kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şimdi moda sözleşmeli evlilik
Şimdi moda sözleşmeli evlilik
Nedir şu mal rejimi dedikleri?

Şimdi moda sözleşmeli evlilik

Hülya Avşar ve Hande Ataizi'nin gündeme taşıdığı sözleşmeli evlilikler, yeni Medeni Kanun'da ayrıntılarıyla yer alıyor. Yeni yasayla birlikte çiftler, eskiden boşanma sırasında yaptıkları mal pazarlığını, şimdi evlenmeden önce yapıyor.

Yeni yasayla birlikte gündeme gelen mal rejimi sözleşmesiyle, evlenecek çiftler eskiden boşanma döneminde yapılan pazarlığı artık evlenmeden önce yapıyor. Eskiye göre boşanma oranlarında her ne kadar artış var gibi gözükse de yeni yasayla birlikte artık boşanmaların yerini süreli ayrılık kararı alıyor. Aile mahkemeleri ile birlikte artık çiftlerin terapi görmeden boşanamayacaklarını da belirten Avukat Altın Mimir, erkeklerin kadınlara oranla boşanmak konusunda daha kararlı davrandığını söylüyor.

* Boşanmak kolay bir işlem mi?
Hiç kimse evliliğini ayrılmak üzerine kurmuyor. Fakat bir noktadan sonra evlilikler bitebiliyor. Bu durumda kişilerin mahkemelere başvurup ayrılma veya boşanma hakkı var. Ayrılma kararı daha çok, evliliğe ara verilmesi gibi bir durum. Her iki kararı da ancak mahkeme verebiliyor. Taraflar ortak bir karar verip, "Biz boşanma kararı aldık, boşanalım" diyemiyor.

* Hakimin verdiği ayrılık kararı ile boşanma kararı arasındaki fark nedir?
Ayrılık kararı daha çok, düzelebilme ihtimali olan evliliklerde taraflara verilen süreli bir ayrılma... Onda da yine mahkemeye başvuruluyor, mahkeme boşanmada aradığı şartları arıyor. Mesela şikayetçi olan tarafın yüz kızartıcı suç işlemesi veya yükümlülüklerini yerine getirmemesi ya da eşine fiziksel şiddet uygulaması gibi sorunlar ayrılma kararında etkili olabiliyor. Ayrılma kararı süreli kararlardır. En az bir yıl en çok üç yıl olabilir. Zaten üç yılın sonunda taraflar sorunlarını aşıp bir araya geldiyse bir problem yok. Ama bu ayrılma sürecinin sonucunda bir araya gelmiyorlarsa herhangi birinin başvurmasıyla hakim otomatik olarak çift için boşanma kararı veriyor.

HEMEN BOŞANILAMIYOR

* Peki bu tek celsede boşananlar nasıl boşanıyor?
Anlaşmalı boşanma dediğimiz bir yöntemle... Orada taraflar mahkemeye gitmeden önce boşanmaya bağlı bir sözleşme imzalıyor. O sözleşmeyle birbirlerinden talep ettikleri hakları ve yükümlülükleri ayrıntılı olarak mahkemeye sunuyorlar. Eğer şiddetli geçimsizlik varsa bunu ispat etmek zorundalar. Çiftlerin "Biz boşanıyoruz" demeleri yetmiyor, hazırladıkları protokolle birlikte iki de tanıkla bunu ispatlamaları gerekiyor.

* İkisi istese de boşanamıyorlar mı?
Her ikisi de boşanmak istediği halde hakim "Siz boşanmayın ben size ayrılık kararı veriyorum" diyebilir. Bu tamamen hakimin inisiyatifinde. Ama ayrılık için başvurduğunuzda boşanma kararı da çıkabilir.

* Ayrılık, çok sık verilen bir karar mı?
Yeni yasayla gündeme geldiği için bugüne kadar çok fazla örneğini görmedik. Şahsi görüşümü soracak olursanız, insanlar nasıl kendi iradeleriyle bir araya geliyorlarsa kendi iradeleriyle de ayrılmalılar. O kadar zor olmamalı. Öte yandan ülkemizde kadının sosyal ve ekonomik hayattan soyutlanmış olması nedeniyle kanunlarımız kadını koruma altına alıyor.

ÇİFTLERE TERAPİ YOLU

* Medeni Kanun'daki diğer bir yenilik de aile mahkemeleri değil mi?
Aile mahkemeleri henüz uygulamaya girmemiş olmakla beraber, burada psikologlarla, aile terapistleriyle ailenin devamını sağlamaya yönelik çalışmalar yapılacak. Bu mahkemeye atanan hakimin evli ve çocuklu olma zorunluluğu var. Aile mahkemelerine başvuran çiftler, üç ay ile altı ay arasında değişen dönemlerde aile terapisine gidecekler. Bu sürenin sonunda psikoloğun verdiği karar boşanma kararlarını etkileyecek.

* En sancılı boşanmalar ne tür çiftlerin boşanmaları oluyor?
En dramatik boşanmayı çocuklu aileler yaşıyor. Gelir düzeyi yüksek olan ailelerde, mal paylaşımı konusu can alıcı oluyor. Taraflar çok ciddi hak iddiasında oluyor. Kimse hak etmiş olduğu şeyi bir başkasıyla paylaşmak istemiyor. Hele hele ayrıldığı eşine hiç vermek istemiyor. Karşı taraf ise onu kaybetme hırsını ondan bir şeyler alarak telafi etmek istiyor.

* Mal rejimleri sayesinde boşanmak daha kolay olacak mı?
Boşanmak daha kolay olmayacak. Ama bu kavgalar azalacak. Herkes hakkını bildiği için sorun yaşanmayacak. Boşanma davalarının şekli de tıpkı ticari davalarda olduğu gibi ailenin tasfiyesi davalarına dönecek.

* Kadınlar mı daha yatkın boşanmaya erkekler mi?
Erkekler boşanma konusunda çok kararlı. Ama kadınlar genellikle boşanmayı tehdit unsuru olarak kullanıyor. Çünkü kadın "Boşanalım" derken aslında kocasının ona karşı çıkmasını bekliyor. Bugüne kadar bir kadının gelip de kararlılıkla "Beni bu adamdan boşayın" dediğini görmedim. Açıp da döndüğümüz çok boşanma davası var.

* Peki mahkeme karşısında boşanmayı istemeyen daha mı avantajlı?
"Ben istemediğim sürece benden boşanamaz" diye bir şey yok. Taraflardan biri şiddetli kusurlar işlediyse ve bu kanıtlandıysa istemese de boşanma gerçekleşir.

Hazırlayan: Dilek SANCILI/ Haber Merkezi

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Dünya Güzeli'nden itiraf: Dişlek ve çekik gözlüyüm
 80 yaşımda bile bikini giyeceğim
 Bayram gezginleri
 Baron: "Artık beni öldürün"
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yıldızların Altında
Kabul ediyorum; kesinlikle müzikal...
HAKAN & UTKU
CHP'lileri önceden uyarıyoruz!
CHP'de olağanüstü...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Buzluk böreği
Yufkayı düz bir...
Alkol bağımlısına karşı ortak tavır takının
Alkol bağımlısına karşı ortak tavır takının
Aile fertlerinin anlaşıp ortak bir tutum izleyerek, alkol...
Hırsızlar korkuttu!
Hırsızlar korkuttu!
Ender Mermerci, hafta sonu küçük kızı Derin ile birlikte...
Terzi yamağı ders verecek!
Terzi yamağı ders verecek!
Kendisine Yıldırım Mayruk'un "Terzi Yamağı" diyen ünlü modacı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.