kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Geçmişin tutsağı olmak

İki satırlık açıklama dün Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e bomba gibi düştü: "İşbirliğimizle ilgili tespitimizde değişiklik yok. Yetkililer, Gotovina'yı yakalama iradesi göstermiyorlar."
Konunun yabancıları için bilmeceden farksız bu açıklama, Hırvatistan'ın yarın başlaması gereken AB ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması anlamına geliyor.
Çünkü, Türkiye'ye yeşil ışık yakıldığı 17 Aralık'taki AB zirvesinde Hırvatistan için alınan kararda şöyle deniyordu: "Üyelik müzakereleri 17 Mart'ta başlayacak. Ancak BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin olumlu görüş bildirmesi koşuluyla..."
Olayı en baştan anlatmakta fayda var...

Uluslararası adalet
1999'da Birleşmiş Milletler kararıyla eski Yugoslavya ve Ruanda'daki savaş suçlularının yargılanıp hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için Uluslararası Ceza Mahkemesi kuruldu. Lahey'de görev yapan ve en ünlü sanığı Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç olan mahkemenin başsavcılığını İsviçreli kadın hukukçu Carla del Ponte yürütüyor.
Mahkeme eski Yugoslavya'dan doğan devletlere zaman zaman listeler gönderip, "Şu kişileri yakalayıp bize gönderin" talebinde bulunuyor. Son olarak 4 gün önce Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay ağlaya ağlaya Lahey'e gidip teslim oldu.
Carla del Ponte'nin peşine düştüğü suçlulardan biri de, iç savaşta Hırvat ordularının en önemli komutanlarından olan General Ante Gotovina . Onu 1991-1995 arasındaki Bosna savaşında 150 Sırp'ı öldürmekle suçluyor.
Hırvat yetkililer, tam 5 yıl boyunca mahkemeyi oyaladılar, hatta Cumhurbaşkanı Stipe Mesic'in geçen hafta itiraf ettiği gibi, yalan bile söylediler. Ancak AB liderleri üyelik görüşmelerinin başlamasını 49 yaşındaki Gotovina'nın teslim edilmesi koşuluna bağlayınca işin ciddiyetinin farkına vardılar ve "İnsan avı" başlattılar. Ya da en azından kendileri öyle söylüyor ve bir dizi rakam sıralıyorlar:
"Sadece geçen ay 2 bin ev, 65 bin araba ve 3 bin gemiyi didik didik ettik, sınırlardan girip-çıkan 23 bin kişiyi kontrolden geçirdik. Sanki yer yarıldı içine girdi..."

Hırvatlar'ın kader günü
Bu savunma Başsavcı del Ponte'yi zerrece etkilemiyor. Tam tersine "Yalan söylüyorlar" diyor ve gerçekleri saymaya başlıyor: "Hırvat yetkililer göz boyuyorlar. Ellerinden geleni yapmadıklarını biliyoruz. Çünkü onlar Gotovina'yı savaş kahramanı, hatta ulusal kahraman olarak görüyorlar. Kanıtı da: Ona maaş ödemeye devam etmeleri. Dahası, hükümetin bazı üst düzey yetkililerinin geçenlerde Gotovina ile Mostar yakınlarında buluştuklarını belirledik. Hırvat resmi kurumları içinde Gotovina'yı koruyup kollayan bir şebeke var. Bunlar bizim ulaştırdığımız bilgileri hemen Gotovina'nın yakınlarına iletiyorlar." AB Komisyonu, Hırvatistan'a "Gotovina teslim edilmezse üyelik görüşmeleri başlamaz" uyarısını ilk kez geçen ay yaptı.
Geçen hafta ikinci ültimatomu gönderdi: "10 gününüz kaldı..." Ardından AB üyelerinin Brüksel'deki büyükelçileri toplanıp, Başsavcı'dan olumlu işaret gelmezse görüşmelerin ertelenmesi kararını aldı.
Ve dün del Ponte son sözünü söyledi: "Zagrep yönetimi bizimle işbirliği yapmıyor."
Kararı bugün AB dışişleri bakanları verecek. Ancak Komisyon'un erteleme talebini geri çevirmesinin imkânsız denecek kadar zor olduğu belirtiliyor.
Bir ülkenin geçmişinin geleceğini nasıl rehin alabileceğini göstermek için bu öyküyü anlattık. İsteyen Türkiye için de ders çıkarabilir...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "İptal"in anlamı   / 15-03-2005
 Arap ilkbaharı   / 14-03-2005
 Eleştiri hakkı   / 13-03-2005
 Açlık ve egemenlik   / 12-03-2005
 Aslanlar   / 11-03-2005
 Domino teorisi   / 10-03-2005
 Berlin-Van hattı   / 09-03-2005
 TCK öfkesi mi?   / 08-03-2005
 Kadınlara dost tavsiyesi   / 07-03-2005
 Huntington'un panzehiri   / 06-03-2005
ERDAL ŞAFAK
Geçmişin tutsağı olmak
İki satırlık açıklama...
UMUR TALU
Böyle dememişlerdi!
Bir günlüğüne idrak edilen "Tıp...
Töre kurbanı kadınların sembolü oldu
Kardeşi üst kasttan bir kadınla ilişki kurduğu için fatura Pakistanlı...
Koridorda Kıbrıs uyarısı
Başbakan Erdoğan, İspanya'daki terör zirvesinde Rum Dışişleri...
En iyisi biziz
En iyisi biziz
G.Saray'ın yükselen yıldızı Ayhan'dan iddialı sözler: "Zirvedeki tüm...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu