Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar Orhan Pamuk'a ait kitapların toplatılıp imha edilmesini istediğinin ortaya çıkmasının ardından hareketlenen ilçe, şimdi de Pamuk'un kitabının bulunduğu ileri sürülen bir kız öğrenciyi tartışıyor. Halk, Süleyman Demirel Üniversitesi Sütçüler Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören bir kız öğrencinin elinde Orhan Pamuk'un "Kar" isimli kitabının bulunduğu ve bu kitabı bir grubun imha etmek için onu aradığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söylüyor. Olayın basına yansımasının ardından açıklama yapan İlçe Emniyet Amiri Selahattin Karatoprak, "Çok şaşırdık. Böyle bir kızın varlığının kesinlikle doğru değil Sütçüler zaten çok küçük bir ilçe. 3 bin nüfusu var en küçük bir olay dahi hemen duyulur. Biz dün (30 Mart 2005) böyle bir şeyi hiç duymadık bugün sabah (31 Mart Perşembe) duyduk ve şok olduk. Hemen bu konu ile ilgili geniş bir araştırma yaptık ancak yalan olduğu ortaya çıktı" dedi. Sütçüler Meslek Yüksekokulu'nda okuyan ve isimlerini vermeye çekinen öğrenciler de olayı duyunca çok şaşırdıklarını söyledi. 700 civarında öğrencinin bulunduğunu okullarında tüm öğrencilerin birbirini yakından tanıdıklarını söyleyen Muhasebe Bölümü 2'nci sınıfında okuyan bir kız "Orhan Pamuk'un kitabının olduğu hiç kimseyi bilmiyoruz. Böyle bir şey olsa kesinlikle biliriz. Doğru değil. Eğer öyle bir kişi olsa ismi de bilinir hemen herkes duyar" dedi.

KÜTÜPHANECİLER: UTANÇ VERİCİ
Bir kız öğrenci de Orhan Pamuk'un kitabı olduğu ve bir grubun kızın elindeki bu kitabı alarak şehrin ortasında yakacağı yönündeki iddialar ile ilgili ilçe esnaflarından berber Mehmet Çıdam (32) ve fırıncı İsmail Şenyurt'ta (47) böyle bir şeyden haberdar olmadıklarını söylediler. Sütçüler'in küçük bir yer olduğunu ve herkesin birbirini tanıdığını belirten Çıdam,Orhan Pamuk"Eğer böyle bir kişi olsaydı şimdiye kadar kendi ortaya çıkarıldı. Çünkü herkes birbirini tanıyor. Bugün biz de gazetelerden duyduk. Dün ilçede öyle bir şey konuşulmadı ve Orhan Pamuk'un kitabını yakmak için bir grubun kız aradığını da duymadık ve kitap yakmak için de kimsenin peşine düşmedik" dedi. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal da kitap imhasına tepki göstererek, "Ülkemizde bir daha kitap toplatılmasın diye Milli Kütüphane'de Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi açtığımız sırada böyle bir olayın yaşanması bizi üzmüştür'' dedi. Kartal, Kaymakam Mustafa Altınpınar'ın tüm kamu kurumlarındaki Pamuk'a ait kitapların toplatılarak imha edilmesi yönünde talimat vermesinin, okumuş bir insan tarafından savunulabilmesini anlamakta zorluk çektiğini belirtti. 41. Kütüphane Haftası kutlamaları çerçevesinde 'Türkiye'de bir daha kitaplar toplatılmasın, yakılmasın ve yasaklanmasın' diye Milli Kütüphane'de ''Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi'' açtıkları sırada böyle bir olayın yaşanmasının kütüphanecileri son derece üzdüğünü ifade eden Kartal, açıklamasında şunları kaydetti: "Sayın kaymakamın şunu bilmesini isterim ki; yasaklar konusunda kendileri ilk değiller. Türkiye'nin tarihi düşüncelerin, kitapların, oyunların, şiirlerin, filmlerin, gazetelerin, sözcüklerin daha neler nelerin yasakları ile dolu. Bu olayla birlikte ülkemizde üniversite bitirenlerin sayısının son yıllarda 14 kat artmasına rağmen kitap okuyanların sayısının 1965 yılındaki oranın onda birine gerilemesini normal karşılamak mı gerekir?''

"TÜRKİYE'Yİ TERK ETSİN"
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise açıklamasında yazar Orhan Pamuk'u eleştirdi. Pamuk'un "Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1.5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürt vatandaşı katlettiğini'' ileri sürmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Başoğlu, "Orhan Pamuk ya milletten özür dilemeli ya da Türkiye'yi terkedip Ermenistan'a yerleşmelidir'' dedi.

Mehmet ÇINAR - ISPARTA/MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Patlıcanımız temize çıktı
 Hatice Yüzbaşı'nın Serenay kız özlemi
 ÖSS'ye internette başvuru
 Topkapı'nın yeni müdürü İlber Ortaylı
ERDAL ŞAFAK
Arşivler açılırken
Tarihçiler ve siyaset...
UMUR TALU
Nisan 1, yazı bir
Bu fiilin basın ve yayın yoluyla...
Şeytan Vatikan duvarı içinde
Ağca, İtalyan basınına "Papa suikastinde kendisine Vatikan'ın yardım...
Bu adaya bir daha dönmem
500 kişinin hayatını kaybettiği Endonezya'nın Nias adasında yardım...
Ulusoy'a Talimat
Ulusoy'a Talimat
Çakıcı'nın, şoförü aracılığı ile Ulusoy'a gönderdiği pusulada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu