kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 
Merkez Bankası'nın müdahaleleri ve sonuçları
Değerlenmiş kur ve sorular
İstihdam dostu yatırımlar

Merkez Bankası'nın müdahaleleri ve sonuçları

Geçen hafta Merkez Bankası'nın iki müdahalesini izledik. Önce gecelik faizleri bir puan indirdi. Sonra, dövize alış yönünde müdahalede
bulundu. Faiz indirimi enflasyonla ilişkiliydi. Merkez Bankası elde ettiği verileri değerlendirdi. Bir puan indirim kararını verdi. Yaptığı açıklamada, faiz oranları hakkında aldığı kararların hiçbir şekilde enflasyon dışında kalan değişkenleri etkilemeyi amaçlamadığını da belirtti.
Bununla kastettiği, cari açık, kur ya da herhangi bir değişkenin "doğrudan değil, gelecek dönem enflasyonu konusunda içerdiği bilgi varsa" faizle ilgili verdiği karara dahil edildiğiydi. "Eğer cari açık, kur ve diğer değişkenlere ilişkin bilgiler, bunların gelecek dönemde fiyat artışlarını etkilemeyeceğine işaret ediyorsa faiz kararında dikkate alınmaz" görüşü bir kez daha dile getiriliyordu.

Faiz ve enflasyon
Burada Merkez Bankası haklıydı. Enflasyon hedeflemesine dayalı para politikası uygulayan merkez bankalarının elindeki en önemli aracı faizdir. Faiz oranı enflasyon hedefine ulaşmak için kullanılır. Başka bir şey için kullanılmaz. Merkez bankaları, 'Bir yıl sonra fiyatların düzeyi ne olacak?' sorusunun yanıtına göre faiz oranını belirlerler.
Eğer faiz oranını döviz kurunun düzeyini belirlemek, veya cari işlemler açığını düzeltmek veya başka nedenlerle kullanmak isterseniz, o taktirde para politikasının şeklini ve amacını değiştirmeniz gerekir. Yok, düşük düzeyde fiyat istikrarını sağlamak için enflasyon hedeflemesine dayalı para politikası uygulayacaksanız, bunun kuralı yukarıda açıklandığı gibidir.
Burada bir gerçeğin altını daha çizmek gerekir. Finansal sistemdeki dış ve sıcak para sadece reel faizler yüksek diye oluşmaz. Başka nedenleri vardır. Nitekim, Türkiye'de, son on beş yılda ortalama % 25 reel faiz varken bugünkü kadar sıcak para yoktu. Halen reel faizler % 78 düzeyinde bulunuyor. Bu seviye, son 15 yılda, 2000 yılı hariç, en düşük reel faizlerin olduğu dönemdir. Buna karşın, sıcak para oluşumu giderek artmaktadır.

Dövize müdahale
Merkez Bankası'nın dövize müdahalesine gelince, 2 milyar dolara ulaştığı söylenen işlem sonunda gördük ki, döviz fiyatı kuruşlar düzeyinde yukarı hareketlendi.
Dalgalı kur rejimlerinde dövize alım ya da satım yönünden müdahaleler ters yönde hareketi beraberinde getirir. Müdahale, şartlar değişmemişse, bir süre sonra dövizin düzeyi "istenen yönün" tersine çevirir.
Bu gerçek defalarca yazıldı, söylendi. "Müdahale birkaç milyar dolar olsaydı, durum başka olurdu" görüşünü dile getirenler bu basit gerçeği yazık ki, gözden kaçırıyorlar. Dalgalı kur rejiminde, işlerin iyi gittiğini düşünen piyasa varsa, ülke Avrupa Birliği gibi geleceğini belirleyen bir çıpaya sahipse ve eksi enflasyon da olmuyorsa iç para diğer ülke paralarına kıyasla değerlenir. Bundan kaçamazsınız.
Türkiye şartlarında çözüm için iki yol var. Birincisi, Merkez Bankası'nın, gerekçelerini belirterek, "rezervlerimi arttırmaya karar verdim" diye yeni bir politika benimsemesi ve günlük ya da haftalık döviz alımlarını oldukça üst sınırlara taşımasıdır . Bunun sorunu, piyasaya döviz alımı nedeniyle çıkacak fazla para emilmesi ve bunun maliyetine Hazine'nin katlanıp, katlanmayacağıdır. Sisteme çıkacak fazla likiditenin her gece çekilmesi işlemleri, para politikasının etkinliğini kuşkusuz azaltacaktır. Ayrıca, IMF'nin ikna edilmesi de gerekecektir.
İkincisi, YTL ve döviz vadeli işlemler piyasasının kurulması ve gelecek için döviz fiyatı ve faizler konusunda bir fikir sahibi olunmasıdır. Piyasa oyuncularına dalgalı kur rejiminde fiyatlar konusunda yol gösterir. Reel sektörü de ani döviz dalgalanmalarına karşı sigorta eder. Sistemin etkin bir biçimde işlemesinin de zaman alacağını baştan hesap etmek şarttır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Değerlenmiş paranın sorunları   / 12-03-2005
 Değerlenmiş döviz kuru ve uyum   / 11-03-2005
 Değerlenmiş döviz kuru ve alternatifler   / 09-03-2005
 Dalgalı kurun açmazları   / 08-03-2005
 YTL ne kadar değerli?   / 07-03-2005
 Fiyat endekslerinde eksiklik   / 05-03-2005
 Borçların sürdürülebilirliği   / 04-03-2005
 Yabancı banka stratejimiz yok   / 02-03-2005
 Uzun vadeli tahviller   / 28-02-2005
 Büyüme ve istikrar   / 26-02-2005
İLKER SARIER
Bayrak gibi bir hâkim!
Kadıköy 1. Aile Mahkemesi Hakimi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Deli Dumrul şaşkın
Geçen hafta bugün, Başbakan...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sıcak para sarmalı korkutuyor
Ekonomi yönetimi ile...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
37 milyar doların bir kısmı sıcaksa bir kısmı da 'bıyıklı'...
GAZİ ERÇEL
Merkez Bankası'nın müdahaleleri ve sonuçları
Geçen hafta...
Çocukları için 'evet' dediler
'Resmi nikâha tam altın' kampanyasına ilgi büyüktü. Çocuğunu okula...
Tecavüze direnince iple boğdular
Ceylan pazarda gittiği tuvaletten geri dönmedi. Bataklık alanda...
Yasayı aceleye getirdiler
Yasayı aceleye getirdiler
Onursal Yargıtay Başkanı Sami Selçuk yeni Ceza Yasası'nı...
Ucuz atlattık
Ucuz atlattık
Zeytinburnu açıklarında önceki gece sulara gömülen ve büyük tehlike...
IMKB
E: 27.573 D:% 0,19
DOLAR
S: 1,264 D:% -1,212
EURO
S: 1,697 D:% -0,963
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu