kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hüsamettin Danış
Şaşırtan hesap
Komşuda pişer bize de düşer
Kaçak akaryakıta karşı savaş planı

En büyük hortum

Pompadaki vurgun eroinden bile kârlı iş oldu. Yılda sekiz milyar dolarlık akaryakıt yurda kaçak sokuluyor.

Altı ilde 30 kişinin gözaltına alındığı operasyon, akaryakıt kaçakçılığındaki korkunç vurgunu gündeme getirdi. Hesaplara göre, ülkeye kaçak yoldan yılda bir milyon ton benzin, 1.5 milyon ton mazot giriyor.

SAHTECİLİK DE TAM GAZ GİDİYOR
Akaryakıtta kaçağın yanı sıra sahtecilik de büyüdü. Benzine karıştırılan solventte ithalat on yılda 138 bin tondan 290 bin tona çıkarken, motorine katılan madeni yağ ithalatı da 33 bin tondan 300 bin tona yükseldi.

KAÇAKÇILIĞA KARŞI SAVAŞ BAŞLATILDI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaçağa karşı harekete geçti. Her tür ithalat yazılı izne bağlandı. Lisanssız 2 bin 500 bayinin faaliyeti durdurulacak. Bunlara yakıt veren dağıtım şirketi ağır ceza görecek.



Şaşırtan hesap

TÜPRAŞ Genel Müdürü Danış'ın hesabına göre, son 10 yılda Türkiye'de benzinli araç sayısı yüzde 77 artarken, araç başına düşen benzin tüketimi yüzde 38 azaldı.

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu'na ulaşan bilgiler kaçakçılığın vardığı boyutu gözler önüne seriyor. Resmi verilere göre, her geçen gün artan motorlu taşıt sayısına karşın akaryakıt tüketimi azalıyor. "Türkler yakıtsız taşıt icat etti" esprisine yol açan durumun nedeni, piyasa değeri 8 milyar dolara varan ve ekonomide her yıl 2.5 milyar dolar vergi kaybına yolaçan 2.5 milyon ton kaçak benzin ve mazot. TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, son 10 yılın rakamlarıyla akaryakıtta kaçakçılık gerçeğini ortaya koydu. Danış'ın 1995- 2004 dönemi için çizdiği tablo şöyle:

SOLVENT DE ARTTI
Son 10 yılda benzinli araç sayısı 3 milyon 58 bin 511'den 5 milyon 400 bin 714 adete çıkarak yüzde 77 oranında arttı. Aynı süre içinde benzin tüketimi (otogaz ve LPG eşleniği dahil) sadece yüzde 8.9 oranında artış gösterdi (Kaçak benzin miktarı Enerji Bakanlığı'nca 1 milyon ton civarında).

Benzin fiyatlarının 60 kat artış gösterdiği 10 yılda benzinin litre fiyatı 35 bin 900 liradan 2 milyon 300 bin liraya çıktı. Yüksek vergileme de tüketimi olumsuz etkiledi.

Son 3 yılda LPG kullanımının özendirilmesi ve araçların yakıt teknolojisindeki gelişmeler de tüketimi etkiliyor ancak özellikle kaçak benzin nedeniyle kayıtlarda araç başına benzin tüketimi son 10 yılda yüzde 38 oranında azaldı. Yani araç başına yıllık ortalama bin 720 litrelik tüketim, bin 71 litreye düştü.

Çok araçla daha az yakıt harcandığı için kişi başına ortalama seyahat mesafesi de yüzde 16.81 oranında ararak. 1931 km'den 2250 km'ye çıktı.

Benzine katıldığından kuşkulanılan solvent miktarında da artış yaşandı. Yasadışı yollardan girenler dışında 1995 yılında 138 bin ton olan yıllık solvent ithalatı 2004 yılı sonunda 290 bin tona ulaştı.

Motorin kullanan araç sayısı son 10 yılda yüzde 77 oranında artarken, motorin tüketimi 8 milyon 100 bin 884 tondan, 10 milyon 751 bin 400 tona çıkarak sadece yüzde 33 oranında arttı.

Araç başına motorin tüketimi Türkiye tarım ülkesi olduğu halde 4.662 litreden, 3.497 litreye düşerek yüzde 25 azaldı.

10 yılda motorin fiyatları 25 bin 680 liradan 1 milyon 800 bin liraya çıkarak tam 70 kat arttı. Araç başına yılda yaklaşık 1.200 litrelik tüketim azalışının en büyük nedeni olarak gösterilen kaçak mazot girişinin yılda 1.5 milyon tonu bulduğu tahmin ediliyor (Tüpraş modellemesinde bu miktar 1 milyon ton olarak hesaplanıyor).

Kaçakçılar, motorine madeni yağ da katıyor.
Mazot ile madeni yağ arasında ton başına fiyat farkının 650 milyon lirayı bulması madeni yağ kullanımını cazip hale getiriyor. Yasal madeni yağda 1995'de 33 bin ton olan yıllık ithalat bugün 300 bin tona ulaştı.

BAKAN: ÖNLEMEDE KARARLIYIZ
Fransa dönüşü SABAH'ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 6 ilde birden başlatılan kaçak akaryakıt operasyonu için "çok büyük ve kapsamlı bir operasyon" dedi. Güler, hükümetin, vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçağını önlemede kararlı olduğunu vurguladı. Kaçak akaryakıt konusunda geçen hafta 5 bakanın katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatan Güler, bu toplantıda ilgili birimlerin ellerindeki bilgileri paylaştıklarını vurguladı. Sektörde faaliyet gösteren büyük dağıtım şirketlerinin de adlarının kaçak akaryakıt kapsamında gündeme geldiğinin belirtilmesi üzerine Güler, "İsim vermek için erken. Ancak kaçağı önlemede kararlıyız" dedi. Bu arada 6 ilde başlatılan sahte akaryakıt operasyonunda gözaltına alınan 25 kişi sorgulanmak üzere Ankara'ya getirildi.

OSMAN AYDOĞAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bingöl Karlıova'da 5.5'lik deprem
 Herkes bayrağın gölgesinde toplandı
 Özkök: Büyükanıt ne söylediğini bilir
 Endüstri Holding cephaneliği!
 'Tayyipler Alemi'ne de dava
 Denktaş bizi bahane etmesin
 Sezer istemedi Baykal çekildi
 Yassıada'da okunan sahte mektup muydu?
 '2030'a kadar deniz 3 metre yükselecek'
 Bingöl yine 5.5 ile sallandı
ERDAL ŞAFAK
Derviş'in yıldızı
Kemal Derviş şu sıralar birbirinden...
ALİ KIRCA
O bayrak inmeseydi (*)
Belki de hiç düşünmeye cektik...
ÖMER LÜTFİ METE
Misyonerlik demokratik hak mı?
Batının Osmanlı'yı gözüne...
UMUR TALU
İmparatorun yatak odası (4)
Bu dizi bir "saadet...
Formül bulundu
Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sonrası AB kulislerinde ek protokol için...
Annan: Suriye geri çekilmeyi onayladı
"Suriye, Lübnan'dan tüm birliklerini çekmeyi kabul etti"...
İşte dev jüri
İşte dev jüri
İş, sanat, spor ve basın dünyasının önemli isimleri, SABAH...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu