kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zuma, “Sizi bir şairle tanıştırmak istiyorum. Şiir okudu, hapis yattı” diyerek, Erdoğan’ı Lebongon Mashile adlı şair kadınla tanıştırdı.
Hapishane kuşları buluştu
Nükleer ve altın aramada işbirliği için düğmeye basıldı
Elvan'ın evine çaya gittiler

Hapishane kuşları buluştu

Erdoğan, Güney Afrika'da kendisi gibi okuduğu bir şiir nedeniyle hapiste yatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Zuma ile buluştu. Erdoğan'ı 'sabıkalı' bir kadın şairle tanıştıran Zuma, "Hepimiz hapishane kuşuyuz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika gezisine damgasını 'özgürlük' sohbetleri vurdu. Etiyopya'dan sonra dün Güney Afrika'ya geçen Erdoğan, ilk resmi görüşmesini, kendisi gibi şiir okuduğu için hapse giren Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Jacop Zuma ile yaptı. İki lider görüşmelerinde hapisane anılarını anlatırken, düzenledikleri basın toplantısında da bu konudaki soruları yanıtladılar. Erdoğan, "Sayın Zuma, bayağı uzun süre hapiste yattı. Onun acıları daha uzun sürdü. Bana göre bunlar hayatın, yaşamın anlamlı cilveleridir" derken, 10 yıl hapis yatan Zuma da "İkimiz de birer hapishane kuşu olarak şakalaşıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"BİR GÜVEN İLİŞKİSİ OLUŞTU"
"Kendisi bana, benim içeride geçirdiğim acıların daha uzun sürdüğünü söyledi ama ben inanıyorum ki içeride fikirlerimizden dolayı yattığımız en kısa süre bile çok uzundur. Özellikle demokratik olduğunuzdan ve dünyayı daha iyi bir yere götürme arzunuzdan dolayı hapse atılmışsanız, o insana ağır geliyor. Bu tecrübelerimizden dolayı sürecek katkılarımızın devam edeceğini biliyoruz. Eklemem gerekir ki karşınızdaki muhatabınızın sizin gibi düşüncelerinin arkasında durduğu için hapis yattığını bilmek, onun da fikirlerinin arkasında duracağını bilmek anlamına geliyor ve onunla doğal bir bağlantı kurmanızı sağlıyor, bir güven ilişkisi oluşturuyor. Böyle bir kişi ile karşılaştığınızda fikirlerinin arkasında duracak mı diye düşünme ihtiyacınız yok. Zaten kendini ifade etmiş bir kişi ile karşılaşmış oluyorsunuz. Onun demokratikleşme konusunda söyleyeceklerinin arkasında durduğunu biliyorsunuz."

ÖZGÜRLÜK PARKI'NDA AYİN
Basın toplantısını yöneten görevli, "Her iki lideri, ikinci defa hapse atmaya niyetimiz olmadığı için toplantıyı noktalıyoruz" esprisiyle soruları tamamladı. Erdoğan, daha sonra Özgürlük Parkı'nı ziyaret etti ve Özgürlük Anıtı'na çelenk koydu. Erdoğan'ın anıtı ziyaretinde eski Kurtuluş Ordusu Komutanı Masondo Pagan dini bir tören düzenledi. Anıtın çevresine 'tütsü' yakılırken, Masondo da şehitlerin ruhu için dua etti. Uzun bir patika yoldan anıta ulaşan Başbakan Erdoğan, beraberindeki bakanlar ve heyet üyeleri, şehitlere saygı için ayakkabılarını çıkararak dini törene katıldılar. Erdoğan, dini törenin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"BALIKLAR DA ÖZGÜR OLMALI"
"Özgürlük kutlu bir kavram. İnsan onun için var ve onunla değer kazanıyor. Onunla insanlığının tadına varıyor. Güney Afrika'nın 1961'de başlayan bu serüveni, son 11 yılda yakalamış olduğu mesafe, şu anda anıtlaşarak geleceğe bir farklılık arz ediyor. Tabii bütün ayrımcılıklara karşı olan bir anlayış, kültürlerin diyalog yoluyla gelişmesi, bütün dünyanın hasretidir. Balıklığın da bir özgürlük, bir de hapis hayatı vardır. Onun hapis hayatı karadır, özgürlüğü denizdir. İnsanoğlunu buralardan alıp, yaşamına nokta koyan mekanlara götürdüğünüz zaman istediğin kadar dayalı döşeli olsun, inanın ki özgürlüğünü vermez. Bizim ünlü düşünürümüz Yunus Emre, yaradılanı yaradandan ötürü sevmekten bahseder. İnsan makamından, parasından, pulundan ötürü sevilmez. Sadece yaradandan ötürü sevilir." Törenden sonra Zuma, Başbakan Erdoğan'a, "Sizi bir şair ile tanıştırmak istiyorum. Şiir okudu, hapis yattı" dedi. Lebongon Mashile adlı şair kadın da, "Ben hep şiirlerimi okuyarak özgürleştim" dedi ve Erdoğan için 'özgürlük şiiri'ni okudu.

Bülent AYDEMİR / PRETORYA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül sert çıktı: Schmit kim ki bizi ikaz edecek!
 Erdoğan'ın şahsi oyu herkesi geçti
 Baykal'a en çok kutlama MHP'den
 Ağar'dan Tekel işçilerine ziyaret
 Eskiyapan 'kınama'ya kızdı, CHP'den ayrıldı
 Sezer yasayı onadı ama iptalini isteyecek
 Kuzey Irak'ta resmi rakam: 1357 asker
 Bakan parasını verip aldı Soyman'a altını hediye edildi
 ATA için 'hava' soruşturması
MUHARREM SARIKAYA
Erdal İnönü'nün işareti...
TBMM, hemen her gün bir...
YAVUZ DONAT
Fethi Çelikbaş... Canlı tarih
Yaşayan en eski...
'Ayrılık' tanığını ortadan kaldırdı
Tiyatro sanatçısı Suat Geyik kaldığı otelin çalışanı olan ve eşinin...
Yaşargil'den üç ders
Prof. Dr. Gazi Yaşargil üç hastayı ameliyat edecek. Canlı...
Bir kadeh de sahtenin şerefine
Bir kadeh de sahtenin şerefine
Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise...
Başkan Parlak, bir dedektif gibi çalıştı
Başkan Parlak, bir dedektif gibi çalıştı
Rekabet Kurulu Başkanı Parlak, teknik takibi başlattığı halde kurul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu