kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye kar altında
Hacılara kar engeli
Kar limanları felç etti

Türkiye kar altında

Kar yağışı ve soğuk hava Türkiye'nin büyük bir bölümünü etkisi altına aldı. Özellikle Trakya ve Doğu Anadolu'da yaşamı felç eden kar yağışı, İstanbul'da da etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklığı yarından itibaren hissedilir derecede azalacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan Meteorolojik Uyarı'ya göre, yurdun büyük bölümünde yağışlar devam ederken, yarın Marmara ve İç Ege'de, Pazar gününden itibaren Marmara, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile iç Anadolu'da hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak.

Hava sıcaklığında beklenen azalmaya bağlı olarak Cumartesi günü Marmara bölgesi ile iç Ege'de, Pazar gününden itibaren Ege ve Akdeniz bölgelerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Meteoroloji yetkilileri, başta üreticiler olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmalarını istediler.

İSTANBUL-EDİRNE TEM YOLU KAPALI

Trakya'da etkisini sürdüren kar yağışı ve soğuk hava ulaşımı engelliyor. İstanbul-Edirne TEM Otoyolu'nun Edirne yönü, Babaeski turnikelerindeki aşırı kar ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapandı.

Otoyolunun ulaşıma açık kalması için karayolları ekiplerinin aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu ile Edirne Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şubesi Müdürü Nedim Uçar, karayolları ekiplerinin çalışmalarını yerinde takip ederken; TEM otoyolunun Edirne turnikelerinden İstanbul yönüne gidişte de yoğun kar ve tipi dolayısıyla ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Yolda TIR ve diğer araçların birikmesinin önlenmesi için kar temizleme ve tuzlama çalışmaları saat 03.00'den bu yana sürürken, zincirsizaraçların yola çıkmasına izin verilmiyor. Edirne Belediyesi ekipleri de kent içinde kar temizleme çalışmalarını sürdürüyorlar.

Merkez ve ilçeye bağlı 205 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu Edirne'de, 89 köye de elektrik verilemiyor. Köy Hizmetleri ve Karayolları ekipleri, ulaşıma kapalı yolların açılması için çalışmaların aralıksız olarak sürdürüldüğünü kaydettiler.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de Edirne'de dünden itibaren etkili olan kar ve tipinin bugünden itibaren etkisinin azalmasının beklendiğini söylediler. Kuvvetli rüzgarın estiği ilde, kar kalınlığı kent merkezinde 32 santimetreye ulaştığını belirten yetkililer, hava sıcaklığının da eksi 3 derece olduğunu bildirdiler.

Kar ve tipi nedeniyle Edirne'nin İpsala Sınır Kapısı'ndaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğü personeli ile Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı'ndaki personel, dünden itibaren nöbet değişimini yapamıyor.

Bulgaristan'a açılan Kapıkule ve Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda ise ulaşımda sıkıntı yaşanmadığı belirtildi. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Edirne-İstanbul yönünün açık olduğunu, ancak Havsa İlçesi ile Edirne arasında zaman zaman tıkanma yaşandığını kaydettiler. Kar ve tipi nedeniyle, Edirne-Süloğlu, Edirne-Keşan, Keşan-İpsala, Edirne-Uzunköprü, Uzunköprü-Meriç, Edirne-Lalapaşa, Edirne-İpsala arasında ulaşımın sağlanamadığı bildirildi.

İstanbul'a otobandan gitmek isteyen araçlara, zincirli olmaları koşuluylakontrollü izin verildiği belirtildi. Keşan-İpsala yolunda dün mahsur kalan 9 araca ise sabah saatlerinde Karayolları ekipleri ulaştı. İbriktepe-Beyendik arasında mahsur kalan otobüsü kurtarmaya giden askeri tank da yolda arızalanarak mahsur kaldı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kar ve buzlanma nedeniyle hastane girişi ile Acil Servis Bölümü'nün girişinde ulaşımda sıkıntı yaşandı. Hastalar ve çalışan personel, araçlarını hastane girişinde bırakarak hastaneye yaya olarak gitmek zorunda kaldılar. Hastaneye ekmek ve su getiren araçlar da hastane giriş yolunun kapalı olması nedeniyle, malzemeleri bırakamadı.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da kar ve tipi nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 78 köy yoluyla ulaşım sağlanamıyor, 74 köy ve 6 beldeye de elektrik verilemiyor. Şarköy-Tekirdağ arasında da ulaşım sağlanamıyor.

Malkara-Çavuşköy'de bir otobüsün kaymasından dolayı Tekirdağ-Malkara yolu ulaşıma kapandı. Saray-Çerkezköy ve Marmara Ereğlisi ve Çorlu'da ise ulaşımda sıkıntı yaşanmadığı kaydedildi.

İstanbul'dan Şarköy'e gitmekte olan 59 SC 511 plakalı otobüs, 50 yolcusu ile Kavakçeşme mevkiinde sabah saatlerinde kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Şarköy Kaymakamı Mümin Heybet, karayolları ekiplerinin yolcu otobüsüne ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, ''Otobüse ulaştığımızda yolcular Şarköy'e getirilecek'' dedi.

KIRKLARELİ

İl genelinde 64 köy yolu ulaşıma kapalı bulunurken, Kırklareli-Edirne arasındaki karayolunun Hasköy'e kadar olan bölümde ulaşım sağlanamıyor. Kırklareli'nde, 5 belde ile Kofçaz ve Demirköy ilçeleri ile 85 köye de elektrik enerjisi verilemiyor.

Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de kent merkezinde kar kalınlığının 4 santimetre, hava sıcaklığının eksi 3 derece olduğunu, rüzgarın saatteki hızının ise 50 kilometreyi bulduğunu belirttiler.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 27 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, fırtınanın şiddetini artırmasıyla güvenli koy bulmak amacıyla Gelibolu yönüne demir aldı. Bazı gemiler ise Kızılcaterzi-Gelibolu arasında bulunan koya sığındı.

KARS'TA SICAKLIK - 27 DERECE

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 27 dereceyle Kars'ta yaşandı. Yetkililer, gece en düşük hava sıcaklıklarının sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 27, Erzurum'da 24, Ardahan'da 21, Ağrı'da 14, Iğdır'da 8, Erzincan'da da 6 derece olarak ölçüldüğünü bildirdiler.

Köy Hizmetleri'nden edinilen bilgiye göre, Erzurum'da 225, Kars'ta 30, Ardahan'da 22, Ağrı'da 170, Erzincan'da 105, Iğdır'da 16, Muş'ta 97, Tunceli'de 65, Bingöl'de 178 olmak üzere toplam 908 köy yolu ulaşıma kapalı.

Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 1.5 metreyi aştığını belirten yetkililer, kar kalınlıklarının Ağrı'da 85, Erzurum'da 51, Kars'ta 40, Ardahan'da 32 santimetre olduğunu kaydettiler. Akşam saatlerinde kar yağışı beklenen bölgede, yağışların yarın da
süreceği bildirildi.

KONYA VE KARAMAN

Hava sıcaklığının düşmesi, etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, Konya'da 50, Karaman'da 45 köy yolu ulaşıma kapandı. Karaman yolu çıkışında görev yapan trafik ekipleri, tipi nedeniyle oluşan buzlanmaya karşı Mersin yönüne giden araçların zincirsiz yola devam etmelerine izin vermiyor. Karayolları ekipleri de tipi nedeniyle yolda kar temizleme ve kumlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

SİVAS

Sivas Valiliği bünyesinde oluşturulan kriz merkezinden alınan bilgiye göre, kar yağışı ve tipi nedeniyle Sivas merkezi ve ilçelere bağlı 68 köy yolu ulaşıma kapalı. Karayolları yetkilileri kar yağışı ve tipi nedeniyle, Divriği- Arapkir ayrımı-Danişment ve Şarkışla-Altınyayla-Tecer karayolunun ulaşıma kapalı olduğunu kaydettiler.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle 3 köye elektriğin verilemediği Sivas'ta, 43 köyle de telefon hatlarındaki arıza nedeniyle haberleşme sağlanamıyor.

ADANA

Adana'nın Pozantı İlçesi'nde, yoğun kar yağışı nedeniyle 13 köy yolunun ulaşıma kapandığı, sabah saatlerinde birsüre için kapanan Pozantı-Ankara karayolunun da çalışmalar sonucu trafiğe açıldığı bildirildi.

Yetkililer, kar yüksekliğinin Akçatekir Yaylası'nda 60 santimetreye ulaştığını belirterek, enerji nakil hatlarındaki arıza nedeniyle bazı köylere elektrik verilemediğini kaydettiler.

AKDENİZ'DE FIRTINA VE DON UYARISI

Meteoroloji, Akdeniz Bölgesi için yarın akşamdan itibaren soğuk hava, fırtına ve don uyarısında bulundu.

Antalya Havalimanı Meteoroloji İstasyon Müdürü İlhan Bağcı imzasıyla yayınlanan, ''Meteorolojik ihbar'' başlıklı yazılı açıklamada, Akdeniz Bölgesi'ni etkileyen yağışlı hava kütlesinin bu akşamdan itibaren doğuya hareket edeceği, yarın akşam saatlerinden itibaren de yerini rüzgarlı ve soğuk havaya bırakacağı bildirildi.

Açıklamada, yarın akşam saatlerinden itibaren kuzey yönlerden esmeye başlayacak rüzgarın, hızını artırarak fırtına şiddetine ulaşacağına dikkat çekilerek, fırtınanın, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalmasına yol açacağı belirtildi.

Açıklamada, rüzgarın hızının 50 ile 60, zaman zaman da 70-85 kilometre/saat hıza ulaşacağı kaydedildi. Açıklamada, iç kesimlerde kuvvetli, sahilde ise orta şiddette don ve buzlanma olayı görüleceğine işaret edilerek, ilgililerin tedbirli olması gerektiği ifade edildi.

KIYILARDA HAVA VE DENİZ DURUMU


Açıklamada, denizci ve balıkçılar için kıyılardaki hava ve deniz durumu hakkında da bilgi verildi. Bodrum-Antalya-Anamur arasında fırtınabeklendiğine işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Halen kuzey ve doğu yönlerden esmekte olan rüzgar, 5 Şubat Cumartesi akşam saatlerinden itibaren yıldız ve poyrazdan 4 ile 6, zaman zaman 7 ile 8 kuvvetinde ve saatte 16 ile 27, zaman zaman 33 ile 40 deniz mili hızla esecek. Deniz, orta, açıklarda kaba dalgalı, dalga yüksekliği 1 ile 2, açıklarda 3 ile 4 metre dolayında olacak. Hava
parçalı az bulutlu geçecek. Görüş uzaklığı 10 kilometre dolayında olacak.''

ULAŞIMA KAPALI YOLLAR

Akdeniz Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle üç karayolu ulaşıma kapandı. Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş dün sabah başlayan kar yağışı nedeniyle üç karayolunda sorun yaşandığını bildirdi.

Karakaş, Fethiye-Üzümlü karayolunun bin 440 rakımlı Tuzlabeli mevkii, Elmalı-Fethiye karayolunun bin 850 rakımlı Güğübeli ve Elmalı-Kaş karayolu ayrımında bin 560 rakımlı Kuruova tepesinde yolun ulaşıma kapandığını bildirdi.

Karayolları ekiplerinin ulaşıma kapanan üç yolda çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten Karakaş, 12 Ocak'tan beri devam eden yağışlar nedeniyle, satıh bozuklukları meydana gelen Antalya-Kemer ve Antalya-Burdur-Afyon karayolunda da onarım çalışmalarınınsürdüğüne dikkati çekti.

Onarım çalışmaları süren yollarda dikkatli olunmasını isteyen Karakaş, sürücülere şu önerilerde bulundu: ''Kar yağışı süren yollarda sürücüler, yolun tıkanması halinde şerit değiştirmeden ve tek sıra halinde, tıkanan yola müdahale edecek karayolları ekiplerinin geçişlerine imkan verecek bir şerit bırakarak, yolun açılmasını beklemeliler. Sürücüler kar yağışının sürdüğü yerlerde zincir takmalı, araçlarında takoz ve çekme halatı bulundurmalılar. Onarım çalışmaları süren yollarda işaret ve işaretçilere uyulmalıdır.''

GÖKÇEADA'YA 2 GÜNDÜR SU VE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Çanakkale'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle Gökçeada'ya 2 gündür su ve elektrik verilemediği bildirildi. Çanakkale ve çevresinde etkili olan şiddetli fırtına ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Gökçeada'nın Aydıncık bölgesinden gelen enerji hattının fırtınadan zarar görmesi ve elektrik tellerinin kopması nedeniyle, ilçeye iki gündür elektrik verilemiyor.

Yetkililer, Gökçeada'ya elektrik verilememesi nedeniyle, belediyeye ait jeneratörün yetersiz kaldığını, bu nedenle ilçeye elektrikle birlikte 2 gündür su da verilemediğini kaydettiler. Enerji nakil hattındaki kopan tellerin onarılmasına çalışıldığını ifade eden yetkililer, en kısa sürede onarımı tamamlayarak ilçeye elektrik verileceğini bildirdiler. Öte yandan, olumsuz hava koşulları nedeniyle dünden itibaren Gökçeada'ya deniz ulaşımı da sağlanamıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tuz Gölü için kurtarma operasyonu
 Pasifiğin dibinde canlı
 Hakkari'de 4.6'lık deprem
 Hâlâ imparatorum yıkılmadım
 'Urla'daki kangren temizlendi'
 Cinayetten trilyonluk otobüs yolsuzluğu çıktı
 Haslet'in ikinci doğum günü
 Ödülü, eceli oldu
 'Pistte kayalım demişti'
 Ayna, söyle bana!
 Annesini kanalda boğdu
 Felce karşı kök hücre umudu
 'Dudağımdan öptü'
 15 yaşındaki kıza fuhuş tuzağı
 Üç liseli barakada yandı
 Kumkapı'da esrarengiz ölüm
 İyi ki doğdun
 Dikkat! İstanbul'da bu yollar onarımda
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Çocukken Kerkük'ten nasıl kaçırıldım?.. (2)
Kerkük'te...
MEHMET BARLAS
Sosyal demokrasi, Anti-Amerikanizm midir?
Düşünce...
HINCAL ULUÇ
Yıldızların Altında harika gece..
Yani birbiri ardına...
EMRE AKÖZ
Anelka ve sistem
F.Bahçe'nin yeni transferi Anelka...
SAVAŞ AY
Kaymakam eşini kahreden şüphe: Eşim öldürülmüş...
REFİK DURBAŞ
'Vatandaş Türkçe konuş'
Osman Bey sabah saat 7'de Casio...
Hagi'ye sansür
Hagi'ye sansür
Her maç öncesi basın toplantısı yapan Hagi, yönetimle yaşadığı...
'Yemez'lerin işi zor
'Yemez'lerin işi zor
Galatasaray'ın 5 maçtır gol yemeyen defansı, son 6 resmi maçta 18 gol...
Fransa Meclis Başkanı: AB referandumu bizde gelenek
Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, Türkiye'nin AB...
Kaboğlu 'Azınlık Raporu' için savunma vermeyi reddetti
Tartışmalı raporu kaleme alan Prof. Baskın Oran, savcıya iki saat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu