|
|
|
|
|
|
'Atın ölümü...'
Rakının tadını kaçıran ölümler akşamcıları nasıl etkiledi? İşte Çiçek Pasajı ve Nevizade yorumları: "Bu bir rakı savaşı, komplo olduğunu düşünüyorum... Yeni Rakı'nın adı lekelenmemeli... Evde içmekten korkuyoruz... Atın ölümü arpadan olsun..."
Bir kadeh de sahtenin şerefine
Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise "Biz rakı için ta oralardan kalkıp gelmişiz, ondan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım" diye konuşuyor..
Rakı keyfini kaçıran ölümlerin ardından meyhane havasını, 'akşamcıların keyif düzeyini' yoklayalım dedik. Gördük ki, hala fasıl eşliğinde kadehler kalkıyor, felekten çalınan gecelere yenileri ekleniyor. Kısacası, ne birbiri ardına yaşanan ölümler ne de polisin art arda operasyonlarla gün ışığına çıkardığı sahte rakı atölyeleri, akşamcıları rakı keyfinden alıkoymaya yetmiyor. Akşamcıların çoğu evinde çilingir sofrası kurmaya 'şimdilik' ara vermiş. Zira piyasaya sürüldüğü sanılan 52 koli sahte rakının, kendi uğradıkları büfelere, bakkallara gitmiş olmasından endişeliler. Esnafsa, "Tekel ruhsatımız var. Tekel araçları dışında hiçbir yerden rakı almayız. Müşterilerimiz de bunu bildiği için işlerimiz olumsuz etkilenmedi" diye konuşuyor.
ÇİÇEK PASAJI SEFASI Mesai saatinin bittiği sıralarda Çiçek Pasajı ilk adresimiz oluyor. Masalar henüz şenlenmeye başlamış. Anason kokuları burnumuza geliyor, elimizde fotoğraf makinesi, giriyoruz mekanlara. İlk adresimiz Seviç Restoran, çünkü masada 'ağır' isimler var. Oyuncu Mustafa Alabora, Tanju Gürsu ve Mücap Ofluoğlu, 30 yıldır sektirmeden sürdürdükleri her ayın ilk çarşambası buluşma gelenekleri için bir grup arkadaşıyla kadeh kaldırıyor. Mustafa Alabora, "Bugün Burgaz rakısı içiyorum.Aslında Yeni Rakı'cıyım. Sahte rakı olayı çok üzücü tabii ki. Ama burası yıllardır geldiğimiz mekan. Çiçek Pasajı'nda sahte rakı içirtmezler müşteriye. Kaldı ki bu olaylar yüzünden Yeni Rakı'nın adı lekelensin de istemem doğrusu. O kadar özel bir içecek ki, Avrupa Birliği'ne Yeni Rakı ile girdiğimiz unutulmamalı" diyor. BU BİR KOMPLO Tanju Gürsu ise, "Bu olayların komplo olduğunu düşünüyorum. Belki insanların öleceği hesap edilmedi. Türkiye'de markalar arası rakı savaşı başladı bence. Ama kim ne yaparsa yapsın, akşamcıları Yeni Rakı'dan vazgeçiremez" diye konuşuyor. Atina'dan gelen Yani Yağmuryadis ile Erivan'dan gelen Süren Tatlı ise "Biz rakı için ta oralardan kalkıp gelmişiz, ondan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım" diye konuşuyor.
EVDE İÇMEYE PAYDOS Mekân sahibi Bayram Aydındoğan, meyhanecilerin yüzde 95'inin Yeni Rakı sattığına değinerek her akşam gelen müşterilerinin de aynı tercihte bulunduğunu söylüyor. Bayram Aydındoğan, "3-4 yıl önce tanımadığım bir adam elinde Kıbrıs rakılarıyla gelip 'Lokantam vardı kapattım, yarı fiyatına elden çıkaracağım' diyerek bana satmayakalktı. Pasajdan kovaladım resmen adamı. Sahte rakı satanlar cesaret edip buraya gelemezler dahi" diyor. İkinci durağımız Mahzen'de, tek başına çilingir sofrasını donatan Cengiz Dağıdır'a aynı soruları yöneltiyoruz. Turizmci Dağıdır, mesleği gereği sık sık içkili ortamlarda bulunduğunu söylüyor. Onun da favori içeceği tabii ki rakı. Haftada ya da 15 günde bir içtiğini belirten Dağıdır, genellikle evinde olmayı tercih ettiğini ama sahte rakı olayı patlak verdiğinden beri dolaptaki şişeye yaklaşamadığını belirtiyor. 'Piano Piano Bacaksız'ın yazarı Kemal Demirel (80), 50 yıllık sadık bir rakı içicisi olduğunu söylüyor. O, sahte rakının değil, 'sahte insanlar'ın ölüm getirdiği kanaatinde. Rakıdan vazgeçmeye niyeti olmayan Demirel, "Sahte diye insanlardan vazgeçmedim. Adam seçtim. Rakıdan da vazgeçecek değilim, onu da seçerek içerim" diyor.
RUHSAT OLMASI ŞART Cumhuriyet Meyhanesi'nin işletme müdürü Metin Danışman, sahte rakıya önlem olarak düşünülen bilyeli kapağın yeterli olmayacağını düşünüyor. Danışman, "Zamanında bize de ucuz fiyata sahte rakı satmaya kalkanlar oldu ama köklü mekânlarda dikiş tutturamazlar. Bu iş daha çok bilinçsiz ve varoşbölgelerdeki işletmelerde rağbet görüyor bence. Adam üç kuruşluk kazanç için bu riske girebiliyor rahatlıkla" diyor. Her yıl 400-500 milyon lira vererek yeniledikleri TEKEL ruhsatına da dikkat çeken Danışman, "Müşteri gittiği mekânda bu ruhsatı arasın mutlaka" diyor.
ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN Mühendis Alper Kaya, çok sık içmese de haftada bir rakı keyfi yaptığını söylüyor. Arkadaşlarıyla felekten bir gece çalmak için Beyoğlu Nevizade'ye gelen Kaya, "Artık evde içerken iki kez düşüneceğim. Çünkü şu şartlarda güvenip de dışarıdan rakı almak cesaret işi. Bundan böyle meyhane içkim rakı olsa da evde bira tercih ederim galiba" diyor. O bunları söylerken masadaki grup kadeh kaldırıyor: "Atın ölümü arpadan olsun, şerefe!.."
ŞİMDİLİK TEKİRDAĞ İletişim sektöründe çalışan Melahat Parlak (28), sıkı bir rakı içicisi olduğunu söylüyor. Arkadaşlarıyla eğlenmek için meyhanede toplanmışlar. Ama o, yıllardır geldiği yere güvense de olaylardan etkilenmiş. Yeni Rakı yerine Tekirdağ içtiğini söylüyen Parlak, "Yeni Rakı'dan başkasını içmezdim ama şu fobiyi atlatana kadar Tekirdağ'da ısrarcı olacağım galiba" diyor.
Özlem YURTÇU-Erhan DOĞAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|