kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
“DEVRİM MİLİSLERİ”: Asker ve polisin boşalttığı sokakların güvenliğini ise kendilerine “devrimin milisleri” diyen kırmızı kol bantlı gönüllüler sağlıyor
Türkler silahlı nöbette
Seçim tarihi belli oldu: 26 Haziran
Gürcistan ve Ukrayna uyardı
"Böylesi korkunç şey görmedim"

Türkler silahlı nöbet tutuyor

Halk devrimi sonrası mal ve dükkânları Kırgızlar tarafından yağmalanan Türkler korkuyor.

Bişkek'teki Beta Alışveriş Mağazası önündeyiz. 10 milyon dolarlık bu Türk yatırımı kül olmuş. 50 kişilik Türk ekibi binaya daha fazla zarar gelmesin diye gece gündüz nöbet tutuyor.

ARABAYLA KURTULDUM
İşadamı Ahmet Kumsar ise talanı şöyle anlattı: Arabam gitti. İşyerimi ise çektiğim suntalar sayesinde kurtardım. İşçilerle elde silah bekliyoruz.


Türkler silahlı nöbette

Kırgızistan'daki kaosun en büyük mağduru Türkler... Olaylar sırasında rehin kalan işadamı Ahmet Kumsar, "Bu devrim değil. Binlerce kişi Akayev'in biten iktidarını, yağma ve talan için kullandı" dedi.

Türkiye saatiyle 03.00... Kırgızistan'a geçmek için yüzlerce kişi Kazakistan'ın Korday sınır kapısında bekliyor. Kucağında çocuklarla ağlayanlar, günlerdir yakınlarından haber almak için bekleyenler telaş içinde. Gün ağarır ağarmaz çalışmaya başlıyoruz. Sınır kapısından fotoğraf çekmeye başlayınca kendimizi Kazak askerler eşliğinde sınır karakolunda buluyoruz. 24 saattir yoldayız, sinirler gergin. Çektiğimiz fotoğrafları dijital fotoğraf makinesinden silme karşılığında serbest kalıyoruz. İki saatlik gecikmeyle Kazak-Kırgız sınırını yürüyerek geçtikten sonra Bişkek yolundayız

200 Milyon Dolar Yağma
Bişkek'te yağmacıların darbedesi bitmiş.Özel timler devriye geziyor.... Başkent Bişkek’te yağmalama olayının kontrolden çıkmasının ardından şehirde özel timler devriye gezmeye başladı. Yüzleri maskeli özel tim polislerinin yanı gönüllüler de polis kontrolünde güvenlik kontrollerine destek veriyor.En büyük mağdurlar Türkler. Türk işadamları, yatırımların çoğunluğu köylü Kırgızlarca hazmedilemediğini öne sürüyor. Kentte yaklaşık 200 milyon dolarlık bir hasardan söz ediliyor. Kentin en büyük iş merkezi Beta da yağmadan en büyük payı alanlardan. İçindeki 10 milyon dolarlık malvarlığı talan edildikten sonra ateşe verilmiş. Tam teşekküllü alışveriş merkezini Elazığlı işadamı Yusuf Uğur ve kardeşleri işletiyor. Bir yıl önce Kırgızistan'a çalışmaya gelen Mahmut Akti, Başkanlık sarayıyla aynı cadde üzerindeki alışveriş merkezinin önündeSilahlanma çağrısı.... Kentte güvenlik yavaş yavaş yerine geliyor. Halk, yağmacılara karşı silahlanma çağrısı yapıyor. Akayevci grubun başkente gelmesiyle olayların büyümesinden endişeliler.yaklaşık 50 kişilik bir ekiple birlikte nöbet tutuyor.

Baskında Rehin Alındı
Beta'da güvenlik müdürü Zülfü Dalmızrak yağma sırasında göstericiler tarafından rehin alınmış: Başkanlık Sarayı'na giren göstericilerin yağma için ön kapıya saldırınca arka kapıyı kapatmak istedim. Havalı silahla ateş açtım. Göstericiler önce geri çekildi. Sonra otoparkta duran aracımızı ve genel müdürümüzü kurtarmak için arabaya koştum. Bir anda yüzlerce kişi arabanın üzerine çıktı. Beta'nın sahibi olduğumu sanarak ellerimi gözlerimi bağlayıp bir arabayla şehrin dışınaKarşı hareket başladı.... Muhaliflerin yönetimi ele geçirmesinden sonra karşı hareket başladı. Grubun başında eski İçişleri Bakanı Düşebayev ve eski Çevre Bakanı Akmataliyev var.götürdüler...

Akayev'in Malları
Bosch, Siemens ve Linea Decor gibi markaların Kırgızistan bayii Ahmet Kumsar ise ülkede yaşanan kaosu, "Başkanlık Sarayı'na birkaç yüz kişi girdi. Geriye kalan binlerce kişi, Akayev'in biten iktidarını, yağma ve talan için kullandı. Elime silah alıp sabaha kadar nöbet tuttum. Sabaha kadar 5-6 saldırgan grubu kovdum" diye konuştu. Sokağa çıkma yasağı hafta başına kadar sürecek. Okullar tatil. Yağmacıların soygun için evlere girmeye başladıkları da şehir efsanesi halinde dilden dilePATRONLAR NÖBETTE: Yağmalar, dükkan sahiplerini harekete geçirdi. 15 kişinin öldüğü olaylar karşısında ellerine sopalarını alan iş yeri sahipleri nöbet tutuyor. Dodoy alışveriş merkezi de bunlardan biri.dolaşıyor. Yaşanan kaosa rağmen kimse Başkan Askar Akayev'in gitmesine üzülmüyor. Oğlu Haydar, eşi Meryem ve damadıyla kurduğu düzen akıllara durgunluk veriyor. Kırgızların "Magazin" dediği alışveriş merkezlerinin tümü Akayev ve damadına ait. Ülkedeki iki akaryakıt istasyonu zincirinden Sinos oğluna, Alyans ise damadının. Norotny market zinciri de yine Akayev'in. Başkentte iki kumarhane, 20 restoran ve 12 kafenin de gizli sahibi olduğu öne sürülüyor.
ilahlanma çağrısı

Zülfikar Ali Aydın / Güngör Karakuş


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bebek bezli 'kaçırma'
 Ünlü İngiliz siyasetçi öldü
 Oğul Berlusconi'ye kafa kesme tehdidi
 Genç Fas Kralı'nın "demokrasi dersi"
 Cinayet mahkûmu Türk'e destek
 Denizaltıyla kokain ticareti
 Bu filmde mutlu son olmayacak
 Terri'nin ailesi son şansı da yitirdi
SOLİ ÖZEL
Çap
Çapı, üstlendiği sorumluluğu taşımaya yetmeyecek bir...
Çarşamba'nın gelişi
Çarşamba'nın gelişi
2006 elemelerinde Arnavutluk'u şipşak devirdik. İlk beş dakikadaki...
Taraftar muhteşem
Taraftar muhteşem
Yanal, çok önemli bir galibiyet aldıklarını belirterek, "Oyun için...
Eğitimde çağa yetişmeliyiz
Eğitimde çağa yetişmeliyiz
İstanbul'da Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin...
Kadınlar zaten doğuştan Mason
Büyük Üstad Kaya Paşakay, aranızda niye kadınlar yok sorusuna cevap...
Bile bile akciğer kanseri
Türkiye'de akciğer kanserinin yaygınlığı ABD'li doktorları şaşırttı:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu