kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Özel sokak polisi' önerisi yankı buldu
Özel güvenlik işsizliği de önler

Özel Bekçi Tartışması

Artan soygun ve kapkaça karşı Ağar'ın "her sokağı özel güvenlikçi korusun" önerisi büyük yankı yarattı.

Mehmet Ağar'ın önerisine eski emniyetçi Necdet Menzir ile eski bakan Kutlu Aktaş'tan destek geldi. Menzir "Polisin emrinde olurlar, eğitim ve sınırlı yetki verilirse olur" dedi.

DÜDÜĞÜ KORKUTURDU
Aktaş da "Eskiden bekçilerin düdüğü bile suçu önleyici etki yapıyordu" dedi ve ekledi: "Özel güvenlik şirketleri belirli yerlerde çalışabilir. Dar gelirli mahallelerde devlet eliyle yapılabilir. Valiliğe bağlı birimler kurulabilir."

HUKUKÇULAR KARŞI
Bu öneriyi "Polisin önleyici kolluk alanının özelleştirilmesi" olarak gören hukukçular ise "Polisin yetkileri gelişigüzel devredilemez" diyor. Yine de bazılarına göre İstiklal Caddesi gibi yerlerde uygulanabilir.


'Özel sokak polisi' önerisi yankı buldu

DYP liderinin, her sokağa, maaşını o sokak halkının ödeyeceği özel güvenlik görevlisi konması önerisi gündeme damgasını vurdu "KORUCULUK bu formülle şehirlere taşınır" gerekçesiyle karşı çıkanlara karşı, Ağar'ın önerisi eski emniyetçilerden destek buldu.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın işsizlik nedeniyle büyük şehirlerde can ve mal güvenliği kalmadığı, çare olarak her sokakta özel güvenlik görevlileri bulunması önerisi tartışma yarattı. Teklife karşı çıkanlar, sokak güvenliğinin özelleştirilmesiyle Güneydoğu'daki koruculuk sisteminin büyük şehirlere taşınacağını, çeteleşmeyi de beraberinde getireceğini vurgularken, eski içişleri bakanları ve emniyetçiler destek verdiler. SABAH'a açıklanan görüşler şöyle:

MENZİR: BEKÇİ AMCA YA DA SOKAK POLİSİ DERSİNİZ
Necdet Menzir / Eski İstanbul Emniyet Müdürü: "Bu adamları devlet alır, vergiyi de devlet toplar. Polisin emrinde 'sokak polisi' dersiniz, 'bekçi amca' dersiniz, bir isim koyarsınız, o şekilde uygulanabilir. Ağar'ın özel güvenlik teşkilatı olarak söylediğini düşünmüyorum. Kaldı ki özel güvenliğe yasal olarak cevaz verildi zaten. Polisleri iki yıl yüksek okul okutup kadroya göndermek pahalı bir iş. Bu öneri daha kolay. Çünkü bunların polis kadar geniş bir vizyona ihtiyacı olmayacak. Devriye nasıl gezilir, hukuki sorumluluk, silah kullanacağı yer, suç işlendiğinde nasıl hareket edeceği gibi konularda belirli bir eğitim verilir, sınırlı yetki sağlanır, bu şekilde olur. İşsizlik de geriler. Bunun koruculukla alakası yok. Sapla saman birbirine karıştırılıyor. Orada terör vardı, koruculuk da o günkü şartlarda getirilmişti."

AKTAŞ: DÜDÜK ÇALMAK BİLE ÖNLEYİCİ OLUYORDU
Kutlu AKTAŞ / Eski içişleri bakanı: "Mahalle bekçilerinin çaldığı düdük bile önleyici kolluk hizmeti bakımından fayda getiriyordu. Muhiti tanıyan adamlardı. Polis, lokasyon hizmeti yüzünden sürekli yer değiştiriyor ve görev yaptıkları yerdeki kişileri tanıyamıyor. Özel güvenlik şirketleri belirli yerler için çalışabilir. Dar gelirlilerin olduğu mahallede böyle bir şey yapılamayabilir. Ancak devlet eliyle yapılırsa o da çözüm olabilir. Valilik bünyesinde birimler kurulabilir. Koruculukla ilgisi yok. Orada özel bir durum vardı, aynı şey değil bu. Kapkaçın önlenmesi için polis sokağa inmek zorunda."

TANTAN: TEMEL KAMU HİZMETİ ÖZELLEŞEMEZ
Sadettin Tantan / Eski içişleri bakanı: "Temel kamu hizmeti hiçbir zaman özelleştirilemez. Bugün kapkaç revaçtaysa yarın başka bir suç ortaya çıkabilir. Toplum bilinçlendirilmeden insanların tepesine özel güvenlik dikemezsiniz. Kaldı ki fakir kesim ne yapacak?"

SÖZÜER: ÖNLEYİCİ KOLLUK ÖZELLEŞEMEZ
Doç.Dr. Adem Sözüer / İÜ Hukuk Fakültesi: "Özel güvenliğin para karşılığı mahalleleri, meydanları, sokakları koruması gibi bir şey doğru olmaz. Bu, polisin 'önleyici kolluk' alanının tümüyle özelleştirilmesi anlamına gelir. İstiklal Caddesi gibi belli yoğunluktaki mekanlarda, sınırlı olarak kullanılabilir."

Doç.Dr. Fatih Mahmutoğlu/İÜ Hukuk Fakültesi: "Hangi yetkiyi vereceksiniz bu insanlara, polis yetkisini mi? Zaten vergi ödeyen insanlar için de ek yük olur. Devletin adli polisi, kapkaç için özel bir birim oluşturarak daha dinamik hale getirilebilir. Kamusal alanı başkalarına vermek sakıncalı. Kaldı ki ileride yeni bir suç tipiyle karşılaşıldı, yeni bir özel güvenlik birimi mi oluşturulacak?"

VATANDAŞIN ENDİŞESİ PARA VE SUİİSTİMAL
Efrahim Aydın (42): "Emekli işçiyim. Beşiktaş'ta oturuyoruz, bizim sokak biraz daha sakindir. Ama mesela şu anda Taksim'e bayram ziyaretine gidiyoruz. Polise silahı, yetkisi, dokunulmazlığı verilmiş, şimdi kalkıp da benzer donanım özel güvenlikçilere verilirse karmaşa çıkar. Görevi kötüye kullanma yüzünden yine kimse önlem alamayabilir."
Cemal Yosma (36) :
"Bakkal işletiyorum. Yeri geliyor rafta sigara bırakamıyoruz, korkuyoruz, soyguncudan, kapkaççıdan. Evim Gültepe'de. Orada da ana caddede kapkaç olayları yaşanıyor. Ancak özel güvenlikçilerin de bu işte çözüm olacağını düşünmüyorum. Çünkü zaten zor geçinen vatandaş, bir de bunun masrafını istemez. Kimse cebinden para çıksın istemez. Devlet bu işe el atmalı."
Emine Tektaş (20): "Devletin her zaman daha güvenilir olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu işi özel şirketlere devrederseniz çeteleşir, suistimal edilir. Ayrıca paralı olursa ek bir vergi ya da masraf getirecek yine."
Muzaffer Canıdemir: "Koruculuk sistemine dönüşebilir olay. Ayrıca hapse bugün girip yarın çıkacağını biliyorsa, bu suçu işlemeye devam eder. Bu işte hem cezalar ağırlaştırılmalı, hem de tanıklık sistemine el atılması lazım."

Özlem YURTÇU / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Herkesi kampanyaya davet ediyorum
 60 bin güvenlikçi 27 Mart'tan sonra işsiz kalacak
 Kadın Bakan'ın acı itirafı
 Serdar Denktaş: Çözüm olmadan asker çekilmemeli
 CHP'li 15 milletvekili: Sarıgül'ü destekliyoruz
 AB protestocularına 6 tutuklama
 AP kadın hakları için geliyor
 KKTC'li parlamenterler Strasbourg'a gidiyor
 Bayram alçılı geçiyor
 İşçilerden Başkan'a cip
MUHARREM SARIKAYA
Yer altı suları tükenirken...
Dört yıl kadar önceydi.
YAVUZ DONAT
Avrupa'daki Türk girişimciler
Almanya'ya gittik. Merkezi...
Silah yerine bilimle mücadele
Dünya standartlarını yakalamaya çalışan Türk polisi, suçla mücadelede...
Limuzinli dolandırıcıyı 'kurban' yakalattı
Hakkındaki 80 suç dosyası ve 20 yıl hapis cezasına rağmen 10 yıldır...
Uyum başka bayrama
Uyum başka bayrama
Ağır para cezaları ve yetkililerin uyarıları bu seneki Kurban...
TEM'den kurban manzaraları
TEM'den kurban manzaraları
Uyarılar ve 324 YTL'den başlayan cezalar kar etmedi. Vatandaş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu