kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Ozyilmazel @ SABAH
 

Büyüme hormonu peşindeki sosyetenin dikkatine!

Yoksa siz hâlâ spor salonlarında tepişip, vitaminlere abanıp, yüzünüzü gözünüzü gerdirip, brokoli ve ananasla mı besleniyorsunuz? O zaman demodesiniz şekerim. Madonna, Demi Moore, moda dergilerinden fırlamış sosyetikler çoktan boyut atladı... Şimdilerde tüm dünyada ve elbette Nişantaşı aleminde yeni moda; 'büyüme hormonu' (Human Growth Hormone) almak. İster enjeksiyon yoluyla, ister büyüme hormonunu kışkırtan ilaçlarla... İster internette satılan spreyleri Fısfıs İsmail misali fısfıslayarak (yalnız demedi demeyin; internette satılan ilaçlarda taklaya gelebilirsiniz. Büyüme hormonu yerine Hamidiye suyunu ağzınıza sıkabilirsiniz!!) Yeter ki büyüme hormonu olsun, vücudumuza gençlik dolsun... Peki nedir bu büyüme hormonu? Bu sosyetikler bu hormondan ne ister? Zararları yararları nedir? Vücuda niçin gereklidir? Ayşe'de merak gırla, uygulamaya gelince vınla. Koştum İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı (Çapa) Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu'nun kapısını çaldım. Hocam da bir güzel anlattı.

ŞİŞMANLIK GENÇLİĞE ENGEL
Büyüme hormonu;
vücutta büyüme yeteneğine sahip tüm dokuların büyümesini sağlarmış. Yani vücuttaki protein sentezini arttırırmış. Bu iyi bir şey mi? İyi ne demek süper bir şey. Çünkü protein sentezi dokuların yenilenmesini sağlarmış. Artı enerji için yağ kullanımını artırır, kıkırdak ve kemik büyümesini uyarırmış. Yani Türkçesi 'gençlik' işte. Velhasıl gelin görün ki, bu büyüme hormonunun salgılanması ergenlik dönemiyle azalırmış. Ha yalnız, büyüme hormonunun salgılanması yaşlanma kadar şişmanlık da engelliyormuş bildireyim! Neyse... Şimdi ergenlik dönemiyle büyüme hormonu salgılanması azalıyor ya. İşte yaşlanma başlıyor. "Peki yaşlanma nedir hocam?", "Yaşlanma kasların küçülmesi, akciğer kapasitesinin küçülmesi, deri altındaki bağ dokularının bozulması yani derinin gerginliğinin bozulmasıdır." Aysel Gürel gibi yani... Vücudun çoğu dokusunda protein depolanması azalıyor ve yerine yağ depolanıyor. Böylece kırışıklıklar artıyor, kas kütlesi azalıyor. YAŞLANMAYA 'DUR' DİYOR İşte büyüme hormonu da tüm bu yaşlanmaya 'dur' diyor sayın seyirciler! Eh hal böyleyken de elin Hollywoodlusu, Madonnası başta olmak üzere aynalara ve gençliğine düşkün kişiler büyüme hormonu takviyesine başlıyor. Ha bu arada büyüme hormonu sadece gençleşmek için değil, düzenli uyku ve mutluluk için de alınıyor. Nasıl alıyorlar? Genelde 20 bin ile 50 bin dolar arası bir miktarcık parayı bayılıp, enjeksiyon yaptırarak... "Peki bu yöntem doğru mudur hocam?" diye sordum Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu'na.

ŞEKERİ VE KANSERİ TETİKLER
Hocamın gözleri faltaşı gibi açıldı; "Büyüme hormonunun dışarıdan enjeksiyon yoluyla alınmasını kesinlikle önermiyorum" dedi. "Neden?", "Çünkü hormonun kandaki seviyesi çok önemli. Eğer kandaki büyüme hormonu seviyesi artmışsa beyindeki büyüme hormonu sentezleyen hücreler sentezi durdurur. Dışarıdan büyüme hormonu almak da kandaki seviyeyi yükselir. Siz hayatınız boyunca dışarıdan hormon mu alacaksınız, alamazsınız. Bir kere çok çok pahalı. Ve bıraktığınız anda kandaki seviyesi düşecek ve bezler hormon yapımını bırakmış olacak. Bu da ani yaşlanmaya çökmeye neden olacak!" Ayrıca bazı kişilerde şeker hastalığını ve kanseri tetikleyebiliyor. Ancak günün sonunda insanlar gençleşmek, kaybettikleri enerjilerini geri kazanabilmek, kırışıklıklardan kurtulabilmek için Allah ne verdiyse deniyor. Eee devir görüntü devri, güzel ve genç değilsen bir hiçsin. Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu da der ki; "Kesinlikle büyüme hormonu takviyesi alınmamalı. Ancak muhakkak bir amaca yönelik hekim kontrolünde, kan hormon seviyesi belirlenerek verilebilir. Aksi cinayettir!" Şimdi bana "25'lik olarak çiziktirmek kolay Ayşanım, şöyle bir 40'lara 50'lere dayan da görelim" diyeceksiniz. Boynumu kıldan ince edeceksiniz. Siz de haklısınız. "Cinayet minayet, ben güzel görünmek, genç kalmak, kendimi enerjik hissetmek istiyorum. Ne var yani arabaların egzozsu da, sigara da zararlı" diyebilirsiniz. Amaaa yazarınız Ayşe Özyılmazel hizmette sınır tanımaz elbet. Hormon takviyesi almadan, vücudunuzda büyüme hormonu salgılanmasını nasıl arttıracağınızı öğrendim. Ne mi? Egzersiz. Ama öyle bildiğiniz türden değil... Devamı pazartesi günü bu köşede... Hangi egzersiz, şu yaşlılığa deva büyüme hormonunu bol keseden salgılatıyormuş acaba?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anne köftesi çaptan düştü yaşasın Ramiz'in Köftesi   / 23-03-2005
 Tatlım tatlım alaÇatım   / 21-03-2005
 Namus meselesi yapmayın bizi sevişmekten korkutmayın   / 18-03-2005
 Sharon'ı bırak Hülya'ya bak   / 16-03-2005
 Mart kapıdan baktırır millet spora saldırır   / 14-03-2005
 Bağdat Caddesi çok güzelll   / 11-03-2005
 Gözlerimi senden alamıyorum...   / 09-03-2005
 Barbaros Şansal: Aşk ispirto gibi..   / 07-03-2005
 Müsaadenizle duymasak artık!   / 04-03-2005
 Hani nerede kırmızı halı?   / 02-03-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Büyüme hormonu peşindeki sosyetenin dikkatine!
Yoksa siz...
HAKAN & UTKU
Işık haberleri sunuyor
"Kim 500 Milyar İster?"...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Bezelye çorbası
Patates ve piliç...
Türklerin iyi huylu kolesterolü düşük
Türklerin iyi huylu kolesterolü düşük
Yapılan araştırmalar, Türk insanının kalp-damar hastalıklarına yatkın...
Acıklı bir hikayem olmadı
Acıklı bir hikayem olmadı
'Dikkat Şahan Çıkabilir' adlı programıyla ünlü şovmenlerin yeni...
Şimdi bu gazetecilik mi?
Şimdi bu gazetecilik mi?
Ali Atıf Bir ile Hande Ataizi arasındaki polemik büyüyor. Bir'in,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.