kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüksek yargı 'laiklik'te anlaşamadı
Yüksek yargı 'laiklik'te anlaşamadı
Ders kitabı yönetmeliği de durduruldu

'Laiklik düellosu'

Yargıtay "laikliği koruma" yı topluma bıraktı. Danıştay ise "Bu devletin görevi" diyerek Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu yaz aylarındaki Kuran kursu süresini üç günden beş güne çıkaran yönetmeliğin dayandığı yasa hükmünün iptalini istedi.

Yüksek yargı 'laiklik'te anlaşamadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun laikliğe sözlü saldırıları suç saymayıp, "laikliği toplum korur" görüşüne karşı, Danıştay Genel Kurulu "Laikliği korumak devletin görevidir" dedi.

Ankara Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun "Laikliği toplum koruyacaktır" görüşünü içeren kararı üzerindeki tartışmalar bitmeden, yargının diğer zirvesi Danıştay'da tam tersi bir görüş oluştu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, laiklik karşıtı söylemi 'suç' sayan davayı bozmuş, bunun düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "laikliği, toplum korur, ayrıca cezalandırarak korumaya gerek yok" görüşünü ortaya koymuştu. Kararın yankısı sürerken, yüksek yargının diğer organı olan Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Kuran kursu süresini uzatan yönetmeliğin uygulamasını durdururken, dayanağı olan yasa hükmünü, 'laikliğe uygun eğitimin, devletin görevi olduğu' gerekçesiyle, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

KURAN KURSU YÖNETMELİĞİ
Eğitimciler Derneği, 27 Ağustos 2000 tarihli Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği'nin "yaz kursları'' başlıklı 32. maddesinde yapılan ve haftada 3 gün olan yaz Kuran kurslarının eğitim süresini 5 güne çıkaran hükmün iptali istemiyle dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, iptal istemini reddetmiş, davacı temyize gitmişti. Temyiz talebini görüşen, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, söz konusu düzenlemenin yürürlüğünü, esas hakkında karar verilinceye kadar durdururken, bu düzenlemenin dayanağı olan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanunu'na eklenen hükümlerin de Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle, 7'ye karşı 16 oyla, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı verdi. İptali istenen hükümde, zorunlu temel eğitim 8 yıla çıkarıldığı halde, ilköğretim 5'inci sınıfını bitirenler için haftasonu ve yaz tatillerinde Kuran kursu, yurt ve pansiyon açılabileceği belirtiliyor. Danıştay Genel Kurulu, Anayasa'ya uygunluğu Anayasa Mahkemesi'nce de belirlenen 8 yıllık kesintisiz zorunlu temel eğitimi öngören yasadan sonra çıkarılan bu düzenlemenin, "temel eğitim yıllarında çağdaş bilim ve eğitimin gereği olarak laik eğitimi kesintisiz olarak ve bir bütünlük içinde tamamlamamış çocuklara dinsel eğitim verilmesini" öngördüğü, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi.

LAİK EĞİTİM DEVLET GÖREVİ
Kararın gerekçesinde, şöyle denildi: "Türk milli eğitiminin temel amacı, Türk milletinin tüm bireylerini, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Anayasa'da anlatımını bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Anayasa'nın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluklarını bilen ve yaşamında uygulayan vatandaşlar olarak yetiştirmektir. Devletin eğitim ve öğretimdeki gözetim ve denetim görevi laiklik ilkesine aykırı etkinlik ve öğretim yapılmasına izin verilmemesi görevini de kapsamaktadır. Örgün veya yaygın her türlü eğitim ve öğretimin Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre yapılması Anayasa gereğidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin; Cumhuriyet ve toplumun aydınlık geleceği için çağdaş bilim ve eğitimin gereği olan laik eğitimi, temel eğitim yıllarında kesintisiz ve bütünlük içinde gerçekleştirmesi Anayasa'nın başlangıç bölümündeki esasların gereğidir. Öğretim Birliği laik eğitim ve öğretime dayanak olmuştur. Bu ilkenin tüm gerekleriyle uygulanması Cumhuriyet ve toplum geleceği için zorunludur." Anayasa Mahkemesi de başörtüsü yasağını, Anayasa'nın başlangıç ve "Türkiye Cumhuriyeti'ni laik bir sosyal hukuk devleti" 2'nci maddesine dayandırmıştı. Danıştay'ın iptalini istediği yasal düzenlemeyi de aynı gerekçeyle iptal ederse Kuran kursunun yaz aylarında tamamen yasaklanması gündeme gelebilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB için 'check-up raporu' hazırlandı
 Bir röportajın anatomisi
 Ağar: Başbakan'ın işi fetva değildir
 Türk Ordusu Kerkük'e müdahale edebilir
 Namus cinayetine kadın onayı
 PKK affı için önlem PKK affı için önlem
 Gül: Asker çekme önerisi yakışıksız
 Emine Erdoğan derslik açtı
YAVUZ DONAT
Yargıyla barışık olmak
Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a,...
Çocuk tişörtlerinde alarm veren madde
AB'ye sokulmayan tişörtlerdeki fatalat maddesinin, çocukların cinsel...
'Marmaray' başladı tartışmalar sürüyor
Prof. Tezcan, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek 'Marmaray Projesi'nde...
İzolasyona karşıyız
İzolasyona karşıyız
42 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rum lider DİSİ Genel Başkanı...
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu