kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İlk adımı Rum tarafı atmalı'
'Protokolün imzalanması tanınma anlamına gelmez'
Bilim - kültür ile ısınma turu

Bilim - kültür ile ısınma turu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın başkenti Madrid'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Borroso ile biraraya geldi..

Uluslararası Güvenlik ve Terör Toplantısı'na katılan devlet başkanları onuruna İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero'nun verdiği yemek öncesinde Borroso ile biraraya gelen Erdoğan ve beraberindeki heyetin görüşmesinin öngörülenden uzun sürmesi dikkati çekti. Yaklaşık 20 dakika sürmesi beklenen görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede, uluslararası terörle mücadele, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve Kıbrıs sorununun gündeme geldiği öğrenildi. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Erdoğan, ''terörle mücadele konusundan sıkça söz edilmekle birlikte uluslararası düzeyde halen ortak bir eylem planı oluşturulamamış olmasının üzüntü verici olduğunu'' belirtti.

Erdoğan, görüşmede Barroso'ya ''AB bunun zeminin oluşturulmasına öncülük edebilir. Avrupa'nın bu konuda sorumluluk üstlenmesi yerinde olacaktır'' dediği öğrenildi.

Kaynaklara göre Erdoğan, terörle mücadele konusunda çeşitli ülkelerin istihbarat birimleri arasında bilgi değişiminde kıskanç
davranılmasının bir sorun teşkil ettiğine değinerek, ''Bu konuda bizim savunduğumuz bir ilke var: Ya yargıla ya iade et. Ama bu ilkeye kimi AB ülkelerinin bile zaman zaman uymadıklarını görmek üzüntü verici. Halbuki bu ilkeye uyulacak olsa teröristlerin başka ülkelerde barınabilmeleri de zorlaşacaktır'' dedi.

Barroso ise istihbarat birimleri arasındaki bu tür kıskançlıkların varlığını doğruladı ve ''Maalesef aynı ülkenin farklı güvenlik birimleri arasında bile bu türden kıskançlıklara rastlanabiliyor'' dedi.

Yargının özerkliğini korumaya özen gösterirken, terörle mücadele konusunda ülkeler arasındaki işbirliğinin zaman zaman aksayabildiğine de değinen Barroso, her şeye rağmen AB'nin terörizmle mücadele konusunda işbirliğini artırmaya kararlı olduğunu belirtti. Barroso'nun ''Avrupa ortak tutuklama emri alanı'' oluşturmaya yönelik hukuki bir belge hazırlanmasını da buna örnek olarak gösterdiği belirtildi.

AB SÜRECİ

Erdoğan'ın görüşme sırasında AB'ye uyum süreci bağlamında 17 Aralık sonrasında Türkiye'de bir yavaşlama olduğu şeklindeki kimi iddialardan rahatsızlığını da dile getirdiğini kaydeden kaynaklar, Erdoğan'ın bunun gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayarak ''17 Aralık'tan önce bu konuda ne denli kararlıysak, müteakip dönemde ve şu anda da kararlılığımız aynı şekilde sürdürmekteyiz'' ifadelerini kullandığı bildirdiler.

Barroso'nun da Erdoğan'a cevaben ''Kararlılığınızın farkındayız. Bize ulaşan bilgiler de bu yönde. Türkler zaten kararlılıklarıyla da meşhurdurlar'' dediği öğrenildi. Barroso'nun bazı konularda önceden adım atmanın da büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, geçtiğimiz günlerde Türk polisinin gösterici kadınlara yaptığı muamele sonrasında hükümetin sergilediği tavrı buna örnek gösterdiği öğrenildi. Olaya tek bir cümleyle değinen Barroso, ''Hükümetin bu konuda soruşturma açacağını açıklamış olması sevinç vericidir'' diye konuştu.

KIBRIS KONUSU

Kıbrıs konusunun da gündeme geldiği görüşmede Barroso'nun, Kıbrıs sorununun BM şemsiyesi altında ele alınması gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade ederek, AB'nin buna ne tür katkılarda bulunabileceğini sorduğu öğrenildi.

Görüşmede 24 Nisan'da Annan planının oylanması sırasında Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin çözümden yana olduklarını net bir şekilde göstermiş olduklarını hatırlatan Erdoğan, buna rağmen Kıbrıslı Türklerin mağduriyetinin sürdüğüne işaret etti. Erdoğan, ''AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki izolasyonu kaldırarak sorunun çözümüne katkıda bulunabileceği inancındayız'' dedi. Başbakan Erdoğan, bu konuda AB yetkililerinin Türkiye'ye bazı taahhütlerde de bulunduğunu hatırlatmasının ardından sözlerini şöyle sürdürdüğü öğrenildi:

''Biz sözlerimizin arkasındayız. AB'nin de sözlerinin arkasında olmasını istiyoruz. Türkiye uyum protokolünü imzalama sözü vermiştir. Bu sözümüzü tutup protokolü imzalayacağız. Ancak gerek sizlerin gerekse AB'li diğer lider ve yetkililerin de ifade ettiği gibi Türkiye'nin uyum protokolünü imzalaması Güney Kıbrıs'ı resmen tanıması anlamına gelmeyecektir. Bizler AB'nin verilmiş bu sözlerin arkasında durduğunu varsayıyoruz.''

AB MÜZAKERELERİNİN BAŞLAMA TARİHİ

Ankara'da yapılan AB troykası görüşmelerinin de gündeme geldiği ve Erdoğan'ın AB troykası görüşmeleri sırasında Türkiye'nin, 3 ''Ekim 2005'te müzakereler başlatılabilir'' teklifini dile getirdiğini hatırlatarak, bu konuda Barroso'nun ne düşündüğünü sorduğu ifade edildi. Barroso'nun ise bu düşünceye sıcak baktıklarını söyleyerek, ''3 Ekim'de bilim, kültür gibi kolay fasıllarda müzakerelerin başlatılması mümkün'' diye konuştuğu, Erdoğan'ın da bunun üzerine ''Çok iyi olur. Türkiye de 2006 başında AB Dönem Başkanlığı'nın Avusturya'ya geçişi öncesinde müzakerelere ısınmış olur'' dediği öğrenildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Milli basınım düşünmüyor
 AK Parti'den bir istifa daha
 Avrupa, polisi şiddetle kınadı
 Ağar: Kadına dayak hükümetin suçu
 Bakan Koç: Kadınım benden özgür olmalı
 Genital muayeneye hâkim kararı şartı
 AKP'de enerji soruşturması
 Erdoğan hekimlerin gönlünü alacak
 Ermeni iddialarına karşı 'Meclis vakfı'
 Gürültü yapanlara para cezası
 Başkan Topbaş gururlu döndü
MUHARREM SARIKAYA
İş takipçiliği nüksedince...
TBMM'de geçen hafta yaşanan...
YAVUZ DONAT
Demirel: "Bu da geçer..."
Güven Hastanesi'ne önce...
İnsan sarrafı asansör
Maslak'taki 145 metrelik Sun Plaza, teknoloji harikası akıllı...
İçindeki Gençler aşkı bambaşka
Şeker komasına giren ve 2.5 aydır yoğun bakımdan çıkamayan koyu...
Sarı öfke dinmiyor: Bize sahip çıkın
Sarı öfke dinmiyor: Bize sahip çıkın
Öldürülen taksicinin cenazesi 'sarı öfkeye' dönüştü. E-5 Karayolunu...
Sahte rakıcılara dava
Sahte rakıcılara dava
Gaziosmanpaşa Başsavcılığı, yedi kişinin ölümüne neden olan Dem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu