kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İdeal eş ya da sevgili nedir? Nasıl bulunur?
İdeal eş ya da sevgili nedir? Nasıl bulunur?

Sevgili okurlar, nedir şu herkesin aradığı ideal sevgili? Biz kimi arıyoruz?

Ruh ikizimizi mi, bizi koruyacak, kol kanat gerecek, omzuna başımızı dayayacağımız; tenini sevip, kokusundan hoşlanacağımız kişiyi mi?
Belki de anlayışlı, düzgün, huzurlu, dengeli bir kişilik. Peki ama seks? E tabii o da var. Yatakta uyum, beklentide uyum, tende uyum. Görüntüsü nasıl olacak? Gerçi buna önem vermiyor görünürüz ama, ilk görüşte etkilenmemiz gerek ki, diğer hususları da arayalım. Yani bir seçilen olması gerekiyor mutlaka. Seçtiğimiz şahsın kişiliğinden evvel görünüşü bizi etkilemez mi? Gözümüz önce, tipimiz mi değil mi, sempatik mi, seksi mi, gizemli mi, sesi nasıl, oturuşu kalkışı, usul adap tarzı nasıl, ona bakarız. Beğendik tamam deriz; bu sefer nasıl elde edeceğiz, nasıl dikkatini çekeceğiz, ne yapacağız, onu düşünürüz? Diyelim ki taraflardan biri diğerini beğendi. Peki karşı taraf? O da beğendiyse iş kolay. Ama ya siz onun tipi değilseniz, bu konuda pek bir şey yapamıyoruz. Öyle ya, sarışın seven, esmeri ilk bakışta çekici bulmayabilir. Veya uzun boy, endam arayan, buna uymayana ilgi duymayabilir.

Diyelim ki buna rağmen tanıştık. Ve en azından kendimizi, görünüşümüzün altında yatan, yani esas bizi tanımaya karşı tarafı ikna edebildik. Şimdi nelere bakacağız?
Tabii ne kadar uyuşuyoruz. Eh bu kısım çok zor. Zira herkes kendindeki en iyiyi en güzeli gösterecektir. Belki inanmasa bile itiraz etmeyecek, görse bile görmezlikten gelecek, kendi fikirlerini ortaya atmayıp karşı tarafı dinleyecektir. Görüşler uymasa da "değişir" diyecek, zevkler aynı olmasa da "Ben ona uyarım," veya "Kendime uydururum," tarzında düşünecektir. Bu arada aileler uyumlu mu? Aynı düzey, ekonomi, çevre, sosyal statü, meslek öğrenimi, kültür, görgü, bilgi, din, inanışlara mı sahip? İstikbal ile ilgili planlar, yükselme hırsı veya ev kadınlığı, temizlik, düzen bu konularda anlaşılabilecek mi? Ama diyeceksiniz ki böyle giderse, bunları bu kadar detaylarsak işin içinden çıkamayız, asla birini bulamayız. Doğru.

Ama bunlara bakmazsak, boş verirsek sonuç ne olur?
Benim yöresel törelerim, adetlerim, inançlarım değişik. Yarın öbür gün evlenirsek, neye göre yaşantımızı kuracağız? Veya benim hiç ilerisi için planlarım yok, ne çıkarsa bahtıma yaşayıp gidiyorum... Düşünebiliyor musunuz, yarın öbür gün, hayatımızda nasıl bir ayrılık, nasıl bir kaos olacağını. Bizi devamlı küçümseyen, az para getirmekle suçlayan veya gayret göstermiyoruz diye kızan bir kişi ile nereye kadar gidebiliriz? Sosyal statümüz, yani orta sınıf-burjuva; köylü-şehirli; din veya mezhep farkları, en önemlisi bunların evliliğe getireceği zararlar. Biz inanmasak bile etrafımız, çevremiz yakınlarımız, bizi biz yapan geçmişimiz, böyle olduğu sürece haliyle etkileneceğiz. Zengin veya fakir oluş, bunların getireceği ruhsal gerginlikler daha böyle gider de gider. İsterseniz biraz da ilerde olacakları açığa çıkaracak, birkaç parça göstergeye bakalım. Yani diyelim ki her şey iyi gidiyor ama bir iki konu var ki bizi az da olsa etkiliyor. Bilhassa evlilik öncesi veya nişanlılık sırasında. Mesela yemeğe gitmişiz. Sıkıcı bir durumda garsona nasıl davranılıyor veya otobüsteki şoföre ne deniyor, nasıl cevap veriliyor? Eş veya sevgilimiz kızınca, kıskanınca ne yapıyor? Bizi çok sevdiğini söyleyen bu şahıs, parasal konularda nasıl davranıyor? En ufak şeylere burnunu sokan, her konuda haklı olduğunu savunan, çok sıkıştığında rahatlıkla bizi suçlayan sevgilimiz, karımız veya kocamız, aslında farkına varmadan, ne güzel kendini ele veriyor. Zaten anlık davranışlar, ağızdan kaçan laflar, gözünü kaçırmalar, ufacık dahi olsa bir bakış fırlatmalar, gayri ihtiyari (gizli) hassas konularında tik yapma, bacak sallama, sigaraya saldırma, hepsi (görmesini bilsek) şahsı anlamada bize birer ipucudur. Aslında perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

Çoğu kez bunu ailelerimiz bizden evvel görürler, hissederler, anlarlar. Ama biz görmeye başladığımızda "ideal!" sevgilimizle nişanlanmış veya evlenmişizdir.
Sonra? Sonra kaos başlar. "Değişti", "böyle değildi" demeye ve tekrar etrafta, kafamızda, kalbimizde "ideal sevgili"yi aramaya başlarız. Arkadaş grupları, chatleşmek, üniversite yılları, iş yerleri, akrabalar hepsi ideal eşimizi bulabileceğimiz çevreler diye kabul edilir.

Muhakkak ki müşterek tanıdıklar vasıtası ile tanışmak en iyisidir. Bazı şeyler insanlara önden söylenir, tanıtılır. Aileler yoluyla tanışmak ise genelde mantık evlilikleri yaptırır. Ama ruh, kalp, seks, karakter uyuşması yoksa mantık neye yarar? Chat yaparak tanışmak, karanlıkta bir şey aramak gibidir.
El yordamı ile göz kararı ile nereye varılırsa o kadar gidilir. Şansınıza elimize bir şey takılırsa ne ala, yoksa sonu hüsran. Tehlikeli kıyılarda yüzmek veya derin sanıp, bilmediğimiz sulara dalmak sakıncalıdır. "Niye internet yolunu seçiyor, çevresine bulaşmamış mı, dedikleri doğruysa nasıl olmuş da bu zamana kadar beklemiş," soruları akla gelir. Sevgili okurlarım; sizleri umutsuzluğa veya imkansızmış gibi sonuçlara vardırmak istemem. Sadece şans, kader, kısmet deyip geçmemek ve en iyiyi bilinçli olarak seçmek gerektiğini belirtmek istiyorum. Eğer kendimizi iyi tanırsak, ne istediğimizi bilirsek, bazı ufak davranışları yerinde değerlendirirsek daha iyi seçim yaparız. En iyisi karşımızdaki müstakbel kişinin eksi ve artılarını görelim; kendimizinkilerle karşılaştırıp nerede ne kadar uyuşuyoruz bakalım. Romantizm, güzel atmosfer, müzik, şiir, çiçek, şu bu deyip kendi gözümüzü boyamayalım. Evlenince, gündelik hayat hep ideal şartlarda geçmez.

Mühim olan esaslarda anlaşmak, güzeli yakalamak ve en önemlisi bize huzur veren, heyecan veren bizi seven, sayan, koruyan, arayan, kıymet bilen, takdir eden, affeden, yapıcı insanlar bulmaktır.
İdeal eş bence budur. Sevgilerimle...

***

Konuşalım, soralım, öğrenelim, birlikte çözelim, sorunları paylaşalım, rahatlayalım!
Psikolojik Danışman Evlilik ve Aile Terapisti Selin Özkök Karacehennem'e ulaşmak için
tel:(0212) 352 52 25-26
e-mail: evliliksanati@yahoo.com

Selin Özkök Karacehennem

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Aşk yolunu bulun
 Güneşin batışı çok klişe yaratıcı olmak lazım
 TEV tasarım yarışması için 15 Mart son gün
 Bulmaca çözmek şimdi daha kolay
 Elime kalemi aldıktan sonra afyon almış gibi oluyorum
 Türkiye bu diziyi çok konuşacak!
 Feng Shui bitti sıra Vastu Vidya'da
 Aşkınıza özel yastıklar
 İşte modacının mekânı
 1'incisi tabuydu 2'ncisi sevildi 3'üncüsü Allah kerim
 Demet baş kadın oyuncumdu ama bana nankörlük edip gitti
 Anahtar kelime: Şımarmak!
 Tek eliyle zoru başardı
 Nejat Uygur Paris'te tiyatroseverlerle buluşuyor
 Caddelerin tozunu attırıyorlar
 Amigolarla maç keyfi
 Ralph Lauren'in büyük aşkları görücüye çıkıyor
HAKAN & UTKU
Yaşadığımız CHP Kurultayı'ndan öğrendiğimiz bir şeyler...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Pilav üstü kaburga
Pirince bir su...
Felç geçiren hasta için ilk altı saat altın değerinde!
Felç geçiren hasta için ilk altı saat altın değerinde!
Konuşma bozukluğu, kollarda ve bacaklarda geçici hissizlik, görme...
Olumsuz duygudan kaynaklanan stres beyin hücrelerini öldürüyor
Olumsuz duygudan kaynaklanan stres beyin hücrelerini öldürüyor
Sevdiğiniz birinin başarısını beklerken yaşadığınız stres vücudu...
Aşkı çalışırken buldular
Aşkı çalışırken buldular
Azra Akın, Gamze Özçelik, Ahu Türkpençe, Özgü Namal... Bu güzeller...
Güzide Duran'ın hayatı dizi oluyor
Güzide Duran'ın hayatı dizi oluyor
Güzide Duran, bu ayki FHM dergisinin kapak güzeli oldu. Derginin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.