kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıbrıs'ı AB'ye almak hataydı

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Roth'a göre Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs adına AB üyesi yapılması hataydı.

Kıbrıs'ın üyeliği hataydı

Türkiye'ye gelmeye hazırlanan Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkan Yardımcısı Wolf, Rum kesiminin üyeliğinin ön şartının adada çözüm olması gerektiğini söyledi "Türkiye'yi AB'ye almazsak Amerika'nın kucağına itmiş oluruz" diyen Wolf, Ankara'ya 2008 yılına kadar yapmayı planladıkları mali desteği de anlattı.

Avrupa Birliği'nin finans kurumu Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank - EIB) Başkan Yardımcısı Wolfgang Roth, Türkiye ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. EIB'nin merkezinin olduğu Lüksemburg'da görüştüğümüz Roth, 17 Mart'ta İstanbul'da düzenlenecek "Türkiye'de Yatırımlar" konulu konferansta Devlet Bakanı Ali Babacan ile açılış konuşması yapacak. Roth, Güney Kıbrıs'ın tam üyeliği konusunda Avrupa Birliği'ne yüklendi ve Rum kesimine gereken baskıyı yapmadığını belirtti. İşte Türkiye'nin 5-10 yıl içinde tam üyelik müzakerelerini tamamlayacağına inandığını belirten EIB Başkan Yardımcısı Roth'un açıklamaları:

"ABD EYALETİ OLUR"
*
(Eski AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen için) Benim kişisel düşüncem, AB Kıbrıs'ın çözümü konusunda yeterli baskıyı yapmıyor. Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs'ın AB'ye tam üye olmadan önce çözülmeliydi. Kıbrıs sorununun çözümü üyelik ön şartı olmalıydı. Çözüm üyelik paketi içinde olmalıydı. Olmaması büyük hata. Bu nedenle Verheugen'un geceleri uykuları kaçıyor.

* Almanya'da muhalefette bulunan Hıristiyan Demokratlar (CDU) şimdi özel ortaklıktan ya da ayrıcalıklı işbirliğinden söz ediyor. Ancak iktidara geldiklerinde değişirler. Fransa'da Cumhurbaşkanı (Jacques) Chirac ile sağın yeni lideri (Nicolas) Sarkozy arasında bence çok fark yok. Sarkozy de iktidara geldiği zaman politikasını değiştirecektir.

* Almanya'nın başkenti Berlin'in Kreuzberg semtinde namus adına genç kızlar öldürülüyor. Bundan çok rahatsız oluyorum. Bu Avrupa kamuoyunu olduğu kadar beni de rahatsız ediyor. Ama bu Türkiye'nin tam üye olmasına "hayır" demek için yeterli olmamalı. Slovenya henüz AB'ye yeni üye oldu. Ama Slovenyalı eşim Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlar arasında. Türkiye'nin üyelik konusunu bazen onunla konuşuyoruz. Ona neden Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığını sorduğumda beni çok güldüren bir yanıt veriyor. "Türkler bizi 600 yıl yönetti. Onları yeniden içimize mi alacağız?" diyor. Oysa bundan 60 yıl önce Hitler de gidip onların ülkesini kendi ülke sınırları içine katmıştı.

* Türkiye'yi AB'ye almazsak ABD'nin kucağına itmiş oluruz. Türkiye, ABD'nin bilmem kaçıncı eyaleti olur.

2.3 MİLYAR EURO GELECEK
Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) muhalefeti döneminde parti sözcülüğü de yapmış olan EIB Başkan Yardımcısı Roth Türkiye'nin yerinin mutlak AB olduğunu vurgulamaktan da geri kalmadı. Avrupa Yatırım Bankası'nın, Türkiye'ye verdiği yardım 2000 yılından beri sürekli büyüme gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 600 milyon Euro yardım yapan EIB, 2005-2006 yıllarında 750 ve 2007 yılında 800 milyon Euro olmak üzere toplam 2.3 milyar Euro yardım yapmayı planlıyor. 1.7 milyar Euro'luk Boğaz'a yapılacak olan tüp geçit projesinin 650 milyon Euro'sunun da EIB tarafından karşılanabileceği belirtildi. Konferansta, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, TBB Başkanı Ersin Özince, YASED Başkanı Şaban Erdikler ve diğer üst düzey konuşmacılar katılacak.


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bush'un 'uyarıları' domino etkisi yaptı!
 Hicap davasında Bayan Blair "zaferi"
 1500 ABD askeri öldü
 Talabani başkan
 Alman parlamenter Demi Moore'a özendi
 Sibel'e senatör desteği
 ABD'de laiklik davası
 Vergi ödemeyenleri plakasından tanıyor
 67 saat uçarak dünyayı dolaştı
 Akşama yemekte 'rock' var
1 Puan yetmez
1 Puan yetmez
Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay "Telafisi imkansız maçlardayız.
Teşvikler şirketten!
Teşvikler şirketten!
Bazı Anadolu kulüplerine özellikle evlerinde Üç Büyükler'le...
Hapishane kuşları buluştu
Hapishane kuşları buluştu
Erdoğan, Güney Afrika'da kendisi gibi okuduğu bir şiir nedeniyle...
Bir kadeh de sahtenin şerefine
Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise...
Başkan Parlak, bir dedektif gibi çalıştı
Rekabet Kurulu Başkanı Parlak, teknik takibi başlattığı halde kurul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu