kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hem terbiyesiz hem etik değil
Hem terbiyesiz hem etik değil
Ne Demişti...

Hem terbiyesiz hem etik değil

23 Ocak'ta Hürriyet'teki köşesinde 'Hırsız Var' ve 'Hababam Sınıfı Askerde' filmlerini 'facia' olarak değerlendiren ve okuyuculara 'sakın gitmeyin' diyen Ahmet Hakan sinemacılardan büyük tepki topladı: Hakan amacını aşmış, etik değil. Bu, terbiyesizce ve diktatörce kaleme alınmış bir yazı.

Ahmet Hakan Coşkun'un 23 Ocak 2005 tarihli Hürriyet gazetesinde kaleme aldığı 'Uzak Durun' başlıklı yazısı, sinemacılardan tepki aldı. Yazısında 'Hababam Sınıfı Askerde' ve 'Hırsız Var' filmlerini tam bir 'facia' olarak niteleyen Coşkun, okuyuculara da "Bu iki filme hak etmedikleri desteği vererek, yeni facialara kapı aralamayın!" seslenişinde bulunuyordu. Sinemacıların Coşkun'a tepki vermesi ise gecikmedi. 'Hababam Sınıfı Askerde' filminin yapımcı ve yönetmeni Ferdi Eğilmez, "Ticaretimize kasıtlı olarak darbe vurmak istiyor" derken, 'Hırsız Var'ın yapımcısı Mehmet Karaca da "Sınırları ve amacını aşmış terbiyesizce bir yazı" yorumunda bulundu. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı ve sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ise "Köşe yazarlarının filmleri eleştirmelerine ses çıkarmıyoruz ama bunun gibi diktatörce yazılarla insanları sinemadan uzak tutmalarına sessiz kalamayız" şeklinde konuştu. Ahmet Hakan'ın oklarına hedef olmayan yönetmen Ömer Faruk Sorak ise tarafsız bir bakış açısıyla söz konusu yazıyı, "Ben film eleştirilerini hava durumu raporlarına benzetiyorum; sunucu çıkar 'Yarın hava böyle şöyle olacak' der. Yarın hava yağmurluysa sunucu 'Yarın hava yağmurlu, sakın sokağa çıkmayın' der mi? Ahmet Hakan'ın üslubu biraz ağır olmuş ama sinemaseverleri etkileyeceğini düşünmüyorum" sözleriyle değerlendirdi.

FERDİ EĞİLMEZ
"Nasıl ki hiç kimse ortaya çıkıp da, 'Şu yazarın yazılarını okumayın' demiyorsa hiçbir yazarın da çıkıp 'Şu filmleri izlemeyin' şeklinde görüş belirtmeye hakkı yoktur. Bir filmin beğenmediğiniz yönleri olabilir, hatta filmin tamamını bile beğenmeyebilirsiniz ama asla ve asla insanları etki altında bırakacak bir anlatımla 'Şu filmlerden uzak durun' diyemezsiniz. Ben bugüne kadar film eleştirmenlerinin bile bu şekilde görüş belirttiğine şahit olmadım. Ahmet Hakan ticaretimize kasıtlı olarak darbe vurmak istemiştir. Ama başarılı olamamıştır çünkü benim filmim ikinci haftada, ilk haftadan yüzde 50 daha fazla izlenme başarısı gösterdi."

ATİLLA DORSAY

"Ahmet Hakan'ın Türk filmleri hakkındaki görüşlerini doğru bulmuyorum. Hiç kimsenin bir film için 'Uzak durun, gitmeyin' şeklinde görüş belirtmeye hakkı yoktur. Biz eleştirmenler bile insanları etki altında bırakarak filme gitmemelerini söylemeyiz. Bir filmi eleştirmek farklı bir konudur, o filme 'Gitmeyin' demek farklı. Köşe yazarlarının filmleri eleştirmelerine ses çıkarmıyoruz ama Ahmet Hakan'ın köşesinde olduğu gibi diktatörce yazılarla insanları sinemadan uzak tutmalarına sessiz kalamayız."

MEHMET KARACA
"Ahmet Hakan'ın yazısını çok ciddiye almadım. Etik olmayan, sınırları ve amacını aşmış terbiyesizce bir yazıydı. Bizler bir sonraki filmi çekerken Ahmet Hakan'a akıl mı danışacağız... Ahmet Hakan bilirkişi midir... Kendisinin ne büyük bir yanılgı içinde olduğu 'Hırsız Var'ın ilk üç gündeki izlenme oranından belli. Ona en güzel cevabı izleyici zaten vermiştir."

Mehmet ÇALIŞKAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mini etekler çanta oldu
 Bu programı izlemeden alışverişe çıkmayın
 İstanbul'a tişörtlü destek
 Atina'yı sallayacaklar!
 45'likler döndü
 Yeni Arjantin sinemasından İstanbul çıkarması
 Türkiye'nin ilk kabartma çocuk dergisi 'Balarısı' çıktı
 Sinema
 Adam olmak budur
 Kendinizi mutlu hissetmenin 100 yolu
 Kırmızı her zaman herkese yakışabilir
AYŞE ÖZYILMAZEL
Stepnesiz araba, yedeksiz manita olmaz mı?
Vah benim...
HAKAN & UTKU
Maykılperver kardeşler!
Y.U.H. (Yaşanmış Ultra...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ali nazik
Patlıcanları ince ince...
Yemek yemiyor, karanlıktan korkuyorsa depresyona dikkat!
Yemek yemiyor, karanlıktan korkuyorsa depresyona dikkat!
Küçücük çocukta depresyon mu olur' demeyin... Özellikle okuldaki...
Zengin kısmet bulma rehberi
Zengin kısmet bulma rehberi
Her genç kızın rüyasını zengin bir erkekle evlenmek süslüyorsa da...
Tahsin'e çok gülüyorum
Tahsin'e çok gülüyorum
Yılların tiyatro oyuncusu Gönül Ülkü Özcan, ilk kez eşini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.