kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdülhamid ılımlı politika sürdürdü
'Sultan Hamid Murad'ı sever'

Abdülhamid'in Mason taktiği

Masonlar'ın V. Murad'ı desteklediğini düşünen II. Abdülhamid saltanatını korumak için örgütle iyi geçinmeye çalıştı.

Bir neden de Avrupa'daki bütün hükümdarların Mason bağlantısı ve Osmanlı'nın o Avrupa'ya mecbur olmasıydı.


Abdülhamid ılımlı politika sürdürdü

V. Murad'ın yerine Abdülhamid'in tahta geçmesi Masonlar'ın hesaplarını boşa çıkardı. Abdülhamid ise siyasete karışmamaları koşuluyla Masonlar'a özgürlük tanıyordu.

Bir tür hapis hayatı yaşayan veliaht Murad kaçamaklarını mensubu olduğu Proodos locasının Büyük Üstadı Skaliyeri vasıtasıyla düzenliyordu. Böylece Beyoğlu'nda eğlencelere katılabiliyor ve para ihtiyacını da borçlanarak karşılayabiliyordu. Osmanlı hanedanı içindeki çekişmeler had safhaya gelmişti. Yeni Osmanlılar Abdülaziz'in, Tanzimat'la kabul edilen "Sultan'ın sorumsuzluğu, Babıali'nin yetkililiği" ilkesini değiştirip kendi diktatörlüğünü ilan etmek peşinde olduğuna inanıyorlardı. Tek çözüm Murad'ın iktidara getirilmesiydi ve bunun için de taht sırasının değişmemesi gerekliydi. Umut da dış güçlerin etkisiydi. Murad'ın tekrisinden hemen önceki günlerde Proodos locasında 12 Türk'ün tekris edilmesi -ki aralarında Murad'ın başmabeyincisi Seyit Bey, memurlarından Mehmet Ragıp ve Namık Kemal de varhazırlanmış bir taktiğin varlığını kanıtlıyor.

GÜPEGÜNDÜZ TAŞKIN GÖSTERİLER
Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve Murad'ın padişahlığını ilanı Mason çevrelerinde Doğu İslam ülkelerine yönelik başarı sağlandığı kanısını doğurdu. Bu başarıyla ilişkisi olup olmadığını bilmediğimiz bir olay, o sıralarda Masonlar'ın halet-i ruhiyesini göstermektedir. İzmir'deki Homer Locası üyeleri, Büyük Üstatları'nın başkanlığında bir gece sabaha kadar içmişler ve ellerinde içkiler, üzerlerinde Mason işareti taşıyan giysilerle sokakta güpegündüz taşkın gösteriler yapmışlardı. İngiltere'deki merkez bu münasebetsizliği, locayı kapatarak örtbas etmiştir. Ancak Murad'ın üç ay içinde ruhi bir buhran geçirmesi ve tahttan indirilip yerini Abdülhamid'e bırakması bu hesapları boşa çıkardı. Yeni hükümdarın Mason olmadığını ve kararlılığın yanında içten pazarlılığını tabii ki Skaliyeri gibiler biliyorlardı. Taht değişikliğinden sadece bir buçuk ay sonra İstanbul'un Fransızca gazetelerinden Stamboul'da yer alan bir yazı, yeni sultanı uyarma ihtiyacının belirdiğini gösteriyor. Cezayirli İslam mücahidi Emir Abdülkadir'in Masonluğu övmesinin örneği verilip İslam'a karşı bir kurum olmadığı belirtildikten sonra şöyle devam ediliyor: "Farmasonluk karşılıklı hoşgörü okulu olduğu için Türkiye'den başka hiç bir yerde bu kadar yararlı sonuçlar veremez. O kadar çok ırk ve değişik inanç arasında uygun ve barışçı bir anlaşmayı, herkesinV. MURAD’IN BELGELERİ: Sultan Murad’ın Proodos locasında kayıtlı olduğuna dair belge ve törenlerde takması için kendisine verilen “biju.”vicdanına, diğerlerinin vicdanlarına saygıyı vaaz eden bu doktrinin bir benzeri başka nerede bulunabilir? Ne yazık ki, evrensel Tanrı fikriyle yaşayan bir cemiyeti Allah'sızlıkla suçlamakla yetinmediler ona bir de ihtilalci suçlaması yüklüyorlar; oysa ana amacı devrimleri önlemektir. Üyesi olmuş hükümdarların uzun listesi bunun kanıtıdır. Kraliçe Viktorya Büyük Britanya localarının koruyucusudur..."

UZLAŞMACI POLİTİKA
Mason olan ya da koruyuculuğunu yapan bütün hükümdarların adını taşıyan yazıdaki üç uyarı karşısında Abdülhamit'in daha tahta çıkışının ilk günlerinden itibaren şöyle bir politika izlediği görülüyor: İslam'la Masonluk bir arada olur mu, olmaz mı tartışmasına girişmemiş, emrivakiyi benimsemiş ama kamuoyunda işlenmesini engellemiştir. Farklı ırk ve dindeki cemaatleri kaynaştırması tezini ciddiye almış fakat aslında bütün Avrupa hükümdarlarının kurumun koruyuculuğunu üstlenmiş olması hususu üzerinde durmuştur. Abdülhamid'in bu davranış şeklini tahta çıkışıyla birlikte başlattığına inanıyoruz. Avrupa'nın desteği olmadan mali iflasını ilan etmiş 'Hasta Adam'ın ayakta kalamayacağını biliyordu. Dünyada kökleşmiş bir kurumu ülkeden atmaya gücünün yetmeyeceğinin de farkındaydı. Onlarla iyi geçinmenin yollarını arayacaktı. Ahmet Midhat'ın matbaasında basılan "Esrarı Farmason" isimli kitap, kuruma bir hayır cemiyeti niteliğine dönmeyi önermekle, kanımızca Abdülhamid'in fikrini yansıtıyordu.

BARIŞ İÇİNDE BİR ARADA
Masonluğa özel sempatisi bulunduğu söylenemeyecek olan Abdülhamid'in açık bir düşmanlık göstermekten kaçınmakla yetinmediği, aksine dostça bir davranış içinde olduğu anlaşılıyor. Geçmişte yanlış olarak Sultan'ın Masonlar'ı çuvallara koydurup denize attırdığı dedikoduları ortalıkta dolaşmıştır. Oysa biz yaptığımız araştırmada mabeyincilerini ve yaverlerini Mason balolarına gönderdiğini,100- 150 altın bağışta bulunduğunu saptadık. Karşılığında törenler "Padişahım çok yaşa" bağırtılarıyla başlıyordu. Açıkça karşıt düşüncelerin "Barış içinde birarada yaşaması" ilkesini başarıyla uygulamıştır. Donanmasının başına İngiliz ve Mason Hobart ve Woods Paşaları getirmesi de ilginçtir. Böylece hiç sevmediği İngilizler'e, Masonluklarına karşı olmadığı mesajını veriyordu. Açıkçası siyasete bulaşmamaları koşuluyla Masonlar'a tam bir serbesti tanıyordu.

Orhan KOLOĞLU


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sezer Suriye'ye gidiyor
 Üç polis daha açığa alındı
 Kapusuz 'Ben olsam gitmem' demişti
 Sarıgül'ü soruşturma izni kaldırıldı
 İnşaatta yolsuzluk ürküten boyutlarda
 Sahte zeytinyağı operasyonu
 Türkiye'nin suç haritası
 Sis etkisini sürdürüyor
 Kaçak organ hattı çöktü
 Psikolojik Nevruz
 Neşter-2 davasında hâkim hâkimi suçladı
 Gazetecilerden TCK protestosu
 Sezer, 13-14 Nisan'da Suriye'ye gidiyor
 AİHM, Türkiye'yi Sincan'da haksız buldu
 'Soykırım'a dünya ilgisi
 Makedon Başbakan'a Yunanistan yasağı
 Alevi dedesi toprağa verildi
 Hıfzısıhha'ya dünya çapında laboratuvar
 Sahte rakının panzehiri yasak
 Fuhuş çetesi çökertildi
 Eroincilerin kahve oyunu
ERDAL ŞAFAK
Geçmişin tutsağı olmak
İki satırlık açıklama...
UMUR TALU
Böyle dememişlerdi!
Bir günlüğüne idrak edilen "Tıp...
Töre kurbanı kadınların sembolü oldu
Kardeşi üst kasttan bir kadınla ilişki kurduğu için fatura Pakistanlı...
Koridorda Kıbrıs uyarısı
Başbakan Erdoğan, İspanya'daki terör zirvesinde Rum Dışişleri...
En iyisi biziz
En iyisi biziz
G.Saray'ın yükselen yıldızı Ayhan'dan iddialı sözler: "Zirvedeki tüm...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu