kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cemil Çiçek
AB için 'check-up raporu' hazırlandı

Dışişleri Bakanı Gül tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan raporda, 36 müzakere başlığındaki tüm eksiklikler belirlendi Türkiye'nin ilerleme göstermesi gereken alanlar tespit edildi. Çevre ve gıda güvenliği alanında ciddi yatırım ihtiyacı olduğu görüldü.

Hükümet, AB yolunda "check up raporu" hazırladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan raporda "AB Yol Haritası" çizildi ve Türkiye'nin ilerleme göstermesi gereken alanlar tek tek belirlendi. Çevre ve gıda güvenliği alanında ciddi yatırım ihtiyacı olduğu görüldü. Yolsuzlukla mücadele yasasının çıkması, sendikal özgürlüklerin artırılması, kamyoncuların çalışma esaslarının belirlenmesi bile AB ile ilişkilerde önem kazanacak.

UYUMDA SON DURUM
Raporun, "AB Müktesebatına Uyum" bölümünde, müzakere başlıklarının Türkiye'deki mevzuatla karşılaştırması yapıldı. Önümüzdeki dönemde sorun yaratabilecek konular ve uyum sağlanması gereken kritik alanlar şöyle sıralandı:
* Çevre: Türkiye'nin, kentsel atıksu arıtımı, içme suyu, ambalaj ve ambalaj atıkları, atıkların düzenli depolanması, entegre kirlilik önleme gibi alanlarda ilave yatırım yapması gerekecek. Ancak, ağır yatırım gerektiren bu alanlarda ülke şartları da dikkate alınacak.
* Tarım: Hayvan hastalıklarının kontrolü için hayvan hareketlerinin çok sıkı kontrol edilmesi en temel sorunlardan biri olarak görülüyor. Bu amaçla bütçede çok ciddi mali kaynak ayrılması gerekiyor. Gıda işleme tesislerinin de AB standartlarında üretim yapacak biçimde modernizasyonu hedefleniyor.
* Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları: AB patentli şirketler ilaçta veri imtiyazının korunması için Türkiye'ye baskı uyguluyor. Bu alanda yapılacak bir mevzuat düzenlemesiyle ilaç bilgilerinin taklit edilmesinin önüne geçilmesi isteniyor.
* Adalet ve İçişleri: Tam üyeliğe kadar, ilticaya ilişkin mevzuat AB müktesebatı ile uyumlaştırılacak. Sınır yönetimi, profesyonel sivil sınır muhafızlara bırakılacak. Yolsuzlukla Mücadele Yasası çıkarılacak ve bu amaçla bağımsız bir yapıda koordinasyon sağlanacak.
* Balıkçılık: Yeni bir su ürünleri çerçeve kanunu hazırlanacak. Tarım Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın idari kapasitesi denetimler açısından güçlendirilecek. Balıkçı tekneleri için izleme sistemi kurulacak.
* Sosyal politika ve istihdam: İstihdam politikasında cinsiyet eşitliği ön plana çıkacak. Ayrımcılıkla mücadele kapsamında daha etkin bir mevzuat geliştirilecek. Sendikal haklar konusundaki engeller kaldırılacak.
* Ortak Taşımacılık Politikası: Kamyoncular ile "rent a car" (araç kiralama) işi yapanlar için yeni standartlar getirilecek. Gemi denetimi, deniz kirliliği alanında işbirliği artırılacak. Üçüncü ülkelerle havayolu taşımacılığı esasları AB ile uyumlaştırılacak. Demiryolları rehabilite edilecek.
* Bölgesel Politika: Yapısal fonların kullanılabilmesi için bölgesel destek birimleri oluşturulması gerekiyor.
* Sanayi Politikası: Özelleştirmeye, özellikle demir-çelik sektöründeki yeniden yapılandırmaya hız verilecek. Devlet yardımlarının izlenmesi için bağımsız bir otorite oluşturulacak.
* Malların Serbest Dolaşımı: Türk mallarının AB ülkelerine girebilmesi için "CE" belgesi gerekiyor. Ancak Türk Akreditasyon Kurumu, uluslararası alanda tanınmadığı için bu belgeyi veremiyor. Bu nedenle her yıl on milyonlarca Euro AB ülkelerindeki akreditasyon kurumlarına akıyor.
* Kişilerin Serbest Dolaşımı: Türkiye'deki diploma ve sertifikaların AB'de geçerli olabilmesi için mesleki niteliklerin karşılıklı tanınması ve bu amaçla kanun çıkarılması gerekiyor.
* Hizmet Sunumu Serbestisi: Sigortacılıkta AB'ye uyum sağlanması hedefleniyor.
* Sermayenin Serbest Dolaşımı: Yabancı yatırımlara yönelik kısıtlamalar kaldırılırken sivil havacılık, deniz taşımacılığı, radyo ve televizyon yayıncılığı, telekomünikasyon, madencilik ve enerji sektörlerindeki kısıtlamaların revam etmesi sorun yaratıyor. Ayrıca, kara para aklanması ile mücadelede uygulamaya yönelik yeni tedbirler alınması gerekiyor.
* Rekabet Politikası ve Devlet Yardımları: Rekabet hukukunun ticari amaçlı çalışan KİT'lere uygulanması isteniyor.
* Vergilendirme: Vergi kaçağına yol açan kayıt dışı ekonominin daraltılması ve Katma Değer Vergisi Sistemi'nde istisnaların, indirimli oranların AB ile uyumlaştırılması hedefleniyor.
* Ekonomik ve Parasal Birlik: Merkez Bankası, enflasyon hedefini tek başına belirliyor. AB uygulamasında ise bu kararın hükümetle birlikte verilmesi gerekiyor.
* Tüketici Hakları: Tüketici bilincinin artırılması, tüketici haklarının korunması için kurumsal altyapı güçlendirilecek. Ürün güvenliği kavramı ön plana çıkacak.
* Gümrük Birliği: Korsan ve taklit malların kontrolleri ile ilgili sıkıntının aşılması ve serbest bölgeler kanununun gümrük kanunu ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.
* Dış İlişkiler: Dünya Ticaret Örgütü başta olmak üzere uluslararası anlaşmalarda AB politikalarına paralel hareket etme zorunluluğu bulunuyor.

Evren MESCİ / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bir röportajın anatomisi
 Ağar: Başbakan'ın işi fetva değildir
 Yüksek yargı 'laiklik'te anlaşamadı
 Türk Ordusu Kerkük'e müdahale edebilir
 Namus cinayetine kadın onayı
 PKK affı için önlem PKK affı için önlem
 Gül: Asker çekme önerisi yakışıksız
 Emine Erdoğan derslik açtı
YAVUZ DONAT
Yargıyla barışık olmak
Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a,...
Çocuk tişörtlerinde alarm veren madde
AB'ye sokulmayan tişörtlerdeki fatalat maddesinin, çocukların cinsel...
'Marmaray' başladı tartışmalar sürüyor
Prof. Tezcan, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek 'Marmaray Projesi'nde...
İzolasyona karşıyız
İzolasyona karşıyız
42 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rum lider DİSİ Genel Başkanı...
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu