kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kurbanlıkta 'Türk kriteri'

Bir kurban parasını aşan ceza da kanlı görüntüleri engellemeye yetmedi.

Bu Kurban Bayramı'nda yine iki ayrı manzara oluştu. Bir yanda modern kesim yerlerinde uzun kuyruklar, diğer yanda kanlı sokak sahneleri vardı. İstanbul'da TEM'in iki yanı kan gölü oldu, 324 YTL'lik ceza da önleyici olamadı.


Uyum başka bayrama

Ağır para cezaları ve yetkililerin uyarıları bu seneki Kurban Bayramı'nda da fayda etmedi. AB'ye uyum sürecindeki Türkiye'de bayramın ilk günü tanıdık görüntülere sahne oldu Vatandaş, kapı önü, sokak arası, yol kenarı ve yüksek gerilim hatlarının dibini mesken tutarak kurbanını kesti. Özellikle varoşlarda, apartman araları adeta kan gölüne döndü.

Tüm uyarılara ve belirlenen yerlerin dışında, uygunsuz alanlarda kesim yapanlara da 324 YTL ceza uygulamasına rağmen, Kurban Bayramı'nın ilk günündeki bildik manzara değişmedi. Kurban kesimi için yetkililerin gösterdiği kesim yerlerini tercih etmeyen vatandaş, kapı önü, sokak arası, yol kenarı ve yüksek gerilim hatlarının dibini mesken tutarak kurbanını kesti. Özellikle varoşlarda, apartman araları ve dere kenarları adeta kan gölüne döndü. Yurdun dört bir yanında, hayvan hakları yasasının meclisten geçtiği, Avrupa Birliği'yle müzakerelerin eşiğine gelmiş bir ülkede görülmemesi gereken manzaralara rastlandı. Özellikle TEM Otoyolu'nun kenarında, korkunç görüntüler oluştu. Rastgele kesilen kurbanlıklar karayolunun etrafında kan gölü oluşturdu. Bağcılar, Kağıthane Sanayi arkası, Okmeydan, Şirinevler, Bahçelievler, Haznedar, Kazlıçeşme, Ümraniye, Çekmeköy, Küçükbakkalköy, Sarıgazi gibi kırsal alanlarda kaçak kesimler yaşanırken, Büyükşehir Belediyesi, 4'er kişilik 50 ekiple kaçak kesim yapanlara müdahale etti. Kaçak kesim yapanlar tespit edildi ve İl Çevre Kurulu'na bildirildi. Bunların dışında 75 ekip ise hemdenetim hem de temizlik için sürekli devriye gezdiler. Bu ekipler de 300 bin poşet ile temizlenmeden bırakılan kurban artıklarını topladılar.

HAYVANLARA DA İŞKENCE
Kasaplar işin ehli olmayınca pek çok kesim yerinde özellikle büyükbaş hayvanların kesimi sırasında ise dramatik görüntüler ortaya çıktı. Acı çekerek kesilen hayvanların yanı sıra kimi vatandaşlar da kurbanlık boğalara güreş yaptırdı. Bağcılar Belediyesi'nin kesim merkezinde canlı canlı ayaklarından asılan kurbanların acı çekerek kesilmesi korkunç görüntülere neden oldu. Can çekişen hayvanların üzerine su tutan belediye görevlileri, 'Çabuk ölmelerine yardımcı oluyoruz' diyerek kendilerini savundular. Öte yandan denetimsiz kesilen kurban kanları dereleri kırmızıya buladı. Valiliğin izin verdiği 488 kesim noktası, kurbanlarını kestirmek isteyenlerin akınına uğradı. Belediyelerin organize ettiği kurban kesim yerine sabah erken saatlerden itibaren giden vatandaşlar, kesim için sıra numarası aldı, zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu.

KESİM YERLERİ ÜCRETLİ
Kesim noktalarında, belediyenin kasapları çok kısa sürede kurbanlıkları kesmeye başladı. KesilenBayramın ilk günü, yasal kesim noktaları kadar ev yanındaki arsalar da rağbet gördü.kurbanların makaralı sistemle yüzülerek kemikleri etlerinden ayrıldı. Ancak bazı satış merkezlerinin yanında kesim merkezleri de oluşturulunca, yine tanıdık görüntüler ortaya çıktı. Pislik içinde ve çocukların gözü önünde kurban kesildiği görüldü. Bakırköy Belediyesi, kesim yerlerini tercih eden vatandaştan, küçükbaş hayvandan 30, büyükbaş hayvandan ise 65 YTL olmak üzere kesim ücreti aldı. Bahçelievler Kaymakamlığı ise kesim yerlerinde görevli kasaplar tarafından yapılan kesimlerde 35 ile 120 YTL arasında ücret alınacağını açıkladı. Öte yandan, Kütahya'da 55 yaşındaki Ahmet Ali Kazak, kurbanlık danayı keserken bacağındaki atardamarı keserek kan kaybından öldü. Zonguldak'ta 27 yaşındaki inşaat işçisi Yasin Özarslan, Rize'de ise 49 yaşındaki Ömer Kurt, kurban keserken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Antalya'da da kurban keserken üzerine kan kokusu sinen 16 kişi, sokak köpekleri tarafından ısırıldı. Çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlara kuduz ve tetanos aşısı yapıldı.

Ercan SARIKAYA - Celal YILDIZ - Müslim SARIYAR Gül


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 TEM'den kurban manzaraları
 Köprü keyfi kısa sürdü
 Tarihten kaçan vali
 Camiler doldu
 Kızım olmadan asla
 Şehit ailelerine ek tazminat yok
 Şehit eşinden veda mektubu
 Kıbrıs harekatının efsane komutanı zatürreeye yenildi
 'Mehmet görse çok üzülürdü'
 Ailesini trafik canavarı aldı
 Öldürülme korkusuyla yaşıyorlar
 Alenia 700'den fazla satıldı
 Yine LPG'li facia: 9 ölü
 Hacılar kurban kesip ihramdan çıktı
 3 asker ve köy muhtarına işkence davası
 Vatikan ile soykırım gerilimi
 Beş PKK'lı ölü ele geçirildi
ERDAL ŞAFAK
Şok dalgaları
Nazar boncuğu misali bir...
UMUR TALU
Harika fırsat!
Hayır; sadece ABD'nin yeni siyahi kadın...
Bu$h $ovda ikinci perde
ABD'de ikinci Bush dönemi büyük bir gövde gösterisiyle başladı. Bush...
Protestocular sahnede
Törende kutlamaların yanı sıra protestolar da vardı.
Kerhen Onay
Kerhen Onay
Daum'un Anelka'nın yüksek maliyetinin ve sorunlu yapısının takımda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu