kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BDDK'dan bankalara uyarılar
Bilgin: Çok fazla spekülasyon yapılıyor
BDDK'dan bankalara uyarılar

BDDK'dan bankalara uyarılar

BDDK Başkanı Bilgin bankaları kredi verme konusunda uyardı: 'Bilançoları iyi tetkin ediniz, teminatlar alınız, bilançoları temiz firmalarla çalışınız.".

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bazı kredilerin verildiği an battığını belirterek, ''Şunu söylemek istiyoruz; lütfen kredi verirken bütün risk unsurlarını dikkate alınız, bilançolarını iyi tetkik ediniz, kuvvetli teminatlar alınız, iyi firmalarla, bilançoları temiz firmalarla çalışınız'' dedi.

Bilgin, BDDK, Dünya Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen ''Risk Yönetimi'' konulu seminer sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Basel II için asıl öngörülen tarihin 2007 olduğunu hatırlattı.

Bilgin, AB ülkelerinde bile 2007 ile ilgili tartışmalar olduğunu belirterek, ''2007 doğru tarih midir? Bütün ülkelere uygulanabilir mi? Çünkü bazı ülkeler çok daha ileri durumda bu risk tekniklerinde ve bu sisteme uyum anlamında, bazı ülkeler de nispeten daha geri durumda'' dedi.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu koşulları, bankaların durumunu ve AB uyum sürecini dikkate alarak bir tarihte Basel II'yi uygulamaya başlayacağını vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:

''Ama bu 2007 mi olacaktır, daha sonraki bir tarih mi olacaktır? İlerleyen günler bunu gösterir ama Türkiye bankacılık koşulları ve ekonomimizin koşulları bunda belirleyici olacaktır. Bunları değerlendirerek, bu uygulamalara karar verme mekanizması da BDDK olacaktır. Kesinlikle bankalarımızın koşullarını ve onların bize uyarılarını, eleştirilerini dikkate alarak, bu uygulamaları bire bir yürürlüğe koymayı düşünüyoruz.

Bizim yaklaşımımız tamamen kendi kafamızdan geçenleri uygulamak değil, bankaların eleştirilerini, bu konudaki görüşlerini alarak, kendi bilgilerimizle birleştirerek bir sonuca ulaşmak. Bu anlamda 2007 ve sonraki tarihler ilerleyen tarihlerde açıklamalarımızla sizlere duyurulacaktır.''

Basel II'nin çok komple, zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Bilgin, ''2007, eğer iyi hazırlanılmazsa geçmiş olmak için geçilecek bir tarih değil. Ama bu Basel II'ye kesinlikle geçmeyeceğiz demek değil. Tarihin doğru bir şekilde belirlenmesi önemli'' diye konuştu.

SERMAYE YETERLİLİK RASYOSU

Tevfik Bilgin, bir soru üzerine, şu anda bankacılık sisteminde ortalama sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 24-25'ler düzeyinde olduğunu anımsattı.

Bilgin, kredilerdeki açılım devam ettikçe bu rasyonun daha da aşağıya ineceğini belirterek, ''Ama kanuni istenen seviye olan yüzde 8 bizim her zaman önem verdiğimiz ve göz önünde tuttuğumuz bir seviye. Bu orana şu anda dahi Basel II uygulansa çok yaklaşılmadığını görüyoruz'' diye konuştu.

''Hangi seviyelerde olur?'' sorusu üzerine de Bilgin, ''Şu andaki hesaplamalarımıza göre Basel II uygulansa sistemin sermaye yeterlilik rasyosu ortalama yüzde 16-17'lerde kalmakta'' dedi.

Bilgin, kredilere ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti: ''Bazı krediler verildiği an batar. Şunu söylemek istiyoruz; lütfen kredi verirken bütün risk unsurlarını dikkate alınız, bilançolarını iyi tetkik ediniz, kuvvetli teminatlar alınız, iyi firmalarla, bilançoları temiz firmalarla çalışınız. Kredinin batması gayet normaldir. İleriki dönemlerde gelişmelere göre firmalar zor duruma düşebilir ama siz ilk aşamada elinizden gelen tüm çabayı gösteriniz ki bu anlamda risk almayınız. Zaten bankalarımız son dönemde bunlara önem vermekte ki riski dağıtma anlamında son dönemde bireysel kredilerdeki artış da bunun en güzel örneğidir.''

Derecelendirmenin artık çok önemli bir kavram olmaya başladığını ifade eden Bilgin, bundan sonra bankaların kredi ilişkisine girdiği firmaları derecelendirmek, derecelendirme sonucunda firmaların derecesine göre sermaye tutmak zorunda kalacağını vurguladı. Bilgin, şunları kaydetti:

''Lütfen kayıt dışı ekonomi anlamında firmalarımızın bilançosunu düzeltme girişimlerimizi hızlandıralım, yoksa bu firmalarımız çok iyi firmalardır ama bilanço yapıları bazı nedenlerle, vergisel nedenlerle, sair nedenlerle tam düzgün yansıtılmamaktadır belki de. Bu firmalarımız ileriki yıllarda bu düzenlemelerle birlikte kredi alamaz hale gelebilir bankalarımızdan. Çünkü bu firmalarımız gerçekten çok iyi ithalat, ihracat yapan firmalardır. Cirosu, hacmi çok iyidir ama bilançosuna bu yansıtılmamışsa bir şekilde marjinal firma olarak addedilip, bankalar tarafından ona uygun şekilde davranılacaktır ve bu nevi firmalar finansal anlamında sıkıntı çekebilir.''

Bankalarla yakından ilgilendiklerini ve bankaların oldukça iyi düzeyde faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Bilgin ''Ama reel sektörün de bir şekilde hızlı adımlarla özellikle bilanço yapısı anlamında kendisine bir düzen vermesi gerekir. Bu anlamda Odalar Birliğimizle, gerekli meslek örgütlerine de çok büyük görev düşüyor'' dedi.

Finansal Hizmetler Kanunu Tasarısı Taslağı'nın kanunlaşmasından sonra derecelendirme şirketlerine izin verme merciinin yine BDDK olacağını belirten Bilgin, operasyonel risklere ilişkin bir soru üzerine de, bunun Basel II'nin belki en önemli ayaklarından biri
olduğunu vurguladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Merkez Bankası faizleri düşürdü
 IMF: Teşvik yasa tasarısı endişelendiriyor
 Borsada % 2.62'lik düşüş
 Özerk kurullarda tek tip elbise sancısı
 Özilhan: Hastaneler özelleşirse talip oluruz
 ABD bütçede cinlik yaptı dolar Euro'yu fena çarptı
 80'li yılların ihracat çocukları sermaye ihraç eder hale...
 Mercedes'in dünya otobüs üssü olduk
 Talip çıkmasaydı üzülürdük
 Kart borcu için nema kredisi
 Kayıtdışı sistem 19.5 milyar YTL'lik kara delik yarattı
 Depremde elektrik kesintisi sorun olur
 Teşvikler stand-by'ı tehlikeye soktu
 Yerli-yabancı yatırımcı 2017 Türk tahvilini kapıştı
 Günter: Açıklara 10 yılda 70 milyar dolar aktarıldı
 Halka arzda bankaya güvenmemeyi öğrendik
 Birada Avrupa'da ilk altıdayız
 Memura ek derece yürürlükte
 2004 yılında sanayi üretimi % 9.8 arttı
 ABD'li sanayi devi İTO Kilit'i satın aldı
 Formula 1'in inşaatçısı Kalelioğlu çıktı
 Paribas, TEB için çağrı muafiyeti aldı
 Belgacom, Türk Telekom'dan vazgeçti
İLKER SARIER
Latife Hanım'ın izdivacı neydi?
Sevgili kardeşim Emre...
AYDIN AYAYDIN
Avrupa'nın en büyüğü oluyor
Turkcell Genel Müdürü...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Niyetimiz kimseyi kırmak değil
Formula'nın formülünü ...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancının kârı 13.5 milyar dolar yerlinin kaybı 8.3 milyar...
GAZİ ERÇEL
Ekonomik özgürlük ve Türkiye
Merkezi Washington'da...
Damper takılınca şoför camdan fırladı
Aracın damperini açık bırakan kamyon şoförü ilk üst geçidi tahrip...
Silahını çekti öldürüp kaçtı
İstanbul Aksaray'da bulunan Nehir Otel'in resepsiyon görevlisi...
Az Kaldı Gidiyor
Az Kaldı Gidiyor
Günlerdir İstanbul'u esir alan kar hafta sonuna doğru kenti terk...
Kar kimine keyif kimine çile oldu
Kar kimine keyif kimine çile oldu
Karadeniz, Balıkesir, Konya, Bolu ve Trakya'da çok sayıda köy yolu...
IMKB
E: 27.528 D:% -2,62
DOLAR
S: 1,339 D:% 0,375
EURO
S: 1,706 D:% 0,294
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu