kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kendinizi mutlu hissetmenin 100 yolu
Kendinizi mutlu hissetmenin 100 yolu

Kilo vermek, cinsel hayatınızı renklendirmek ya da uzun yaşamak mı istiyorsunuz? İhtiyaç duyacağınız tüm tavsiyeler Dr. Roger Dobson'ın listesinde var... İngiliz Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Dobson'a göre mutlu bir ömür sürebilmek için kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve doyurucu seks yapmak şart!.

SAKİN KALIN
1. Egzersiz: Egzersiz stres oranınızı ve depresyona girme riskini azaltır.
2. Meditasyon: Michigan Üniversitesi uzmanları günde iki kez meditasyon yapmanın mutlu ettiğini belirtiyor.
3. Olumlu düşünün: İngiliz Psikyatrist Dennis Gersten, "Sabah kötü bir ruh haliyle uyanırsanız, gününüz öyle devam eder. Gözlerinizi kapatıp herşeyin iyi olacağını düşünün" diyor.
4. Bol bol seks: Sık seks yapan kadınların daha sakin oldukları gözleniyor. Seks hormonları antidepresan görevi görüyor.
5. Erken yaşta seks: Alman bilimadamları genç yaşta seks yapan kadınların ilerde daha sakin olduklarını iddia ediyor!
6. Müzik dinleyin: Harvard Üniversitesi uzmanları müziğin bir terapi etkisi gösterdiğini savunuyor. Müzik, nefes alıp vermeyi de düzenliyor.
7. Şarkı söyleyin: Şarkı söylemek nefes almanızı güçlendirir ve sizi stresten kurtarır.
8. Hobi şart: Hobi, insanların sıkıcı yaşamlarından kurtulup kendilerine zaman ayırmalarına fırsat veriyor.
9. Karbonhidrat alın: Karbonhidratlı gıdalar mutluluk hormonu salgılar.
10. Dışarıda yiyin: Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, akşam yemeğini dışarıda yemek, gündüz yaşanan stresli olayları unutturuyor...

İYİ UYUYUN
1. Hep aynı saat: Her gün aynı saatte uyumaya çalışın. 20 dakika içinde uyuyamazsanız, yataktan kalkın.
2. Banyo yapın: Texas Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, yatmadan 30 dakika önce banyo yapmak uyku kalitesini arttırıyor.
3. Daha fazla seks: Cinsel ilişki sırasında salgılanan oksitosin hormonu rahatlatır ve daha kolay uyumanızı sağlıyor.
4. Akupunktur: Akupunkturun, uykusuzluk üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlandı.
5. Kulak tıkacı: Uykusuzluk nedenleri arasında, gürültü en başta yer alır. Kulak tıkacının, bu sorunu yüzde 60 azalttığı belirlendi.
6. Lavanta yağı: Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, lavanta yağının kokusu reçeteyle satılan sakinleştiriciler kadar etkili.
7. Egzersiz şart: Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, 16 hafta boyunca yoğun aerobik programı uygulanan hastaların uykuları belirgin ölçüde düzeldi.
8. Psikoloğa gidin: Harvard Üniversitesi'ne göre, psikolojik danışmanlık almak uykusuzluk için haplardan çok daha etkili.
9. Kediotu çiğneyin: Kediotu (Valerian Root), uykusuzluğa karşı en sık kullanılan bitkidir. Yatmadan 30 dakika önce almak gerekir.
10. Koyun saymayın: Oxford Üniversitesi'ne göre, 'koyun sayma'nın uykuya etkisi yok!

HORMONAL DENGE
1. Hareket edin: Kadınların regl dönemlerinde egzersize ağırlık vermesi öneriliyor. Araştırmalar, regl sürecinde yapılan egzersizlerin, yağ yakımını hızlandırdığını kanıtlıyor.
2. Hipnoz tedavisi görün: Menopoz döneminde sıcak basan kadınlar üzerinde hipnoz tedavisi uygulayan doktorlar, şikayetlerde azalma saptadı!
3. Test yaptırın: Menopozun erken belirtilerini saptamak için düzenli olarak test yaptırın. Menopoza sağlıklı hazırlanın.
4. Kızıl yonca özü: Sıcak basmalarına karşı kızıl yonca özünün gücünden yararlanın. Bu bitki, şikayetleri önemli ölçüde azaltıyor.
5. Açlığınızı yatıştırın: Kadınların, regl olmadan hemen önce karbonhidratlı yiyeceklere karşı aşırı istek duyma nedeni, progesteron oranının yükselmesidir. Bu dönemlerde açlığı yatıştırmak ve frenlemek gerekir.
6. Andropozu öğrenin: Araştırmalar, erkeklerin testosteron yenileme terapileri sayesinde andropozu daha kolay atlattığını gösteriyor.
7. Reiki yapın: Reiki'nin, hormon seviyeleri dahil olmak üzere, vücuttaki birçok sistemi dengede tuttuğuna inanılır.
8. Çuhaçiçeği yağı: Regl öncesi göğüs ağrıları için çuhaçiçeği yağı kullanın. Bu bitki eczanelerde 'Evening Primrose' adıyla satılıyor.
9. Soya yiyin: Soya ve keten tohumu, menopoz sıkıntılarında azalma sağlar.
10. Melatonin: Cinsel hayatı zenginleştiren bir hormon olan melatonin, orta yaşlıların hormon seviyelerini de düzenliyor.

UZUN ÖMRÜN SIRRI
1. Kilo verin: Her fazla kilo, ömrünüzden 20 haftanın eskilmesi anlamına gelir. Erkeklerden daha minyon olan kadınların, daha uzun yaşamasının nedeni de budur.
2. Vejetaryen olun: 20 yıl boyunca sürdürülecek bir vejetaryen beslenme alışkanlığı, 4 yıl daha uzun yaşamanıza neden olacaktır.
3. Mutlu evlilik: Mutlu bir evlilik, hem erkeklerin hem de kadınların ömrünü uzatır. Boşanma ise yaşam süresini azaltıyor.
4. Zeki eş: Zeki kadınlarla evlenen erkeklerde kalp rahatsızlıkları ve erken ölüm az görülür.
5. İnançlı olun: Dini inançları kuvvetli olanların daha uzun yaşadığı saptandı.
6. Evcil hayvan besleyin: Evlerinde hayvan besleyen insanlar daha uzun yaşıyor. Çünkü evcil hayvanlar, iyimser bakış açısı sağlıyor.
7. Çok uyumayın: Araştırmalara göre, günde 8 saatten uzun uyuyan insanlar daha kısa ömürlü oluyor. En ideali, günde 7 saat kadar uyumak.
8. Çikolata yiyin: Çikolata, içerdiği fenol adlı madde sayesinde ömrü uzatır.
9. Doğaya kaçın: Evlerini kırsal kesimlere taşıyanlar, şehirdekilerden daha uzun yaşıyor.
10. Çocuk yapın: Araştırmalara göre, çok çocuk sahibi olmak, bir kadının hayat süresini uzatıyor.

GENÇ GÖRÜNÜN

1. Hayat tarzınıza dikkat: St. Louis Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, yaşam tarzı insanların görünümlerine etki ediyor. Kilosuna dikkat edenlerin kolesterol seviyeleri daha düşük çıkarken, hiç evlenmemiş kişilerin depresyona girme riskleri daha çok artıyor.
2. Botoks yaptırın: Abartılı olmamak kaydıyla botoksu deneyebilirsiniz. Günümüzün orta yaşlı kadınları özellikle yüz ve boyun bölgelerinde botoksa başvuruyor.
3. Estetikten korkmayın: Yapılan araştırmalar İngiltere'de yaklaşık 70 bin kişinin çeşitli nedenlerden dolayı bıçak altına yattığını gösteriyor.
4. Bol bol su için: Her gün en az 1-2 litre su için ve beslenme şeklinizden yağlı yiyecekleri çıkartın. Cildinizin beslenme tarzınızdan etkilendiğini unutmayın.
5. Güneşe çıkmayın: Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Richard Glogau, güneşe çıkmayan kadınların 20 yaş genç göründüğünü söylüyor.
6. Daha çok spor: 20-70 yaşları arasındaki Japon kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada düzenli egzersiz yapanların 5 yaş daha genç gösterdikleri ortaya çıktı. Bu kadınların kalpleri daha sağlıklı olurken ciltleri de daha genç duruyor.
7. Düzenli seks: Royal Edinburgh Hastanesi uzmanları düzenli seksin çiftleri 10 yıl daha genç gösterdiğini savunuyor. Seks, stresi azaltır, rahat uyutur.
8. Evli kalın: Sağlıklı bir evlilik, insanların ömrünü uzatıyor. Evli çiftler bekar ya da boşanmış kişilere oranla çok daha genç kalıyor.
9. Enstrüman çalın: Müzikle ilgilenin. Tam bir terapi olan müzik, kendinizi iyi hissetminizi sağlayacaktır. Sevdiğiniz bir enstrüman çalın.
10. Her eve bir erkek: Araştırmalar evlerini bir erkekle paylaşan kadınların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

EN DOĞRU 10 BESİN
1. Ispanak: Ispanak, göz sağlığına faydalı gelen lutein yönünden zengindir. İçerdiği folik asit sayesinde de, sakat doğumları önler.
2. Brokoli: Kansere karşı etkili bileşimlerle birlikte, A ve C vitaminlerine de sahiptir. Kolesterol seviyesini düşürür.
3. Brüksel lahanası: Kansere karşı etkili olan sinigrin yönünden zengindir. Sinirlerin ve kasların sağlıklı kalmasını sağlar.
4. Karpuz: Kansere iyi gelen likopen adlı pigment açısından zengindir.
5. Dut: Böğürtlen, yaban mersini ve çilek, 3 büyük antioksidan meyvedir. Kanserden korur.
6. Marul: Yapraklarında antioksidan maddelerle birçok yararlı vitamin ve mineral vardır.
7. Havuç: Hücrelerin bozulmasını engelleyen beta-karoten ve alfa-karoten açısından zengindir.
8. Soğan: Soğanın içindeki sülfür bileşikleri, kolesterol seviyesinin düşmesine ve bağışıklık sisteminin iyi işlemesine yardımcı olur.
9. Biber: En güçlü C vitamini deposudur!
10. Muz: Muzun içindeki potasyum, kalsiyum ve magnezyum nedeniyle, yüksek tansiyona karşı koruyucu etkisi vardır.

KİLO VERİN
1. Sağlıklı beslenin: Her gün kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Yağ oranını, kolesterolü ve tuzu sınırlayın; şeker tüketimini azaltın.
2. Popüler diyet yok: Düşük karbonhidrat, yüksek protein ve düşük yağlı diyet yapmayın.
3. Yağ yakıcıya hayır: Kilo vermeye yardımcı olacağı iddia edilen 50'den fazla ek madde vardır. Bunların faydası yok denecek kadar azdır.
4. Bol kalsiyum: Günde 3 ya da 4 öğün düşük yağ oranlı süt ve süt ürünleri, vücudunuzun yağ yakma hızını arttıracak, sizi zayıflatacaktır.
5. Küçük lokma: Eğer yediklerinizi kontrol altına alamıyorsanız, yemeklerden aldığınız lokmaları küçültün. Azar azar, sık sık yiyin.
6. Koklayın: Chicago Koku ve Tat Tedavi ve Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırmada, 3 bin kişi acıktıkları zaman yemek kokusuyla doyuruldu. Bir ay sonra, deneklerde yüzde 2 oranında kilo kaybı tespit edildi.
7. İyi uyuyun: Açlık duygusunu bastıran bir hormonun, sadece 4 saatlik bir uykunun ardından yüzde 18 oranında düştüğü saptandı. İyi bir uyku, açlığınızı frenler.
8. Yumurta yiyin: Yumurtanın içinde bulunan lösin adlı amino asit, vücudun yağ yakmasına yardım eder.
9. Grup terapisi: Grup terapisiyle desteklenen diyetler, daha olumlu sonuç veriyor.
10. Romantik olun: Indiana Üniversitesi psikologları, duygusal ilişkinin inceltici özelliğine dikkat çekiyor.

CİNSELLİĞİ YAŞAYIN
1. Daha çok egzersiz:
Menopoza giren kadınların libidosu sporla artıyor.
2. Androjen desteği: Hormon tedavisini erkeklik hormonlarıyla desteklemek, libidoyu güçlendirir.
3. Testosteron: Testosteron jellerini 3 yıl boyunca kullanan erkeklerin libidolarında gelişme görüldü.
4. 'Baba 2'yi izleyin: 'Baba' filmini izleyen erkeklerde, testosteron seviyesinin yüzde 30 oranında arttığı belirlendi. Romantik filmler testosteronu düşürüyor.
5. Vazektomi: Kısırlaştırma operasyonu yaptıran erkeklerin libidoları yükselir!
6. İstiridye yiyin: Çinko zengini olan istiridye, güçlü bir afrodizyaktır ve çok işe yarar...
7. Aşk hormonu: Parfümlerde sıkça kullanılan feromen (aşk hormonu), libido seviyesini de yükseltiyor!
8. Çinko: Çinkonun sperm sayısını arttırıcı ve libidoyu yükseltici etkisi var.
9. Dehidroepiandrosterone: Bu hormona dikkat! Düşük dehydroepiandrosterone seviyesi, kadınlarda libido kaybına neden oluyor. Test yaptırın!
10. Işık terapisi: Bir saatlik ışık terapisi, hipofiz salgısını arttırır. Bunun da erkeklik hormonu olan testosteron seviyesini yükseltici etkisi vardır.

ENERJİNİZ YÜKSELSİN
1. Bol su için: Su, enerji seviyenizi direkt yoldan etkiler. Araştırmalar fiziksel performansın vücudun tükettiğini suyla doğru yoldan etkileşim içinde olduğunu gösteriyor.
2. Çeşitli beslenin: Beslenmenizde sebze, meyve, tahıl, yoğurt, fıstık, soya ürünleri gibi bol çeşitli gıdalara yer verin.
3. Düzenli yiyin: Öğünlerini atlayan çoğu zaman kendilerini yorgun hisseder. En az üç öğün yemeye özen gösterin.
4. Demire kuvvet: Demir içeren gıdalar size çok enerji verir. Kırmızı et, balık ve domatesi bolca yiyin.
5. Proteini ihmal etmeyin: Proteinli gıdalar kandaki glukoz seviyesinin inip çıkmasını önler ve aynı zamanda beyindeki dopamin seviyesini arttırır.
6. Gofrete evet: Enerji veren gofretlerden yiyebilirsiniz. Ancak bu besinlerin yüksek kalorili olduğunu unutmayın.
7. Yeterli uyuyun: Enerjinizin düşük olmasının nedenlerinden biri de yetersiz uykudur. 8 saat uyuyun.
8. Enerji içecekleri için: Enerjinizin düşük olduğunu hissettiğiniz anlarda enerji içeceği içebilirsiniz. Ama bunların kafein oranlarının yüksek olduğunu unutmayın.
9. Aerobik yapın: Aerobik hareketleri kalp ve akciğerlere faydalıdır. Bu sayede oksijen vücuda daha çabuk dağılır.
10. Vitamin alın: Balık yağı, vitamin ya da kalsiyum içeren ek destekler alın. Bunlar enerji seviyenizi arttırır.

ZIMBA GİBİ DURUN
1. Düzenli egzersiz: Her gün düzenli egzersiz yapmak kolestrol ve tansiyonu düşürür, sağlıklı kan şekeri seviyenizi destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca düzenli spor kansere ve kalp hastalıklarına karşı savaşır.
2. Pilates'i deneyin: Pilates, 500 farklı hareketten oluşan bir egzersiz bütünüdür. Vücudunuz çalışırken zihninizi de dinç tutar.
3. Yoga öğrenin: Yoga kan dolaşımınızı güçlendirir, bu da direk solunum ve sinir sistemlerinizi etkiler.
4. Yüzün: Louisiana Üniversitesi uzmanları yüzmenin kemiklere çok faydalı olduğunu savunuyor. Özellikle kemik erimesi olan kadınlara yüzmeyi tavsiye ediyorlar.
5. Daha çok seks: Yarım saat seks yapmak yaklaşık 150 kalori yakıyor. Yarım saat yoga 114 kalori yakarken, yarım saat dans etmek sadece 129 kalori yakıyor.
6. T'ai Chi yapın: Araştırmalar T'ai Chi'nin kalp ve solunum yolu sistemlerine, kaslara ve eklem yerlerine faydalı olduğunu gösteriyor.
7. Sistemli olun: Yürürken kaç dakikada ne kadar mesafe kat ettiğinizi tesbit edin. Hızınızı sistemli olarak arttırın.
8. Yürüyüş yapın: Japon bilim adamları 40 yaş üzerindeki kadın ve erkeklerin düzenli yürüyüş ile kronik hastalıklara karşı daha dirençli olduklarını belirtiyor.
9. Hareket edin: Ne kadar çok hareket ederseniz kalp hastalığı riskini o kadar azaltırsınız.
10. Köpeğinizi gezdirin: Köpeğinizle ile bir saat süreyle yapacağınız yürüyüş size 240 kalori yaktırır. Ayrıca köpek sahibi olanlar daha az stresli oluyorlar ve tansiyonları düşük oluyor.

DERLEYEN: Zeynep GÜLER- Emre AĞANOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mini etekler çanta oldu
 Bu programı izlemeden alışverişe çıkmayın
 İstanbul'a tişörtlü destek
 Atina'yı sallayacaklar!
 45'likler döndü
 Yeni Arjantin sinemasından İstanbul çıkarması
 Türkiye'nin ilk kabartma çocuk dergisi 'Balarısı' çıktı
 Sinema
 Adam olmak budur
 Hem terbiyesiz hem etik değil
 Kırmızı her zaman herkese yakışabilir
AYŞE ÖZYILMAZEL
Stepnesiz araba, yedeksiz manita olmaz mı?
Vah benim...
HAKAN & UTKU
Maykılperver kardeşler!
Y.U.H. (Yaşanmış Ultra...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ali nazik
Patlıcanları ince ince...
Yemek yemiyor, karanlıktan korkuyorsa depresyona dikkat!
Yemek yemiyor, karanlıktan korkuyorsa depresyona dikkat!
Küçücük çocukta depresyon mu olur' demeyin... Özellikle okuldaki...
Zengin kısmet bulma rehberi
Zengin kısmet bulma rehberi
Her genç kızın rüyasını zengin bir erkekle evlenmek süslüyorsa da...
Tahsin'e çok gülüyorum
Tahsin'e çok gülüyorum
Yılların tiyatro oyuncusu Gönül Ülkü Özcan, ilk kez eşini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.