kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüce Divan'ın gündemi yoğun
Yüce Divan'ın gündemi yoğun

Yüce Divan, Şubat ayında ilk kez eski bir başbakanı yargılayacak..

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Yüce Divan'da, ''Türkbank ihalesine fesat karıştırmak'' suçundan 16 Şubat'ta yargılanmasına başlanacak.

Yüce Divan 11 yıl aradan sonra çalışmaya, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın yargılanmasıyla başladı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile 5 eski bakanın Yüce Divan'a sevkine ilişkin TBMM Soruşturma Komisyonu raporlarının incelenmesi ve duruşma günlerinin verilmesiyle Yüce Divan'ın yargılama maratonu da Şubat ayında hız kazanacak.

Yüce Divan, 3 Şubat Perşembe günü, Ersümer ve Çakan'ı yargılamaya devam edecek. Davanın 4. duruşmasında iddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un dava sürecine ilişkin istemleri karara bağlanacak.

Suçlamalara konu olan iddialarla ilgili olarak bazı ihale sözleşmeleri, konuyla ilgili Yargıtay'da ve Ankara Adliyesi'nde açılan davaların iddianame ve aşamalarıyla ilgili bilgi istenmesini talep eden Ok, aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, işadamları Şarık Tara, oğlu Sinan Tara, Korkmaz Yiğit, gazeteci Nazlı Ilıcak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bağlı ve ilgili kuruluşlarda söz konusu dönemde görev yapan bürokratların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin tanık olarak dinlenmesini istiyor.

ÖZKAN VE ÖNAL'IN YARGILANMASI

Yüce Divan, 8 Şubat Salı günü, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve eski Devlet Bakanı Recep Önal'ı yargılamaya başlayacak.

Yüce Divan'a sevk kararında Özkan ve Önal'ın ''bakanlıkları sırasında Halk Bankası yöneticilerini korumak ve sorumluların yargılanmalarını önlemek kastıyla, bilerek ve isteyerek; ilgili kuruluşların raporlarının gereğinin yapılmasını geciktirerek, gerekli tedbirleri zamanında almayarak, takdir hakkını amacı dışında kullanıp, kanuni yetkilerini aşarak ve yasaya aykırı uygulamalarda bulunarak Halk Bankası'nın zarara uğramasına neden oldukları'' kaydediliyor.

Özkan ve Önal'ın bu eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi kötüye kullanma'' suçunu düzenleyen 240. maddesine göre yargılanmaları isteniyor. TCK'nın 240. maddesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

YILMAZ VE TANER'İN YARGILANMASI

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner, 16 Şubat Çarşamba günü Yüce Divan karşısına çıkacak. Yılmaz ve Taner'in Yüce Divan'a sevk kararında, ''Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümlerinde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdikleri, böylece siyasi rant amaçladıkları, ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağladıkları'' belirtiliyor.

Yılmaz ve Taner'in TCK'nın ''devlet alım-satımına fesat karıştırmak'' suçunu düzenleyen 205 (10 yıldan aşağı olmamak üzere hapis), ceza artırımı ve memuriyetten men cezası öngören 219/1-4 ve 33. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.

AYDIN VE TOPÇU'NUN YARGILANMASI

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın yargılanmasına 24 Şubat Perşembe günü başlanacak. Aydın'ın bakanlığı dönemindeki ihalelerin tamamına yakınının istisnai bir usul olan davetiye usulüyle yapıldığı, böylelikle istisnai ihale usulünün uygulanmasının kural haline getirildiği ve bu suretle de kamunun zararına neden olduğu kaydedilen sevk kararında, Aydın'ın çeşitli dönemlerde verdiği mal bildirimlerinde özellikle döviz varlıkları yönünden büyük farklılıklar bulunduğu, 1995 yılındaki mal bildirimi ile Soruşturma Komisyonu'na verdiği mal bildirimi arasındaki farklılık ve artışların özellikle 29 Mayıs 1999 ile 5 Eylül 2001 tarihleri arasındakinin izah edilemediği öne sürülüyor.

Koray Aydın'ın bu nedenlerle TCK'nın ''görevi kötüye kullanma'' fiilini düzenleyen 240 ve ''rekabet koşullarını engellemek'' fiilini düzenleyen 366. maddeleri ile 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca yargılanması talep ediliyor.

Yüce Divan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un istemi üzerine, Koray Aydın'ın, eşinin ve çocuklarının 2 milyon 320 bin dolarve 2 milyon 317 bin mark (karşılığı euro) değerindeki döviz, para, taşınır veya taşınmaz mallarına tedbir koymuştu.

Yüce Divan, 2 Mart Çarşamba günü ise eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'yu yargılamaya başlayacak. Sevk kararında Topçu'nun bakanlığı dönemindeki ihalelere fesat karıştırdığı ifade edilerek, eylemlerine uyan TCK'nın ''devlet alım-satımına fesat karıştırmak'' suçunu düzenleyen 205. maddesine göre cezalandırılması isteniyor.

Yargılamalarda, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümleri uygulanacak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddia makamında bulunacak. Yüce Divan, davaların ilk duruşmasında usule ilişkin itirazlar olursa değerlendirecek, duruşmaya, sanıkların savunmasılarıyla devam edilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan duyarsızlık eleştirisi
 Baykal: Kurultay'da Türkiye'nin kaderi belirlenecek
 Gül'den Dostum'a mesaj
 Şener: İşsizlik birden ortadan kalkamaz
 Herkesi kampanyaya davet ediyorum
 'Özel sokak polisi' önerisi yankı buldu
 60 bin güvenlikçi 27 Mart'tan sonra işsiz kalacak
 Kadın Bakan'ın acı itirafı
 Serdar Denktaş: Çözüm olmadan asker çekilmemeli
 CHP'li 15 milletvekili: Sarıgül'ü destekliyoruz
 AB protestocularına 6 tutuklama
 AP kadın hakları için geliyor
 KKTC'li parlamenterler Strasbourg'a gidiyor
 Bayram alçılı geçiyor
 İşçilerden Başkan'a cip
MUHARREM SARIKAYA
Yer altı suları tükenirken...
Dört yıl kadar önceydi.
YAVUZ DONAT
Avrupa'daki Türk girişimciler
Almanya'ya gittik. Merkezi...
Silah yerine bilimle mücadele
Dünya standartlarını yakalamaya çalışan Türk polisi, suçla mücadelede...
Limuzinli dolandırıcıyı 'kurban' yakalattı
Hakkındaki 80 suç dosyası ve 20 yıl hapis cezasına rağmen 10 yıldır...
Uyum başka bayrama
Uyum başka bayrama
Ağır para cezaları ve yetkililerin uyarıları bu seneki Kurban...
TEM'den kurban manzaraları
TEM'den kurban manzaraları
Uyarılar ve 324 YTL'den başlayan cezalar kar etmedi. Vatandaş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu