kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Babacan Mucizesi'

Ünlü ekonomi dergisi The Economist'in son sayısında yer alan 'Babacan Mucizesi' başlıklı makalede, hem Türkiye ekonomisi değerlendirildi hem de Babacan'a övgüler yağdırıldı.

İngiltere'nin saygın ekonomi dergisi The Economist, bir zamanlar umutsuzca konuşulan ülke olan Türkiye'nin artık gerçekleştirdiği ekonomik mucizelerle anılmaya başlandığını yazdı.

Derginin son sayısında yer alan Ankara kaynaklı ve ''Türkiye'nin Büyüyen Ekonomisi'', ''Babacan Mucizesi'' başlıklı makalede, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Devlet Bakanı Ali Babacan değerlendirmesiyle birlikte verildi.

Babacan'ın 1994 yılında daha 27 yaşındayken Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanı olarak Dünya Bankası'yla masaya oturup pazarlık yaptığını ve ihalelerde milyonlarca dolarlık indirim sağladığını hatırlatan Economist, ''Babacan'ın kamu kaynaklarını etkin kullanma birikimi, Türkiye'yi 2001 Krizi'nin etkilerinden çıkarmakta yardımcı oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin 2004 yılını ''sağlıklı'' verilerle geçirdiğini kaydeden Economist dergisi, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8 arttığını, son 30 yılda ilk kez tek haneli enflasyon rakamıyla tanışıldığını ve piyasalarda güvenin yeniden sağlandığını yazdı.

''Bir zamanlar Türkiye'den umutsuzca bahseden batılı bankacılar artık Türkiye mucizesini konuşuyor'' denilen makalede, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye'yle üyelik müzakerelerini önümüzdeki Ekim ayında başlatma kararıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 3 yıllık yeni bir stand-by uzlaşması sağlanmasının ekonomideki iyimserliği daha
da artırdığı ifade edildi.

Türkiye ekonomisiyle ilgili diğer olumlu gelişmeler arasında ''Irak'taki savaşa rağmen 2004 yılının ilk 9 ayında turizm gelirlerinin 12.6 milyar dolar ile rekor kırması'' ve ''iflas sınırına yaklaşan bankacılık sisteminin kamu kaynaklarıyla yeniden yapılandırılması'' gösterilen Economist'in makalesinde, ekonomide kaydedilen gelişmeleri bazı yabancı temsilciler tarafından ''sessiz devrim'' olarak adlandırıldığı vurgulandı.

Dergi, ''Kayıtdışı ekonominin kontrol altına alınması'' ve ''vergi sisteminin yeniden yapılandırılması'' yanında batılı ülkelere kıyasla istihdamın yüksek olduğu ''tarımın rasyonel hale getirilmesini'' gibi Türkiye'de atılması gereken birçok adım bulunduğunu, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Babacan'ın da bunu kabul ettiğini yazdı.

Türkiye'nin özelleştirme yolunda arzulanan başarıyı sağlayamaması ve doğrudan yabancı sermaye girişinin istenilen seviyeye çıkarılamaması Ekonomist'in makalesinde dikkat çekilen diğer konular oldu.

Kişi başına düşen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Polonya'da 110 dolar, Macaristan'da ise 244 dolar olduğunu yazan dergi, Türkiye'nin 8 dolar olan kişi başına düşen doğrudan sermaye girişi rakamının bu ülkelerle kıyaslandığında düşük olduğunu ve işsizlikle mücadele için her yıl 500 bin kişiye iş olanağı sağlanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 74'ü seviyelerinde seyreden kamu borcunun, önemli bir kısmı da kısa vadeli olması nedeniyle, çevrilmesinin önemini anlatan Economist, borçluluk oranının düşürülmesinde GSMH'nin yüzde 6.5'i oranında sağlanan faiz dışı fazlanın önemine dikkat çekti.

'KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ'

Economist'in makalesinde ''kabine değişikliği söylentileri'' de ekonominin geleceği ekseninde şöyle değerlendirildi:

''Gelecek için en iyi güvence, siyasi istikrarın devam ettirilmesi ve bazıları da bunun, zeki ve kesinlikle dürüst Babacan'ın göreve devam etmesi anlamına geldiğini düşünüyor. Kabine değişikliği söylentilerinin artmasıyla genç ve İngilizce'ye hakim bir bakan olan Ali Babacan'ın AB ile müzakereleri üstlenebileceği de gündeme geldi. Böyle bir görev değişikliğinden bazı düşmanları memnuniyet duysa da, Babacan, karşılığında bazı taleplerle karşılaşacağını bildiğinden İstanbul seçkinlerinin önerilerine sıcak yaklaşmıyor.

O, Ferragamo marka ayakkabılarıyla ve jöleli saçlarıyla yarattığı imajın aksine, selefleri gibi gösterişe meraklı biri değil. Eğer Babacan istemese de (şu anda bunun üzerine düşünmek bile istemiyorum diyor) AB müzakerelerini üstlenmek durumunda kalırsa, Türkiye, ekonomik reformlarını sürdürmek için yeni bir şampiyona ihtiyaç duyabilir.''

The Economist haberinde Babacan'ın, ''kısa zamanda Başbakan Erdoğan'ın güvenini kazanmasının bazı AK Parti üyelerinde kıskançlık yarattığı'' ifadesi de yer aldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tekstilde grev dalgası
 ATO'nun Remzi Bey hesabı
 Sahte YTL operasyonu
 Maliye, mortgage sistemi için vergi teşviğine hazırlanıyor
 Tuncel: Faiz bu sistem için çok yüksek
 Yarımca Porselen Avrupa'nın en büyük çelik merkezi oluyor
 En iyi borçlanmayı Türk hazinesi yaptı
 Çalık, Telekom'a Dubai Islamic Bank'la giriyor
 Kırgızlar, İMKB'ye geliyor
 Geçen yıl kredi kartlarıyla 47 milyar dolar harcadık
 Kaçak bayi avı başlıyor
 Bakanlık gönüllü indirim istedi, kimse yanaşmadı
 Tüzmen: Çin'den gelen tüm malları takip altına aldık
 Kuruş kadar mikro sabit diskler herşeyi küçültüyor
 TÜPRAŞ'ta yeni ihale süreci hızlandı
 Madeni Euro kalpazanların gözdesi
 Finans Sigorta, 250 bin müşteriye ulaştı
 POAŞ, ÖİB'nin faiz talebine dava açacak
İLKER SARIER
Enigma
Dün sabah, Hürriyet'te, Fatih Altaylı ile...
YAVUZ SEMERCİ
Teklife, teklif ilginçti
Ailemle bayram tatilindeyim.
AYDIN AYAYDIN
KKTC ekonomisinde gözle görülür canlanma var
Bayram...
GAZİ ERÇEL
Tarımı çözmek giderek zorlaşıyor
Yıllar geçti, tarım...
Silah yerine bilimle mücadele
Dünya standartlarını yakalamaya çalışan Türk polisi, suçla mücadelede...
Limuzinli dolandırıcıyı 'kurban' yakalattı
Hakkındaki 80 suç dosyası ve 20 yıl hapis cezasına rağmen 10 yıldır...
Uyum başka bayrama
Uyum başka bayrama
Ağır para cezaları ve yetkililerin uyarıları bu seneki Kurban...
TEM'den kurban manzaraları
TEM'den kurban manzaraları
Uyarılar ve 324 YTL'den başlayan cezalar kar etmedi. Vatandaş...
IMKB
E: 26.918 D:% 0,39
DOLAR
S: 1,345 D:% 0,000
EURO
S: D:%
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu