kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
OYUNCULARDAN RAKI SOFRASI Mustafa Alabora, Tanju Gürsu ve Mücap Ofluoğlu’nun da aralarında bulunduğu tiyatro oyuncuları Çiçek Pasajı’nda rakılarını yudumladılar.
Bir kadeh de sahtenin şerefine
Ölü sayısı 16'ya çıktı
Müebbet isteniyor
Oğul üretti baba öldü

'Atın ölümü...'

Rakının tadını kaçıran ölümler akşamcıları nasıl etkiledi? İşte Çiçek Pasajı ve Nevizade yorumları: "Bu bir rakı savaşı, komplo olduğunu düşünüyorum... Yeni Rakı'nın adı lekelenmemeli... Evde içmekten korkuyoruz... Atın ölümü arpadan olsun..."

Bir kadeh de sahtenin şerefine

Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise "Biz rakı için ta oralardan kalkıp gelmişiz, ondan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım" diye konuşuyor..

Rakı keyfini kaçıran ölümlerin ardından meyhane havasını, 'akşamcıların keyif düzeyini' yoklayalım dedik. Gördük ki, hala fasıl eşliğinde kadehler kalkıyor, felekten çalınan gecelere yenileri ekleniyor. Kısacası, ne birbiri ardına yaşanan ölümler ne de polisin art arda operasyonlarla gün ışığına çıkardığı sahte rakı atölyeleri, akşamcıları rakı keyfinden alıkoymaya yetmiyor. Akşamcıların çoğu evinde çilingir sofrası kurmaya 'şimdilik' ara vermiş. Zira piyasaya sürüldüğü sanılan 52 koli sahte rakının, kendi uğradıkları büfelere, bakkallara gitmiş olmasından endişeliler. Esnafsa, "Tekel ruhsatımız var. Tekel araçları dışında hiçbir yerden rakı almayız. Müşterilerimiz de bunu bildiği için işlerimiz olumsuz etkilenmedi" diye konuşuyor.

ÇİÇEK PASAJI SEFASI
Mesai saatinin bittiği sıralarda Çiçek Pasajı ilk adresimiz oluyor. Masalar henüz şenlenmeye başlamış. Anason kokuları burnumuza geliyor, elimizde fotoğraf makinesi, giriyoruz mekanlara. İlk adresimiz Seviç Restoran, çünkü masada 'ağır' isimler var. Oyuncu Mustafa Alabora, Tanju Gürsu ve Mücap Ofluoğlu, 30 yıldır sektirmeden sürdürdükleri her ayın ilk çarşambası buluşma gelenekleri için bir grup arkadaşıyla kadeh kaldırıyor. Mustafa Alabora, "Bugün Burgaz rakısı içiyorum.Aslında Yeni Rakı'cıyım. Sahte rakı olayı çok üzücü tabii ki. Ama burası yıllardır geldiğimiz mekan. Çiçek Pasajı'nda sahte rakı içirtmezler müşteriye. Kaldı ki bu olaylar yüzünden Yeni Rakı'nın adı lekelensin de istemem doğrusu. O kadar özel bir içecek ki, Avrupa Birliği'ne Yeni Rakı ile girdiğimiz unutulmamalı" diyor.

BU BİR KOMPLO
Tanju Gürsu ise, "Bu olayların komplo olduğunu düşünüyorum. Belki insanların öleceği hesap edilmedi. Türkiye'de markalar arası rakı savaşı başladı bence. Ama kim ne yaparsa yapsın, akşamcıları Yeni Rakı'dan vazgeçiremez" diye konuşuyor. Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise "Biz rakı için ta oralardan kalkıp gelmişiz, ondan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım" diye konuşuyor.

EVDE İÇMEYE PAYDOS
Mekân sahibi Bayram Aydındoğan, meyhanecilerin yüzde 95'inin Yeni Rakı sattığına değinerek her akşam gelen müşterilerinin de aynı tercihte bulunduğunu söylüyor. Bayram Aydındoğan, "3-4 yıl önce tanımadığım bir adam elinde Kıbrıs rakılarıyla gelip 'Lokantam vardı kapattım, yarı fiyatına elden çıkaracağım' diyerek bana satmayakalktı. Pasajdan kovaladım resmen adamı. Sahte rakı satanlar cesaret edip buraya gelemezler dahi" diyor. İkinci durağımız Mahzen'de, tek başına çilingir sofrasını donatan Cengiz Dağıdır'a aynı soruları yöneltiyoruz. Turizmci Dağıdır, mesleği gereği sık sık içkili ortamlarda bulunduğunu söylüyor. Onun da favori içeceği tabii ki rakı. Haftada ya da 15 günde bir içtiğini belirten Dağıdır, genellikle evinde olmayı tercih ettiğini ama sahte rakı olayı patlak verdiğinden beri dolaptaki şişeye yaklaşamadığını belirtiyor. 'Piano Piano Bacaksız'ın yazarı Kemal Demirel (80), 50 yıllık sadık bir rakı içicisi olduğunu söylüyor. O, sahte rakının değil, 'sahte insanlar'ın ölüm getirdiği kanaatinde. Rakıdan vazgeçmeye niyeti olmayan Demirel, "Sahte diye insanlardan vazgeçmedim. Adam seçtim. Rakıdan da vazgeçecek değilim, onu da seçerek içerim" diyor.

RUHSAT OLMASI ŞART
Cumhuriyet Meyhanesi'nin işletme müdürü Metin Danışman, sahte rakıya önlem olarak düşünülen bilyeli kapağın yeterli olmayacağını düşünüyor. Danışman, "Zamanında bize de ucuz fiyata sahte rakı satmaya kalkanlar oldu ama köklü mekânlarda dikiş tutturamazlar. Bu iş daha çok bilinçsiz ve varoşAKŞAMCILARIN MESAİSİ SÜRÜYOR Rakı sofralarında ‘iki tek atmanın’ keyfini hiçbir şeye değişmeyen akşamcılar, sahte rakı korkusu bilmeden mesaiye devam ediyor.bölgelerdeki işletmelerde rağbet görüyor bence. Adam üç kuruşluk kazanç için bu riske girebiliyor rahatlıkla" diyor. Her yıl 400-500 milyon lira vererek yeniledikleri TEKEL ruhsatına da dikkat çeken Danışman, "Müşteri gittiği mekânda bu ruhsatı arasın mutlaka" diyor.

ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN
Mühendis Alper Kaya, çok sık içmese de haftada bir rakı keyfi yaptığını söylüyor. Arkadaşlarıyla felekten bir gece çalmak için Beyoğlu Nevizade'ye gelen Kaya, "Artık evde içerken iki kez düşüneceğim. Çünkü şu şartlarda güvenip de dışarıdan rakı almak cesaret işi. Bundan böyle meyhane içkim rakı olsa da evde bira tercih ederim galiba" diyor. O bunları söylerken masadaki grup kadeh kaldırıyor: "Atın ölümü arpadan olsun, şerefe!.."

ŞİMDİLİK TEKİRDAĞ
İletişim sektöründe çalışan Melahat Parlak (28), sıkı bir rakı içicisi olduğunu söylüyor. Arkadaşlarıyla eğlenmek için meyhanede toplanmışlar. Ama o, yıllardır geldiği yere güvense de olaylardan etkilenmiş. Yeni Rakı yerine Tekirdağ içtiğini söylüyen Parlak, "Yeni Rakı'dan başkasını içmezdim ama şu fobiyi atlatana kadar Tekirdağ'da ısrarcı olacağım galiba" diyor.

Özlem YURTÇU-Erhan DOĞAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başkan Parlak, bir dedektif gibi çalıştı
 Semra Hanım bu kez TV'cileri çarptı
 Trakya'da kar Turhal'da sel
 İstanbul'un Eyfel'i için Topbaş kararlı
 Latife Hanım'a armağan
 F-16 uçağı Karabük'te düştü
 ABD'li General Bell Ankara'da
 Polisten, 'Hizb-ut Tahrir'e darbe
 Çetinkaya'nın Gülen röportajı durduruldu
 357 bin kişi göç etti 127 bini geri döndü
 Yemek 60 öğrenciyi hastanelik etti
 Uçuş personeli tavan ücreti 3 kat artabilir
 Yarıyıla denk gelen servis ücretine iade
 'Kulak Neşe' yine gözaltına alındı
ERDAL ŞAFAK
Vekillere özgürlük
İktidar ve ana...
ALTAN TANRIKULU
Mafya ve iktidar
Mafya'ya en büyük darbeyi vuran...
ÖMER LÜTFİ METE
Sömürü denizi biterken
Financial Times...
UMUR TALU
Makul nedir?
İçinde yaşadığımız zihniyet dünyası bize...
Kıbrıs'ın üyeliği hataydı
Türkiye'ye gelmeye hazırlanan Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkan...
Bush'un 'uyarıları' domino etkisi yaptı!
İngiliz basınına göre ABD Başkanı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika...
1 Puan yetmez
1 Puan yetmez
Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay "Telafisi imkansız maçlardayız.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu