kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yazmak fotoğraf çekmektir
Yazmak fotoğraf çekmektir

Fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul bu kez denemeleriyle karşımızda. Yazar "İkizim Söyledi Ben Yazdım" adlı kitabıyla iç dünyasını okura açıyor. Gülten Dayıoğlu da fantastik kurgu yolculuğuna yeni kitabı "Yada'nın Gizil Gücü" ile devam ediyor.

Yazmak, farklı bir dünya yaratmak ve onun içinde yaşamak gibidir. Yazmak için yaşamak gerekir. Yazan insan, başkalarından farklı etkilenen insandır. Beni en çok geliştiren, hep okumak oldu. Ama bu gelişmenin kaynağını tümüyle "yazılmış" olana yani kitaplara bağlamadım. Yazmak fotoğraf çekmektir. Hayatın içinde olmak, olayları, insanları gözlemlemek demektir. Biliyorsunuz edebiyatta deneme yazıları gittikçe çoğalıyor. Ünlü fotoğraf sanatçısı, şair ve eğitmen Merih Akoğul'un deneme yazarı kimliğini gün ışığına çıkardığı kitabı "İkizim Söyledi Ben Yazdım" kitapçılarda... Karakutu Yayınları'ndan çıkan ve 2004 yılında aramızdan ayrılan karikatürist Necati Abacı'nın desenlerinin bulunduğu "İkizim Söyledi Ben Yazdım", "Hatırladım" ve "Yolda" başlıklarıyla ayrılan iki bölümden oluşuyor. Yaklaşık 15 yıldır, ayak fetişizminden cep telefonlarına, konser alkışlarından Japonlar'ın günlük yaşamına, markette alışverişten dünyanın çeşitli ülkelerinde bitimsiz yolculuklara, şairlerin gizli dünyalarından notaların sonsuz hazzına, Beyoğlu'ndaki misyonerlerden ünlü şarkıcı Leonard Cohen ile buluşmasına kadar birbirinden farklı birçok konuda, dergi ve gazetelerde yazdığı denemeleriyle sessiz bir okuyucu topluluğu oluşturan Akoğul, mizah anlayışı, betimlemeleri, keskin gözlemleri ve şiirsel diliyle Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

NECATİ ABACI'YA İTHAF ETTİ
1995 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak bulunan Akoğul, aynı zamanda Eyüboğlu Eğitim Kurumları ve Fotografevi'nde de dersler veriyor. Bugüne kadar 11 fotoğraf sergisi açan Merih Akoğul'un 1992 yılında "Son Dokunuş", 1995'te "Kuğunun Ölümü" isimlerini taşıyan iki şiir kitabı; 1999'da "Klasikler", 2001 yılında "Bronz Askerler" ve "Klasikler/Neo-Klasikler", 2002 yılında "Başarmak", 2004'te de "Geçen Yaz Viyana'da" isimli fotoğraf albümleri yayımlandı. Merih Akoğul, çok yakın dostu Necati Abacı'nın anısına ithaf ettiği kitabı "İkizim Söyledi Ben Yazdım" ile okuyucuya, okumanın keyfini bir kez daha yaşatmayı hedefliyor. Gülten Dayıoğlu'nun Altın Kitapları'ndan çıkacak yeni romanı yakında okurlarıyla buluşuyor. Fantastik kurgu üstüne yoğunlaşan yazarın yeni kitabının adı "Yada'nın Gizil Gücü". 42 yıldan beri pek çok ürün veren Dayıoğlu, 1963'te çıkan ilk çocuk kitabı "Bahçıvan'ın Oğlu"ndan bu yana, kuşaktan kuşağa okunan eserleriyle okurlarının gönüllerinde kalmayı başardı. İlk eserlerini yetişkinler için kaleme alan yazar - Döl (Öyküler, 1970); Geride Kalanlar (Öyküler 1975); Geriye Dönenler (Öyküröportaj, 1986)- bir süre sonra yöneldiği çocuk-gençlik türüne son kitaplarında fantastik kurgularıyla devam ediyor. "Mo'nun Gizemi" ve "Kıyamet Çiçekleri" nde fantastik edebiyatın sularında gezinmeye başlayan Dayıoğlu, "Alaca Karanlık Kuşları"nı 'evrim' teorisi üzerine kurgular. "Yada'nın Gizil Gücü"nde okur, geçmişbugün- gelecek boyutlarında yaşanan gizemli ve soluk kesici serüvenlerle karşı karşıya kalıyor. "Eserlerimin üç kuşağa hizmet verdiğini bilmekten büyük mutluluk duyuyorum" diyor Gülten Dayıoğlu: "Fantezi türüne yoğunlaştığım doğru. Dünyayı geziyorum. Gezdiğim ülkelerin öyle fantastik öyküleri var ki... Galiba çocukluğumun masalları, yazar kimliğimle bütünleşiyor, yollarımız kesişiyor." Kitabın konusuna gelince... Baba özlemiyle büyüyen Yada, artık 14 yaşındadır. Ailesinin başından geçen korkunç olayları bilmediğinden, kayıp babasının izine düşer. İnternetteki 'Babamı Arıyorum' adlı siteye girer. Babasıyla ilgili ipuçları vererek, onu aramaya başlar. Yazık ki babasını, kendini ve tüm aileyi, çok büyük bir tehlikenin içine atmıştır. Çok genç yaşta Atatürk'ün silah ve mücadele arkadaşı, vefatına kadar da onun en güvendiği dostlarından, sırdaşlarından biri olan Kılıç Ali, kendi gözünden ve kendi yaşadıklarından yola çıkarak Kurtuluş Savaşı ve sonrasını anlatıyor anılarında. "Atatürk'ün Sırdaşı / Kılıç Ali'nin Anıları", adını bizzat Mustafa Kemal'den almış bir mücadelecinin, siyaset adamının anılarını içeriyor. Kılıç Ali pek çok anekdotla süslediği kitabında, hayatının Atatürk'e dair, Atatürk'ün bir şekilde içinde yer aldığı bölümlerini aktarıyor. Aslında neredeyse onunla büyümüş, yaşamış, ölümüne kadar her an yanında, sağ kolu olmuş zaten. Oğlu Altemur Kılıç'ın gün ışığına çıkardığı belgeleri, Hulusi Turgut derledi. Kitap Türkiye İş Bankası Yayınları'ndan çıktı.

KOKTEYL NOTLARI

Geçen hafta Oğlak Yayınları 499'uncu (Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi) ve 500'üncü (Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, Deniz Gürsoy) kitaplarını tanıttı. TÜRSAK'ta yapılan kokteyle, edebiyat dünyasından çok renkli isimler katıldı. Oğlak Yayınları'ndan Everest Yayınları'na geçen Sırma Köksal'la karşılaştık. Edebiyat dünyasındaki yenilikleri, yeni kitapları konuştuk. Doğan Hızlan ve Hami Çağdaş da bu kutlamadaydı. Önce Rekin Teksoy'un sinema üzerine konuşmasını dinledik. Daha sonra diğer konuklarla sohbetimi sürdürdüm. Türk edebiyatının yakışıklı ve aynı zamanda iyi yazarı Hakan Bıçakçı ve genç çevirmen Esen Tezel'in kutlamaya Picus Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Gülenay Börekçi'yle gelmesi ortamı daha da renklendirdi. Gökhan Akçura'yla karşılaştık ve İthaki Yayınları'ndan ayrılacağını söyledi. Bakalım hangi yayınevine geçecek? Kitap-lık Dergisi şubat sayısında Mehmet H. Doğan'ın hazırladığı 220 sayfalık 2004 Şiir Yıllığı'nı okurlarına armağan ediyor. Yıllıkta, geçen yılın değerlendirmesi, yayımlanan şiir kitaplarının, ödül listesinin yanı sıra dergilerde yayımlanmış şiirler, şiir üstüne yazılar ve söyleşilerden bir seçki yer alıyor.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kas yapmak için hap almak zararlı
 Bu çamur iyileştiriyor
 Aileden miras kalan travmaları taşımak şart değil
 Yıldızların karışık aşk hayatı
 'Prenses hastalığı' korkutuyor
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Haftanın Kitapları
 Haftanın Kitapları
 Tilkinin kışla mücadelesi
 Bu kanaryalar şampiyon
 Kısa Kısa
 Popüler kültürün dahisi
 Buz üstünde dans ediyor
 Yazmak için yeterli ızdırabım var
 Pırlanta takmanın altı önemli kuralı
 Kendine yaptığı takılarla işe başladı
 Kadınlar kilo almamak için sigarayı bırakmıyor
 Gerçeği bilen tek kişi var
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Beklenen gelin görücüye çıktı
Beklenen gelin görücüye çıktı
Elbette filmin erotizmi biraz daha diri olabilirdi, elbette bazı...
Bağımsız filmler kapıda
Bağımsız filmler kapıda
27 Şubat'a kadar devam edecek olan festival, bu yıl çok daha olgun...
Vergi zammı şarabı vurdu
Hükümetin vergi gelirlerindeki açığı kapatmak için artırdığı Özel...
En iyi fotoğraf Reuters'in
Dünyanın en geniş ağına sahip olan Reuters'in başındaki isimlerden biri Türk.
Fatma Nine'den türküler
On üç torun sahibi olan Fatma Düzgün albümlü bir türkücü olarak şöhret yolunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.