kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Sömürü denizi biterken

Financial Times gazetesinin öne aldığı ' Almanya'da artan işsizlik ve bozulan geri dağılımı sorunu', Fukuyama'nın acul saplantısı ' Tarihin Sonu' ahkâmına ister istemez gönderme yaptırıyor:
- Kapitalizmin sonu gelmiş olmasın?
Öyle ya, Almanya hem de sosyal demokrat bir iktidar süresince kendi alt gelir topluluklarını geriletmişse ' biten bir deniz' ile karşı karşıya değil miyiz? Bu biten deniz, sürekli sömürülen yoksulların ummanı.
Marks'ın çağrısını güncelleme zamanıdır:
- Dar gelirli ve yoksul yeryüzü sakinlerinin zincirlerinden başka kaybedecekleri bir şeyleri yok.
Tabii hammadde değişmiştir. Eskiden kölenin zinciri bildiğimiz demirden yapılırdı, şimdi ' yükseltilen değer' sicimlerinden üretiliyor. Buna göre; toplumunuzun ortalama varlık düzeyiyle orantılı olarak ' dar gelir kölesi' iseniz elinizi ve ayaklarınızı bağlayan çağdaş zincirler, dünkü demir halkalardan çok daha kıpırdatmayıcı niteliktedir. Dar gelirli, yoksul, hatta aç-bilaç kişi olsanız da, serbest piyasa kutsamacılığı na yan bakamazsınız.
Daha ne yapamazsınız? En önemlisi; vaktiyle millet olarak yaşadığınız ağır çözülüş ve çöküş süreci içinde türeyen 'savaş zenginleri'nin Cumhuriyet'le beraber karşınıza bir tür burjuva karikatürü ve yerli sermaye diye dikilmesine hazımsızlık gösteremezsiniz. Bunların vaktiyle gasp ile, sonra dönem dönem kaba yolsuzluk ile, en kepaze türünden siyasi kayırmacılıkla, gümrük duvarları ile, kökten verimsizliklerine rağmen elde ettikleri servetleri analarının ak sütü gibi helal saymak, size düşen kırıntılara büyük lütuf diye bakmak durumundasınız.
Hasılı, sürüyle solcu okumuşlarınıza ve emek edebiyatınıza rağmen artık kapitalizme eleştirileriniz çağdışılık damgası yemeye mahkumdur. Aydın sayılmak için batıcılıkla karışık sıradan bir solculuk geçmişine sahip bulunmanın yeterli kariyer teşkil ettiği bir medyaya ve sanat-kültür muhitine rağmen, kendini küreselcilik denen yeni sömürgeci çarka kaptırmış bütün toplumlar gibi, çağın yükseltilen dini durumundaki kapitalizmi sorgulamanız adeta yasaktır.
Oysa 'sürekli kârlılık' aşamasını geçip 'dünyayı toptan özel mülk edinme' hırsını küresel ideoloji haline getirmeye yaklaşan kapitalizmin kendisi insanlığın tepesine çökmüş -Bush çarpı Saddam'a eşit- bir tirandır.
Kapitalizm ya kendisini kökten dönüştürecek veya tarihe karışacaktır. Böyle bir dönüşme ise; üç yüz yıldır sertinden esnetilmişine doğru şu veya bu şekilde sürdürülen köleliğin mağdurlarına iade edilmek üzere uluslararası dev şirket varlıklarından ciddi özveride bulunulması demektir. Yoksa bu denizde kapitalizmi besleyecek hidrojen ve oksijen kalmamıştır. Sadece katma değer ve gelir vergileri gibi soygun kırıntıları ile milyarlık perişan kitleleri hayata katmak, yeryüzünü onlarla insanca paylaşmak mümkün değildir.
Artık 'sosyal demokrat' ideolojinin vahşi kapitalizme seçenek olmaktan kesinlikle çıktığı ve yeniden seçenek haline gelemeyeceği de bellidir. Financial Times'in sığ tartışmalara yol açan haberi bu gerçeğin öncü ihbarıdır:
- Sosyal demokrat Gerhard Schröder'in iktidarında Almanya'da zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul hale geldi. Şahsi servetin yüzde 47'si nüfusun yüzde 10'luk mutlu azınlığına ait. Ülkenin en fakir kesimini oluşturan yüzde 50'lik kitle ise şahsi servetin yüzde 4'üne sahip.
Bunlar, gelir dağılımı cehennemlerinden Türkiye ile neredeysedenk rakamlar. Daha da garip olan, Almanya'daki teselli arayışı:
Bu haliyle dahi Almanya'daki gelir dağılımı ABD'den çok daha iyi!
Batı uygarlığını yeryüzü cennetine giden biricik tasarı olarak kutsamaya devam edenlere tartışmanın ana çevirisini yapalım:
- En iyisi Hacı Beşir, o da değirmende yoğurt öğütür.
Almanya'da bu durumu hafife alma eğilimi de oldukça ilginç. Konu esastan çok usul boyutlarıyla tartışılıyor. Mesela Berliner Zeitung gazetesi ilgili bakanın istifa etmesi gerektiğine odaklanmış. Sırf, bu kötü verileri açıklama işini yardımcısına bıraktığı için bakan gitmeliymiş: Başbakan bu kadar çaresiz bir bakanı azletmeli!
Der Tagesspiegel de verilerin gerçek manzaradan daha dramatik göründüğünü söyleyerek teselli çıkarıyor:
- Çok şükür, Almanya'da fakirlik çoğu zaman kader değildir.
Tabii Almanların bu konuda esası tartışamamalarını pek yadırgamıyorum. Hâlâ, Nazizmi yaratmışlığın ezikliği içindeki Almanların kapitalizmi kökten sorgulaması kolay değil.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Enayilik ile üstünlük arasında   / 03-03-2005
 Mandacılık bayramı   / 01-03-2005
 Farkımız, düşmanımızı emzirmek   / 28-02-2005
 Hakiki köktendinci ve köktenkinci kim?   / 25-02-2005
 Ne mutlu 'şahinle aram iyi' diyene   / 24-02-2005
 Özgüvenle haddi bilmenin kesiştiği yer   / 22-02-2005
 'Kötülüklerime teşekkür edeceksin'   / 21-02-2005
 İran şaşkınlığı...   / 18-02-2005
 Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?   / 17-02-2005
 Aykırı Nazi muhabbetleri   / 15-02-2005
ERDAL ŞAFAK
Vekillere özgürlük
İktidar ve ana...
ALTAN TANRIKULU
Mafya ve iktidar
Mafya'ya en büyük darbeyi vuran...
ÖMER LÜTFİ METE
Sömürü denizi biterken
Financial Times...
UMUR TALU
Makul nedir?
İçinde yaşadığımız zihniyet dünyası bize...
Kıbrıs'ın üyeliği hataydı
Türkiye'ye gelmeye hazırlanan Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkan...
Bush'un 'uyarıları' domino etkisi yaptı!
İngiliz basınına göre ABD Başkanı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika...
1 Puan yetmez
1 Puan yetmez
Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay "Telafisi imkansız maçlardayız.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu