kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atatürk’ün 1923 yılında Ankara’da çektirdiği bu fotoğrafın ABD’deki yayın hakkını 1925’te New York’lu bir ajans satın almış. Bu fotoğraf 31 Mart’a kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde sergileniyor.
Latife Hanım'a armağan

Mustafa Kemal, 1923'te çektirdiği bu fotoğrafı eşi Latife Hanım'a armağan etti. Fotoğrafta Atatürk'ün elyazısıyla şu not yer alıyor: Latife Gazi Mustafa Kemal'e. Gazi M. Kemal.

1923 yılında Ankara'da çekilen bu fotoğraf Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ithaf ettiği ender birkaç fotoğraftan biri. Mustafa Kemal Paşa'nın İzmir'in alınışından beş gün sonra 14 Eylül 1922 günü tanıştığı ve 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında evli kaldığı eşi Latife Hanım'a (Uşaklıgil) hediye ettiği, Çankaya Köşkü'nün kapısı önünde çekilmiş bu portre, "Latife Gazi Mustafa Kemal'e. Gazi M. Kemal" ithafını taşıyor.

ÇEKEN BELLİ DEĞİL
New York'lu ünlü fotoğraf ajansı sahibi Ewing Galloway Mustafa Kemal'in, fotoğrafçısı tam olarak tespit edilemeyen bu pozunun Amerika içinde yayın hakkını 1925 yılında satın almış. Halide Edip (Adıvar) 1930 yılında Yale Üniversitesi yayınevi tarafından çıkarılan Turkey Faces West: A Turkish View of Recent Changes and Their Origin (Batıya Dönen Türkiye: Yeni Değişimler ve Nedenleri Üzerine Türk Tarafından Bir Bakış) adlı kitabında fotoğrafın ithafsız bir kopyası Galloway'in ajans imzası ile birlikte ek olarak yayınlanmış.

İLK KEZ SERGİLENİYOR
Aygaz'ın her yıl düzenli olarak yayınlanmasına destek verdiği kitaplardan biri "Hatıra-i Uhuvvet: Portre Fotoğraflarının Cazibesi: 1846-1950". Bahattin Öztuncay tarafından hazırlanan kitap aynı zamanda Sadberk Hanım Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi 31 Mart tarihine kadar açık kalacak. Hatıra-i Uhuvvet: Portre Fotoğrafların Cazibesi Sergisi, Osmanlı ve İstanbul fotoğraf tarihine ilişkin araştırmalarıyla fotoğraf tarihine katkılarda bulunan araştırmacı Bahattin Öztuncay'ın uzun dönemi kapsayan araştırmaları sonucunda derlediği fotoğraflardan oluşuyor. Sergide 1846-1950 yılları arasındaki zaman diliminde Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi, askeri, edebiyat ve sanat alanlarında önemli rol oynamış devlet adamlarının, yerli ve yabancı hanedan üyelerinin, ressamların, şairlerin ve yazarların fotoğrafları yer alıyor. Önemli bir bölümü ithaflı olan portrelerin büyük bir kısmı ilk defa sergileniyor.

RENKLİ KİŞİLİKLER
Sergi ile aynı adı taşıyan kitabın portre sanatının içerik ve teknik açılardan incelendiği giriş bölümünde fotoğrafçıların çalışmaları sırasında üzerinde durdukları noktalara dikkat çekildi. Albüm şeklinde tasarlanan ana bölümdeki seçme fotoğraflara, kişilerin yaşamlarının ana hatları ile ilgili kısa biyografik bilgiler eşlik etti. Yaklaşık bir asırlık dönemi kapsayan zaman dilimi içinden yapılan seçimde Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde, Türkiye'de ve Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde fotoğraflarını çektirmiş pek çok renkli kişilik bulunuyor.

CEZAEVİNDEKİ NAZIM
Ankara zindanı avlusundaki Nazım Hikmet, kederli yüz ifadesiyle Tevfik Fikret, tahttan indirilmiş sabık Sultan Abdülaziz, kırmızı pastel kalemle yazılmış göz alıcı ithafıyla Muhsin Ertuğrul, tüm cazibesi ile Bedia Muvahhit bunlardan sadece birkaçı. Kitabın sonunda ayrı bir bölümde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının en önemli bir dönemi sayılacak 1917-1927 yılları arasında çekilmiş beş adet imzalı ve ithaflı portresi yer alıyor.

Dilek SANCILI / HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bir kadeh de sahtenin şerefine
 Başkan Parlak, bir dedektif gibi çalıştı
 Semra Hanım bu kez TV'cileri çarptı
 Trakya'da kar Turhal'da sel
 İstanbul'un Eyfel'i için Topbaş kararlı
 F-16 uçağı Karabük'te düştü
 ABD'li General Bell Ankara'da
 Polisten, 'Hizb-ut Tahrir'e darbe
 Çetinkaya'nın Gülen röportajı durduruldu
 357 bin kişi göç etti 127 bini geri döndü
 Yemek 60 öğrenciyi hastanelik etti
 Uçuş personeli tavan ücreti 3 kat artabilir
 Yarıyıla denk gelen servis ücretine iade
 'Kulak Neşe' yine gözaltına alındı
ERDAL ŞAFAK
Vekillere özgürlük
İktidar ve ana...
ALTAN TANRIKULU
Mafya ve iktidar
Mafya'ya en büyük darbeyi vuran...
ÖMER LÜTFİ METE
Sömürü denizi biterken
Financial Times...
UMUR TALU
Makul nedir?
İçinde yaşadığımız zihniyet dünyası bize...
Kıbrıs'ın üyeliği hataydı
Türkiye'ye gelmeye hazırlanan Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkan...
Bush'un 'uyarıları' domino etkisi yaptı!
İngiliz basınına göre ABD Başkanı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika...
1 Puan yetmez
1 Puan yetmez
Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay "Telafisi imkansız maçlardayız.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu