kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akayev Kırgızistan'ı terk etti
Aytmatov: 'Kırgızistan'daki olaylar gerçek bir devrim'
Kırgızistan'daki isyanın kronolojisi
Türkiye'den itidal çağırısı
Muhalif liderden parlak gelecek sözü
AGİT: 'Akayev, ülkeyi terk etmiş olabilir'
Kazakistan sınırında alarm
Rusya durumdan endişeli
Başbakan Tanayev Oş ziyaretini iptal etti
İçişleri Bakanı Düşebayev: 'Sakin olun'

Akayev Kırgızistan'ı terk etti

Kırgızistan'da Devlet Başkanı Askar Akayev'in istifasını isteyen binlerce muhalif başkent Bişkek'te toplanıp yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleriyle çatıştıktan sonra saraya girmeyi başaran muhalifler sarayın ikinci katından pembe bayrakları sallıyor.

Kırgızistan'da Devlet Başkanı Askar Akayev'in istifasını isteyen binlerce muhalefet amacına ulaştı. Ülke dışana çıkan Akayev istifa etti.
Devlet Başkanlık Sarayı, Devlet TV'si ve pek çok bakanlık ve devlet dairesi protestocuların eline geçti.

AKAYEV İSTİFA ETTİ İDDİASI

Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in istifasını imzaladığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen muhalif bir Kırgız yetkili, İtar Tass ajansına yaptığı açıklamada, Akayev'in istifa ettiğini söyledi. İnterfaks ajansı, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Askar Akayev'in Rusya'ya hareket ettiğini duyurmuştu.

İNTERFAKS: ''AKAYEV, RUSYA'YA GİTTİ''

Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in havayoluyla Rusya'ya gittiği bildirildi. İnterfaks ajansı, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akayev'in Rusya'ya hareket ettiğini duyurdu. Haberde, Akayev'in ailesinin ise Kazakistan'a gittiği belirtildi. Ajans, daha önce Akayev ve ailesinin helikopterle Kazakistan'a gittiğini bildirmişti.

MUHALİFLER, BAŞKANLIK SARAYI'NIN İKİNCİ KATINDAN BAYRAK SALLIYOR

Kırgızistan'da muhalefetin Akayev yönetimini devirmek için topladığı grubun, başkanlık sarayının ikinci katından Kırgızistan bayrakları salladığıgörüldü.

Görgü tanıkları, iki muhalif protestocunun, ikinci kattaki bir pencereden bayrak salladığını, diğer protestocuların pencelerden sarktığını ve saraydaki bazı mobilyalarla evrakları dışarı attığını söylediler.

SEÇİMLER GEÇERSİZ

Kırgızistan Yüksek Mahkemesi, ülkede isyana neden olan parlamento seçimlerinin geçersiz olduğunu bildirdi. Rus İtar-Tass ajansının haberine göre, mahkeme başkanı Kurmanbek Osmonov, mahkemenin bununla birlikte eski parlamentoyu yasal yasama organı olarak tanıdığını kaydetti.

Bu arada, üst düzey bir muhalefet lideri, Akayev'in ülkeyi terk ettiğini ve başbakanın istifa ettiğini söyledi. İnterfaks ajansı da Askar Akayev'in, Kazakistan'a gittiğini bildirdi.

Ajans, Akayev'in önce ailesiyle birlikte helikopterle Kazakistan'a gittiğini, daha sonra Akayev'in Rusya'ya hareket ettiğini duyurmuştu. Öte yandan, Ukrayna, Kırgızistan'daki krizde arabulucu olmayı önerdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) çabalarını desteklediği, Kırgız toplumundaki sivil barışa katkı sağlayabilecek arabulucuk rolüne hazır olduğu belirtildi.

MUHALEFET LİDERİ BAŞKANLIK SARAYINDA

Kırgızistan'damuhalefet liderlerinden Kurmanbek Bakiyev'in başkanlık sarayına girdiği bildirildi. Bakiyev'in, sarayı ele geçiren göstericilerin haykırışları arasında saraya girdiği kaydedildi. Saraya girdikten sonra içeride hiçbir yetkiliyi bulamayan göstericiler, binaya ciddi maddi hasar verdi.

Göstericilerin devlet başkanlığı sarayı önündeki bekleyişi sürerken, yaklaşık 2 saat önce gözaltına alınan muhalefetin başkan adayı Kurmanbek Bakiyev, tutulduğu yerden alınarak taraftarlarınca devlet başkanlığı sarayına getirildi.

''AKAYEV, KANT RUS ASKERİ ÜSSÜNE SIĞINDI''

Rus Mayak radyosu, Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in Kant Rus askeri üssüne sığındığını ileri sürdü. Mayak radyosu, resmi olmayan bilgilere göre, başkent Bişkek'te olayların patlak vermesinin ardından Akayev'in Rus üssüne sığındığı yolunda bilgiler edindiğini duyurdu.

Radyonun haberi, Rus resmi makamları tarafından henüz doğrulanmazken, ülkedeki olaylar nedeniyle Rus askeri üssündeki güvenlik alarmı üst seviyeye çıkarılmıştı.

'KAZAKİSTAN'A GİTTİ' İDDİASI

Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev ve ailesinin helikopterle Kazakistan'a gittiği bildirildi. İnterfaks, adı açıklanmayan Kırgız kaynaklara dayandırdığı haberinde,Akayev ve ailesinin helikopterle Kazakistan'a gittiğini duyurdu. Akayev'in Kazakistan'a gittiği haberi, henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

DEVLET TELEVİZYONU GÖSTERİCİLERİN ELİNE GEÇTİ

Kırgızistan muhalefet lideri Kurmanbek Bakiyev, devlet televizyonunun göstericiler tarafından ele geçirildiğini bildirdi. Bir grup göstericinin, Savunma Bakanlığı'na doğru harekete geçerken, bir grubun da devlet televizyon kanalı KTR'ye yöneldiği kaydedilmişti.

Muhalefet lideri Bakiyev'in, sarayı ele geçiren göstericilerin haykırışları arasında başkanlık sarayına girdiği belirtilmişti.

DEVLET SEKRETERİ İSTİFA ETTİ

Kırgızistan'da muhalefet tarafından sıkça eleştirilen Devlet Sekreteri Osmonakhun İbraimov istifasını verdi. Devlet Başkanı Askar Akayev'den sonra muhalefetin en çok eleştirdiği isimlerden biri olan İbraimov'un bugün görevinden istifa ettiği açıklandı.

İbraimov'un, Akayev'e istifasını sunduğu ve Kırgız liderin istifayı kabul ettiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Devlet Başkanlığı sözcüsü, iktidarın siyasi politikasından sorumlu İbraimov'un istifasının Askar Akayev tarafından kabul edildiğini söyledi.

MUHALEFETTEN ORDU VE POLİSE ÇAĞRI

Kırgızistan'da Akayev rejimini devirmek içinharekete geçen muhalefet, ordu ve polise kendi saflarına katılma çağrısında bulundu. Muhalefetin önde gelen isimlerinden Kurmanbek Bakiyev, ülkedeki krize barışçı bir çözüm bulmak amacıyla muhalefet saflarına katılma çağrısında bulundu.

Başkent Bişkek'teki hükümet binası ve devlet başkanlığı sarayı (Beyaz Saray) önünde toplanan kalabalığa hitaben konuşan Bakiyev, ''Generaller ve polis bizim tarafımıza geçerse bu sorunu barışçı yollardan hallederiz'' dedi. Bakiyev, ''Beyaz Sarayı ele geçirerek hedefimize ulaştık. Düzeni koruduğunuz için size teşekkür ederim'' ifadesini kullandı. Hükümet binasını ele geçiren muhalifler, Akayev'in resimlerini pencerelerden attı.

AMAÇ AKAYEVİ DEVİRMEK

Başkent Bişkek'te bu sabah Nazar Aliyev Tıp Merkezi'nin önünde toplanan muhalefet göstericilerinin aralarında eski başbakanlardan Kurmanbek Bakiyev'in de bulunduğu kaydedildi.

Tıp merkezinin önünde yapılan konuşmalarda, ülke yönetiminin bugün muhalefetin eline geçeceği belirtildi.

Muhalefetin toplantısına, muhalefete eylemlerinden vazgeçmesi çağrısında bulunan, yeni atanan İçişleri Bakanı Keneşbek Düşebayev de katıldı. Ancak bakanın çağrısı kabuledilmedi.

Düşebayev, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, halka karşı şiddete başvurmayacaklarını söyleyerek, muhalefetten sakin olmalarını istedi. Bu arada devlet başkanlığı sarayının önünde ulaşım trafiğe tamamen kapatılırken, çok sayıda özel birlik, asker ve polis takviyesi yapıldı.

5 bin civarında gösterici, devlet başkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçmişti.

KADİRBEKOV VEKALETEN DEVLET BAŞKANI SEÇİLDİ

Kırgızistan'da muhalefetin bugün devlet başkanlığını ve hükümet karargahlarını ele geçirmesinden sonra olağanüstü toplanan parlamento, muhalif milletvekili İçenbay Kadirbekov'u vekaleten devlet başkanı olarak seçti.
Meclis ayrıca, hükümete yeni hükümeti sunması için yarına kadar süre tanıdı.
Bu arada, Rus ajansları, meclisin, muhalefet tarafından kurulan Ulusal Birlik Koordinasyon Konseyi'nin hükümet görevlerini üstlenmesi kararını aldığını duyurdu.
Kırgızistan Meclis Başkanı Abdigani Erkebayev, parlamento oturumu sırasında verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, meclisin, 2 çekimser oya karşılık 44 oyla Kadirbekov'un yeni meclis başkanı ve vekaleten devlet başkanı olarak atanması kararı aldığını kaydetmişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Yunan semalarında panik
 Müzakereler için imza şart
 Angelina Jolie başkanlık yarışında
 ABD'de patlama: 14 ölü
 Formül bulundu
 Annan: Suriye geri çekilmeyi onayladı
 Alman pasaportlu gazeteci rehin alındı
 Operasyon sonrası Felluce stadyumunda ilk düdük!
 Irak'ta Savunma Bakanlığı Sünniler'e verilecek
 AB bu kez de hutbe için 'uyardı'
 Kırgız İçişleri Bakanı ve başsavcı görevden alındı
 Monaco Prensi yoğun bakımda
 Pierre Cardin imzalı su şişeleri
 Torun Mussolini'nin açlık grevi işe yaradı
 "Patronlara hayır"
 Hitler'in ruhu, okul katliamında göründü
 Terri artık bu kararla ölebilir!...
 Yine futbolcu annesi kaçırıldı
 Sigara üreticisini mahkûm ettirdi
 20 yıl önce hapisten kaçtı kilisede yakalandı
 Mutlu ilişkinin sırrı
 Herkes 'kendine' güveniyor
 Eşini öldüren Türk intihar etti
 Dumas hâlâ yazıyor!
 'Beş hapı'na bekliyoruz
SOLİ ÖZEL
Milliyetçilikler
Geçen haftaki İngiliz The Economist...
İşte dev jüri
İşte dev jüri
İş, sanat, spor ve basın dünyasının önemli isimleri, SABAH...
Yıldırım Düştü
Yıldırım Düştü
Fenerbahçe Başkanı, dün yaptığı açıklamalarda Galatasaray'dan...
Sezer: Kimse bana oraya gitme diyemez
Sezer: Kimse bana oraya gitme diyemez
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, önceki gün bir araya geldiği tüccar...
Herkes bayrağın gölgesinde toplandı
Mersin'deki Nevruz kutlamaları sırasında Türk bayrağını yakma...
Şaşırtan hesap
TÜPRAŞ Genel Müdürü Danış'ın hesabına göre, son 10 yılda Türkiye'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu