kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Ol mahkemenin hükmüne derler mi, Adalet?..
Ağlayan tiyatrocu..
Ray'in kadınlarının filmi..
SEVDİĞİM LAFLAR
TEBESSÜM
BİZİM DUVAR

Ol mahkemenin hükmüne derler mi, Adalet?..

"Gereği düşünüldü..
İtiraz edenin dilekçesinde göstermiş olduğu gerekçeler yerinde olup, Trafik suç tutanağının araç plakasına göre ve sürücünün gıyabında düzenlendiği ve dolayısı ile tutanakta sürücü imzasının bulunmadığı anlaşılmakla..
.... trafik ceza tutanaklarının iptaline, kesin olarak karar verildi.."

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nin bu kararı ne demektir bilir misiniz? "Ey vatandaş, bu ülkede bundan böyle trafik suçu işlemek serbesttir. Yeter ki yakalanma.. Yeter ki suçu işlediğin yerden hızla kaç.." Bu karar, suça teşviktir. Bu karar suç yerinden kaçmaya teşviktir.. Bu karar zaten en büyük sorunlarından biri trafik olan ülkemizde, düzenin tümüyle bozulması, sokakların ormana dönmesi, mala, hepsinden önemlisi cana gelecek zararların kat kat katlanması demektir.
Bu karar, hak, hukuk, en önemlisi toplumsal düzen için şart olan adalet duyusunun darbe alması demektir.
Hukuk asgari mantıktır.. Şimdi düşünün. Şu tabloları düşünün.. Adam arabasını yasak yere park etmiş gitmiş. Polis ceza yazmak için, bu cezanın geçerli olmasını sağlamak için o arabanın başında nöbet tutup sürücünün dönmesini beklemek zorunda, mahkeme kararına göre.. Adam Ankara'ya gitmişse, iş takibine mesela.. 3 gün, üç gece nöbet tutacak ki, sürücü gizlice gelip kaçmasın. Ama adam iki dakika durup eczaneye ilaç almaya girmiş ve hemen çıkmışsa, anında yakalandı. Bastıracak cezayı..
Adam kırmızıda basmış gitmiş. Kavşaktaki trafik polisi hemen bir taksi çevirecek ve şöföre diyecek ki "Şu arabayı yakala. Önünü kes. Durdur. Kırmızıda geçme ceza zaptını imzalatacağım.." Şöför, o hani hepimizi çok güldüren otomobil reklamındaki taksi şöförü gibi ağzı ile değil, poposuyla güler.
O adam ceza ödemeyecek. Ama kırmızıyı dalgınlıkla geçen ve trafik polisinin düdüğünü duyunca, yasalara ve düzene saygısından duran uygar vatandaş, ödeyecek cezayı.. Çünkü bu ülkede asıl suç uygar olmak.
Adam arabanıza çarpmış, hasar vermiş. Adam size çarpmış, ezmiş. Yakalayıp zaptı imzalatmazsanız bittiniz. Plaka vermek yetmiyor çünkü. Şimdi bakın..
Trafik cezalarına itirazda karar kesin. Yani en üst yargı organı, böyle durumlarda Sulh Ceza Mahkemesi. Yargıtay'a gidemiyorsunuz. Yani. Bu kararla iş (Nerdeyse) bitti.. Bakın nasıl bitti?..
Popülist gazeteler, ülkenin en büyük derdinin trafik olduğunu unutup, suç işleyerek ceza alanların yanında yer aldılar ve kararı destekleyen yayınlar yaptılar. Hatta kendilerini hukukçu tanıtan köşe yazarları bile açıkça destekledi mahkemenin kararını ve ne oldu?..
İşte rakamlar.. İstanbul'da trafik kurallarını ihlal edenlerin sayısı, 18 Şubat'ta 3600 iken, bu haberlerin yayılmaya başlaması ile 19 Şubat'ta 4 bin, 21 Şubat'ta 5 bin, 22 Şubat'ta 5400'e ulaştı.
"Yakalanmazsam ceza yok" diyen vatandaş kafasına göre basıp gitmeye başladı..
Şimdi diyeceksiniz ki, "Hıncal Efendi.. Sen her zaman demez misin, medeni hukukta yargıç mantığıyla hareket eder, ama ceza hukukunda eli kolu yasalarla bağlıdır. Aklı tam tersini de söylese, yasaya uymak zorundadır.." Buyrun o zaman yasa..
"Karayolları Trafik Kanunu.." Madde başlığına dikkat buyurun.. "Tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi.."
"Madde 116 (Değişik birinci fıkra: 25. 06. 1998: KHK; 330/8 m: Aynen kabul.. 31. 10. 1990; 3672/7 m) "Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunanlara, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde, işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, plakalarına göre ceza suç tutanağı düzenlenir.
Para cezasının ödenmesi gerektiği hallerde trafik kaydında araç sahibi olarak görülen kişiye cezayı ödemesi için tebligat yapılır ve bu cezalar 114 ve 115. maddelerde belirtilen şekilde takip ve tahsil olunur.
Bu şekilde uygulanan cezalar için araç sahipleri cezanın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilirler.
İtiraz ödemeyi ve ödemeyle ilgili süreyi durdurur. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir."

Şimdi bakın, ceza alan araç sahibine itiraz hakkı veren bu madde..
Kararın kesin olduğunu belirleyen de bu madde.. Yargıç bunları dikkate alıyor, ama ayni maddenin, sürücü tespit edilemediğinde plakaya ceza yazılmasına açıkça izin veren hükmüne aldırış dahi etmiyor..
Peki şimdi ne olacak? Karar kesin.. Ancak Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu (Ünlü CMUK) madde 343 "Hakim tarafından ve mahkemelerden verilen, temyiz mahkemesince tetkik edilmeksizin kat'ileşen karar veya hükmün bozulması için temyiz mahkemesine müracaat edilmesi için, Cumhuriyet Başmüddeiumumiliğine yazılı emir verilebilir. Bu emirde bozulmayı müstelzim kanuni sebebler gösterilir. Cumhuriyet Başmüdde-i umumisi tebliğnağmesine yalnız bu sebebleri yazar ve dosyayı Temyiz Mahkemesine verir" diye son bir açık kapı bırakmış. Açılması çok zor ama mümkün..
Yani.. Yol henüz tükenmedi. İstanbul Valisi Muammer Güler, yazılı emirle bozma yoluna gidilmesi için Adalet Bakanlığı'na resmen başvurdu. Güler dilekçesinde dedi ki..
"Trafik suçunu işleyen kişiye trafik suç tutanağı imzalatılmaması nedeniyle iptal edilmesi durumunda, trafik suçu işleyen hiçbir araç sürücüsü, trafik polisi ihtar etse bile durmayacak ve ağırlaştırıcı bir neden olan olay yerinden kaçış teşvik edilerek ödüllendirilmiş olacaktır. Basın tarafından trafik zabıtasının keyfi uygulaması olarak kamuoyuna sunulan plakaya uygulanan ceza işlemleri, trafikteki oto kontrolün temelini oluşturmakta, algılanabilir yakalanma riskinin en üst seviyede tutulmasını sağlamaktadır."
Şimdi kararı Adalet Bakanı verecek..


Bireysel hakların en dorukta yaşandığı ülke ABD başta, tüm uygar batı ülkelerinde, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve ötekiler, Rusya, Vietnam, Patagonya, aklınıza nere gelirse orada, plakaya ceza yazma sistemi vardır ve insanların kurallara uyması ancak bu sayede sağlanmaktadır.
Bunun da ayrıca bilinmesinde yarar var. "İnsan hakları" diye mangalda kül bırakmayanların, insanın en büyük hakkı, "Yaşama"yı tehlikeye sokan bu garip kararı savunurken, doktrinde hangi örneği göstereceklerini de merak ediyorum..
Sürücüyü "Vur kaç"a teşvik eden bir adaletin, toplumdan öte bireylerin en büyük düşmanı olacağı düşünülemiyor mu?..
Bu ülke son zamanlarda akıl almaz bir hızla, taşları bağlayıp köpekleri serbest bırakır hale geliyor. Birbiri ardına suçluyu, masum vatandaşlar aleyhine koruyan yasalar ve uygulamalar sahneleniyor.
Türkiye bireyin ve toplumun Adalet duyusunun giderek sarsıldığı bir ülke haline geliyor.
Yakında yaşanmaz hale de gelecek!..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hagi ile olmuyor!..   / 03-03-2005
 Adaleti yargılama zamanı..   / 02-03-2005
 ..Ve benim Oscarım.. Nurgül Yeşilçay'a!..   / 01-03-2005
 ".. Sevişmek bir dakika!.."   / 27-02-2005
 "Sevmek bir ömür sürer.."   / 26-02-2005
 Geberiyorum.. Ben bu şarkıya geberiyorum..   / 25-02-2005
 Tencere dibin kara davası..   / 24-02-2005
 "Erişti nevbahar eyyamı.."   / 23-02-2005
 Nasıl bir medyayız biz?..   / 22-02-2005
 "Her insan kendi hayatını yaşar!.."   / 20-02-2005
MEHMET BARLAS
Rakı aslanların mı ceylanların mı sütüdür?
Hangi yıl...
MAHMUT ÖVÜR
İSMEK'ten pis kokular geliyor
Türkiye'nin, özellikle de...
REFİK DURBAŞ
Göktürk Gıda'nın açıklaması
Dünyaca bilinen Heinz...
SAVAŞ AY
Üniversite hocasını evire çevire dövenler kim?..
Önce...
HINCAL ULUÇ
Ol mahkemenin hükmüne derler mi,...
EMRE AKÖZ
Bir kez daha Gülen cemaati
Hatırlarsınız: Utah...
1 Puan yetmez
1 Puan yetmez
Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay "Telafisi imkansız maçlardayız.
Teşvikler şirketten!
Teşvikler şirketten!
Bazı Anadolu kulüplerine özellikle evlerinde Üç Büyükler'le...
Hapishane kuşları buluştu
Erdoğan, Güney Afrika'da kendisi gibi okuduğu bir şiir nedeniyle...
Gül sert çıktı: Schmit kim ki bizi ikaz edecek!
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Abdullah Gül, AB...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu