kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlar kilo almamak için sigarayı bırakmıyor
Kadınlar kilo almamak için sigarayı bırakmıyor
Öksürük ve ses kısıklığına dikkat

Kadınlar kilo almamak için sigarayı bırakmıyor

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Dr. Nevin Uysal psikolojik destekli özel bir programla sigara bağımlılığına son veriyor.

* İhtisasınızı Amerika'da yaptınız, nereden mezunsunuz?
Liseyi Pendik Lisesi'nde okudum. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni ikincilikle bitirdim. Bir yıl dahiliye asistanlığı yaptım ve 97 yılında Amerika'ya Illinois Üniversitesi'nde dahiliye ihtisasına başladım. 2000-2004 yıllları arasında da Wisconsil Tıp Koleji'nde göğüs hastalıkları ve yoğun bakım ihtisası yaptım.

* İhtisas alanınıza nasıl karar verdiniz peki?
Türkiye'de yoğun bakımda dahiliye hastalarına gerçekten dahiliye eğitimi almış doktorlar bakmıyor. Bu maalesef Türkiye'de oturmamış bir sistem. Yoğun bakımı bu yüzden istedim. Ayrıca hastaların çoğu solunum yetmezliği ile gelir yoğun bakıma. Çünkü normal katlarda tedaviye alınamazlar. Bu da göğüs hastalıkları uzmanının alanına girer. Hasta yelpazesini geniş tutabilmek için de dahiliye, göğüs hastalıkları ve yoğun bakımı birleştirdim ben de.

* En çok hangi şikayetlerle geliyor insanlar göğüs hastalıkları bölümüne?
Öksürük ve nefes darlığı.

* Sizin uygulamaya koyduğunuz yeni üniteden bahsedebilir misiniz?
Burada akciğer hastaları için bir Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi kurduk. Kronik akciğer hastaları nefes darlığı yüzünden zamanla hareket edememeye, evden çıkamamaya başlıyor. Bu rehabilitasyon ünitesinde 4-6 hafta arasında süren eğitim, beslenme, egzersiz ve psikolojik destekle, hastaların tekrar sosyal hayata dönmelerini sağlamak mümkün. Böyle bir program şu an Türkiye'de başka bir hastanede uygulanmıyor. Biz bu üniteyi hayata geçirmekle bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Buraya yeni aldığımız egzersiz aletleri ise bize en detaylı şekilde efor solunum sonuçları veriyor- ki bu da hastalığın tedavisinde çok çok önemli. Çünkü gayet sağlıklı, spor yapan, doğru beslenen kişiler de zaman zaman nefes darlığı şikayetiyle gelebiliyor. Bu egzersiz cihazı bu tür hastaların hastalık teşhisinde bizi aydınlatıyor.

* Peki sigarayı nasıl bıraktırıyorsunuz?
Buraya gelenler de önce bunu öğrenmek istiyor. Biz de "Sizi bırakmak istiyor musunuz, ne kadar ciddisiniz?" diye soruyoruz. Çünkü her şey hastanın kendisinde başlıyor.

* Bırakmak istediği halde bırakamayanlar çok ama...
İşte bu noktada biz devreye giriyoruz. Örneğin birçok genç kadın zayıf kalmak için sigara içiyor. Sigarayı bıraktıkları zaman kilo alacaklarını düşünüyorlar çünkü.

* Sigara içenlerin kilo almadığı söylemek ne kadar doğru?
Sigaranın metabolizmayı hızlandırdığı ve bu nedenle yediklerinizi daha çabuk yakmanızı sağladığı bir gerçek. Tabii ki sigarayı bıraktığınızda metobolizma yavaşladığı için birkaç kilo alınacaktır. Ama 3-4 kilo fazlaya bir süre için razı gelirseniz, karşılığında yepyeni ve sağlıklı bir hayata kavuşmuş oluyorsunuz.

STRESTEN UZAK DURUN
* Bu program belli diyeti de içeriyor mu?
Sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda hastalarımızı destekliyoruz. Sigara bırakma programında bir beslenme programının yanında, psikolojik destek de veriyoruz. Nikotin bağımlılığı olan insanlarda depresyon, uykusuzluk ve konsantre olamama gibi rahatsızlıklar görülür. Onlar için de nikotin yerine koyma tedavileri ya da anti-depresan içeren çeşitli ilaç tedavileri uyguluyoruz. Bunlar tamamen sigara bırakma aşamasında direnci kırmamaya yönelik yöntemler.

* Ne kadar sürüyor bu tedavi?
8-10 hafta arasında. Ama çoğu hasta belli bir süre sonra tekrar başlıyor. Biz bunu normal karşılıyor ve pes etmiyoruz. Çünkü bir anda bırakmanın kolay olmadığını biliyoruz.

* Başarı oranı nedir peki?
Şöyle söyleyeyim; sigarayı tek başınıza bıraktığınızda yüzde 5 civarında. Bir hekim size "Bırakın artık, yoksa öleceksiniz" derse yüzde 10, ilaç kullanırsanız yüzde 20. Bunun yanısıra bir de psikolojik destek alırsanız, bu oran yüzde 30'lara çıkabiliyor. Kısaca başarının yüzde 70'i kişinin iradesine, yani kendisine bağlı.

* Ne öneriyorsunuz peki hastalarınıza sigaradan uzak kalmaları için?
Öncelikle stresli ortamlardan uzak kalmalarını. Çünkü bize gelenlerin çoğu "Eşimle tartıştım bir sigara yaktım ya da işyerinde gerildim, bir sigara yaktım" diyor. Demek ki ilk şart stresten uzak durmak. Örneğin gergin olduğunuzu hissettiğiniz an sigara yerine gidip sıcak bir çay içmek, evdeyseniz sıcak bir duşa girmek en doğrusu.

* Türkiye'de kanserli hasta sayısının arttığı söylenebilir mi? Çevremizde neredeyse her gün bir kişinin daha kanser olduğu haberini alıyoruz...
Bu konuda çok net veriler yok elimizde. Araştırma sonuçları olmadan kesin bir şey söylemek yanlış olur. Ama Türkiye'de sigara içenlerin sayısının arttığı bir gerçek. Diğer ülkelere göre bu sayıda ciddi bir artış var. Ülkenin yüzde 40-50'si sigara içiyor. Bu oran yalnızca üçüncü dünya ülkelerinde böyle. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla kansere yakalanma riski ise 20 kat fazla.

* Sigaraya başlama yaşı nedir Türkiye'de?
Lise çağları diyoruz ama daha da küçük yaşlara düştüğü konusunda endişelerimiz var. O yüzden Türkiye'de özellikle akciğer kanserine yakalanan hastalarının çoğalması da hiç şaşırtıcı olmaz. Üstelik sigara içmek birçok yerde yasak olmadığı için pasif içicilik oranı da çok yüksek ülkemizde.

İlknur Kızıltoprak

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kas yapmak için hap almak zararlı
 Bu çamur iyileştiriyor
 Aileden miras kalan travmaları taşımak şart değil
 Yıldızların karışık aşk hayatı
 'Prenses hastalığı' korkutuyor
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Haftanın Kitapları
 Yazmak fotoğraf çekmektir
 Haftanın Kitapları
 Tilkinin kışla mücadelesi
 Bu kanaryalar şampiyon
 Kısa Kısa
 Popüler kültürün dahisi
 Buz üstünde dans ediyor
 Yazmak için yeterli ızdırabım var
 Pırlanta takmanın altı önemli kuralı
 Kendine yaptığı takılarla işe başladı
 Gerçeği bilen tek kişi var
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Beklenen gelin görücüye çıktı
Beklenen gelin görücüye çıktı
Elbette filmin erotizmi biraz daha diri olabilirdi, elbette bazı...
Bağımsız filmler kapıda
Bağımsız filmler kapıda
27 Şubat'a kadar devam edecek olan festival, bu yıl çok daha olgun...
Vergi zammı şarabı vurdu
Hükümetin vergi gelirlerindeki açığı kapatmak için artırdığı Özel...
En iyi fotoğraf Reuters'in
Dünyanın en geniş ağına sahip olan Reuters'in başındaki isimlerden biri Türk.
Fatma Nine'den türküler
On üç torun sahibi olan Fatma Düzgün albümlü bir türkücü olarak şöhret yolunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.