kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En zor tarım müzakereleri geçecek
Karamanlis: Türkiye protokolü zamanında imzalamalı
Erdoğan-Karamanlis Kıbrıs'ı görüşecek
En zor tarım müzakereleri geçecek

En zor tarım müzakereleri geçecek

Avrupa Birliği (AB) başmüzakerecilerinin ortak tecrübelerine göre, müzakere süreci içindeki en kolay konu başlıklarını ''sanayi, eğitim, KOBİ, istatistik, bilim ve araştırma politikaları'' oluşturuyor.

AB'ye yeni üye olan 10 ülke ile yakında üyeliğe kabul edilmesi beklenen Bulgaristan ve Romanya'nın tecrübelerinden derlediği bilgiye göre, ''balıkçılık, ekonomik ve parasal birlik, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri, tüketiciyi koruma ve tüketici sağlığı, gümrük birliği, dış ekonomik ilişkiler, ortak dış ve güvenlik politikaları, mali kontrol, kültür ve görsel-işitsel politikalar'' ise ikinci derecede kolay müzakere başlıkları olarak kabul ediliyor.

''Malların serbest dolaşımı, hizmetlerin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet, ulaştırma, vergilendirme, enerji, istihdam ve sosyal politika'' konu başlıkları ise nispeten zor müzakere başlıklarını oluşturuyor.

''Tarım, çevre, adalet ve içişleri, kişilerin serbest dolaşımı, finansman ve bütçe, kurumlar'' en zor konu başlıkları içinde yer alıyorlar. Söz konusu konu başlıkları arasında, AB bütçesinin yüzde 80'ini oluşturan tarım ve bölgesel politikalar, ayrıca adayların net katkılarını ve alacakları yardımları da kapsayan bütçe düzenlemeleri yer alıyor.

Müzakere konu başlıklarının önemli bir kısmını ise ekonomi ağırlıklı teknik konular oluşturuyor. Müzakere süreci daha başlamadan mevcut kurumsal yapılarını AB mevzuatının öngördüğü şekilde yeniden yapılandırmış, müzakereleri yürütecek ekiplerin en verimli biçimde çalışmasını sağlayacak altyapıyı hazırlamış olmak, müzakerelerde başarı açısından önem taşıyor.

Müzakere sürecine ilişkin atılması gereken bir diğer adım başarılı bir müzakerenin teknik dosyalara hakim, sektörlerin nabzını tutabilecek, AB'nin çalışma usullerinde deneyimli ekiplerin oluşturulması ve tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak idari kadroların güçlendirilmesi olarak gösteriliyor.

ROMANYA BAŞMÜZAKERECİSİ ORBAN

Öte yandan 2007 yılında AB'ye tam üye olması beklenen Romanya'nın Başmüzakerecisi Leonard Orban, Romanya'nın tecrübeleri konusunda, soruları yanıtladı.

Leonard Orban, müzakereler öncesinde iyi bir idari teşkilatlanmanın, müzakerelerde en önemli nokta olduğunu söyledi. Romanya'daki Avrupa Entegrasyon Bakanlığı bünyesindeki baş müzakerecilik pozisyonun altında iki müzakere genel müdürlüğü ve bunlara bağlı olarak 500 Avrupa danışmanının faaliyet gösterdiğini belirten Orban, baş müzakerecilik pozisyonunun, mesleki tecrübe, mesleki kapasite, bilgi ve yetenekler göz önüne alınarak belirlendiğini kaydetti.

Orban, kendi sorumluluğunu ise ''kurumlar arasında AB konusundaki koordinasyonu, etkinliği sağlamak, önerilerini Romanya Hükümetine sunmak, çalışma gruplarının, sektörel heyetlerin çalışma sonuçlarını değerlendirmek, teknik çalışmaları yürütmek, raporlar hazırlayarak, Romanya Başbakanı'na, Romanya Hükümeti'ne, AB'ye sunmak, müzakereleri üst düzeyde yürütmek'' olarak tanımladı.

Romanya tecrübesine göre, müzakere sürecinde ilgili ülkenin yapacağı tanıtım faaliyetleri de çok büyük önem taşıyor. Üyelik müzakerelerini başarı ile tamamlayan Bulgaristan ve Romanya,2007 yılında AB'ye üye olacak.

YENİ ÜYE OLAN ÜLKELERİN YAPILANMA TECRÜBELERİ

Bu arada AB, müzakerelere hazırlık sürecinde aday ülkeleri tek tip bir idari yapılanmaya yönlendirmezken, her ülkede müzakere sürecinden ve koordinasyondan sorumlu geniş yetkilerle donatılmış bir kurum oluşturuldu.

AB'ye sunulacak müzakere taslakları ilgili bakanlıklar ya da müzakere sürecinden sorumlu kurum bünyesinde oluşturulan çalışma grupları tarafından hazırlandı.Müzakereleri yürütmek üzere müzakere heyeti ve bir müzakere heyet başkanı belirlendi.

Müzakere heyetinde konu başlığına göre ilgili bakanlık ve kurum temsilcileri yer alırken, genel olarak tüm müzakerelerde bir Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi ile aday ülkenin AB nezdindeki temsilcisi bulunuyor.Her ülkenin Milli Meclisi'nde AB işlerinden sorumlu bir komisyon/komite oluşturuldu.

Müzakere hazırlık sürecinde bazı aday ülkelerde sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulurken, bazı aday ülkelerde ise sivil toplum kuruluşu temsilcileri, doğrudan oluşturulan idari yapı içinde daimi üye olarak yer aldılar.

ESKİ BAŞMÜZAKERECİLER ŞİMDİ AB KOMİSERİ

Öte yandan AB'ye yeni üye olan ülkelerin başmüzakerecilerinin, birkaçı dışında hemen hemen hepsi, tam üyeliğin ardından AB Komisyonu üyesi makamlarına atandılar. Eski başmüzakerecilerin isimleri ise şöyle: ''Çek Cumhuriyeti'nden Pavel Telicka (AB Komisyonu üyesi), Polonya'dan Danuta Hübner (AB Komisyonu üyesi), Letonya'dan Sandra Kalniete (AB Komisyonu üyesi), Slovakya'dan Jan Figel (AB Komisyonu üyesi), Litvanya'dan Dalia Grybauskaiete (AB Komisyonu üyesi), Slovenya'dan Janez Potocnik (AB Komisyonu üyesi), Macaristan'dan Endre Juhasz, Estonya'dan Alar Streiman.Romanya'dan Leonard Orban (halen başmüzakereci konumunda), Bulgaristan'dan Meglena Kuneva (halen başmüzakereci konumunda).

TÜRKİYE'NİN MÜZAKERE KONULARI

Bu arada, Türkiye'nin müzakere sıralamasında ise gümrük birliği, malların serbest dolaşımı, devlet yardımları hariç olmak üzere rekabet, bilim ve araştırma-geliştirme, KOBİ'ler, tüketicilerin korunması, sanayi politikası ve eğitim başlıklarının yer alabileceği belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, AB Komisyonuyla da ittifaka varılması halinde, 3 Ekim öncesinde, en kolay olan müzakere konusunda müzakere hazırlıkları başlatılabilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sosyal güvenlik tasarısı imzaya açıldı
 Çiçek: TGD'nin önerileri için komisyon kuruldu
 Tayyip Amcan sevsin seni
 "Türkiye'yi bombala yacağız!"
 Dayağı ucuz atlatmışız
 Erdoğan'dan İsrail'e ziyaret
 Şiir dinletisi mini etek krizine sahne oldu
 Konut'ta üç boyun hastası...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington'la zor anlar
ABD Büyükelçisi Eric Edelman'ın...
YAVUZ DONAT
Hacı bey "kızmak yok" diyor
Hacı bey bir süredir...
Heybeliada'da korkutan yangın
3 katlı bir evde çıkan yangın, alevlere müdahale eden itfaiye...
Altın memleket toprağındaymış
'Taşı toprağı altın' diye bildikleri İstanbul'a göç edip umduğunu...
Milli Görüşçü değilim
Milli Görüşçü değilim
Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç "Hayatım devlete itaat...
Nevruz'da provokasyon
Nevruz'da provokasyon
Nevruz kutlamalarını fırsat bilen bölücü örgüt yandaşları birçok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu