kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tanklar patlasa facia olurdu  Eski İtfaiye Müdürü Abdurrahman Kılıç: Tankerlerdeki herhangi bir kıvılcımla büyük bir patlama olabilirdi. Bununla birlikte oluşan gazın basıncıyla 2 ila 3 kilometre mesafeye kadar insanlar zarar görebilir, binalar yanabilirdi. Lodos, gazın çukur yerlerde birikmesine, havadaki oksijen konsantrasyonunu azaltacağı için de boğulmalara ve muhtemelen yangınlara neden olurdu.
Ucuz atlattık
Emekli amiralin savunması: Kaza geliyorum demez

Faciaya kılpayı

İstanbul Boğazı'nda batan LPG tankeri yüklü Ro-Ro gemisi için uzmanlar şöyle dedi: "Faciadan dönüldü. Kaza anında patlama olsaydı, 2-3 kilometrekarelik alanda bina ve canlılar büyük zarar görürdü." Kaza iki büyük ihmalden kaynaklandı: Gemi yasak saatte yola çıktı. İçindeki tankerler bağlanmalıydı.


Ucuz atlattık

Zeytinburnu açıklarında önceki gece sulara gömülen ve büyük tehlike yaratan LPG yüklü Ro-Ro gemisinin, ihmal ve yükleme hatası sonucu battığı anlaşıldı.

Gemi, normal hareket saatinden yaklaşık 5 saat önce sefere çıktı.

Gemide olan 5 TIR ile 2 kamyonun bağlanmadığı, kayan bir kamyonun geminin kapağının zincirini kopararak suya düştüğü ve güvertenin su aldığı, sonuç olarak da geminin battığı belirlendi.


Kartal-Zeytinburnu seferini yaparken önceki gece saat 22.05'te Zeytinburnu'nun 2 mil açığında sulara gömülen LPG yüklü 335 grostonluk Ro-Ro gemisinin ihmal sonucu battığı belirlendi. Marmara Denizi'nin 60 metre derinliğinde olduğu tespit edilen gemiden suya düşen ve içinde 22'şer ton LPG bulunan 7 tankerin tamamı, yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alınabildi. İstanbullu'nun yüreğini ağzına getiren kaza nedeniyle Boğaz trafiği ile Sirkeci-Yeşilköy sahil yolu araç trafiğine kapatıldı. Şehir Hatları Vapurları ile motorların sefer yapmasına izin verilmezken eğlence merkezleri ve balık hali boşaltıldı.

İKİ HAYATİ HATA
Geminin seferi sırasında iki çok ciddi hata yapıldığı anlaşıldı:

* Geminin, normal hareket saatinden yaklaşık 5 saat önce sefere çıktığı belirlendi. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Salih Orakçı, "Talimatname, bu taşımanın 00.30 ile 06.00 arasında yapılabileceğini gösteriyor. Geminin sefere 20.00 sularında çıkmış olması, olayın da 22.00'de yaşanması,Denize saçılan 7 adet LPG tankı römorkörler tarafından 10 saatlik bir çalışmayla kontrol altına alındı. bu talimata uyulmadığının kanıtıdır" diyerek bu kural ihlaline dikkat çekti.

* Yapılan ilk incelemenin ardından, gemide olan 5 TIR ile 2 kamyonun bağlanmadığı, fırtına nedeniyle kayan bir kamyonun geminin kapağının zincirini kopardığı, bunun sonucunda da bir tankerin suya düştüğü ve ardından da güvertenin su aldığı, sonuç olarak da geminin battığı belirlendi. Kazanın ardından Vali Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan kriz merkezine gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ekiplerin oluşabilecek tehlikeyi önlediklerini söyledi. Yıldırım, "Kaza işletmecilik hatasından kaynaklanıyor'' dedi.

ALARMA GEÇİLDİ
Kazanın ardından olay yerine gönderilen botlar ile Söndüren-5 römorkörü
7 LPG tankından birini ilk aşamada Haydarpaşa İskelesi'ne çekti. Denizde sürüklenen 2 tank da kontrol altına alınarak, aynı yere götürüldü. Denizde kalan son tank da kontrol altına alınarak, Haydarpaşa Limanı'na doğru çekildi. Bu arada, Ahırkapı açıklarında kıyıya vuran diğer 3 tanktan ikisinin kayalıklara çarparak delindiği ve içindeki LPG'nin boşaldığı öğrenildi. Ahırkapı kıyısındaki, her birinde 22 ton LPG bulunduğu belirtilen 2 tank ise herhangi bir patlama ihtimaline karşın, itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yasayı aceleye getirdiler
 Pardonlar çoğaldı
 Guantanamo'dan 3.5 yıl sonra gizlice Türkiye'ye getirildi
 ANAP'ın gitarist avukatı
 'Hitler' örnekli ders...
 Komutanın kahkahası
 Asya'da küresel ısınma tehdidi
 Başlangıçta İslam'ın yaklaşımı ılımlıydı
ERDAL ŞAFAK
Arap ilkbaharı
Birkaç gün önce Fransız...
ÖMER LÜTFİ METE
Şeyhin kerameti Stiglitz'ten menkul
Ünlü iktisatçı...
UMUR TALU
Ne anlıyorsunuz!
Bugün, Türkiye'de "basın...
ERGUN BABAHAN
SABAH'ın politikası
SABAH'ın siyasetinde iktidarı...
MEHMET ALTAN
Bingöl'de kuşlar...
Yazı masasının başına oturduğumda...
İran'ı 'Yalıçapkını' ile vuracaklar
Diplomasinin başarısız olma ihtimalini göz önünde bulunduran İsrail,...
Kürtler ve Şiiler el sıkışamadı
Irak'ta hükümet kurma girişimleri dün yine başarısızlıkla sonuçlandı.
Alex-tra gece
Alex-tra gece
Süper Lig için ekstra bir gece idi. Perdeyi G.Birliği açtı. İlki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu