kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Tarımı çözmek giderek zorlaşıyor

Yıllar geçti, tarım sektörünü bir türlü çözemedik. Finansmanı olmadan bölük pörçük oluşturulan stratejilere, kısa süreli hükümetlerin popülist yaklaşımları karışınca, tarım sektörü bir türlü çağdaşlaşamadı, sorunlarından kurtulamadı. Nüfusun % 40'ını içinde barındıran bu sektör, milli gelire % 13 katkı ile yoluna devam etmeye çalıştı. Sonunda daha da fakirleşti ve yorgun düştü.
Popülist politikaların başında, bütçede ödeneği yokken verilen sözlere Ziraat Bankası'nın karıştırılması geliyordu. Düşük kredi faizlerinin, bir hesaba dayanmayan destekleme alımlarının faturası Ziraat Bankası'nın görev zararları ile kayda geçti.

Önce
kaynak konmalı
Sonra gördük ki, bu faturanın değeri 1999 yılında 20 milyar dolarmış. Sonunda hepimizden çıkacak bu para, kamu borçlarına yazıldı. Oysa, bu tutar doğrudan tarım sektörüne sarfedilebilseydi, şimdi tarımın çehresi bambaşka olacaktı. Yaşadığımız kriz, bu tür yaklaşımlara da bir nokta koydu. Disiplinli kamu finansman politikası son 45 yılda bu tür popülizme geçit vermedi. Ancak, son zamanlarda bunun tersi işaretler alınırken, bayram öncesi "müjdeli haber"i verdiler. Bütçe disiplinine önem veren IMF politikalarının "devre arasındaki" beklemeden yararlanıldı. Hemen, eskilerine benzer "paketler" açıldı. Bütçede kaynağı tam olarak bulunmayan bazı finansal desteklemelere yeşil ışık yakıldı.
Burada bir yanlış anlama olmasın, kişisel olarak tarımın son derecede önemli bir sektör olduğuna inanırım. Desteklenmesi gerektiğini her zaman savunurum. Tarımdaki sorunların çözümlenip, Türkiye'nin "çağdaş ülke statüsüne erişmesinin" gerekliliğini kimse yadsıyamaz. Hayvancılığın giderek öldüğü bir ülkede buna kimse göz yumamaz . Demokratik bir ülkede de, oy potansiyeli fazla tarım sektörünü hiçbir politikacı da göz ardı edemez.
Ancak, bunları çözmenin ve gerekli desteği gerçekleştirmenin bir yolu, bir yöntemi vardır. Önce, bütçeye gerekli ödeneği baştan koyarsınız.. Sonra dilediğinize düşük faizli kredi olanağı sunarsınız, dilediğinize direkt subvansiyon yaparsınız. Parayı da Hazine'den Ziraat Bankası'na verirsiniz Size hiç kimse karışmaz. Tarım sektörü orta dönemli projeler ister. Bunların önceden belirlenmiş finansman modelleri ile ortaya konulması gerekir.
Böyle yapmayıp, hem IMF hem de Avrupa Birliği ile devre arasını fırsat bilip, kaynağı açık ve belirgin bir biçimde tam olarak açıklanmayan "müjdeler" verilmesi, borçların ötelenmesi veya affedilmesi gibi önlemleri duyduğunuz zaman, ileride uygulanacağını hayal ettiğiniz politikalara gölge düşer. Kuşkularınız artar. "Ne olacak bizim halimiz"e geri dönersiniz.
Hele bir de, muhalefet partisi temsilcilerinin ortaya çıkıp, "eyvah, kırsal kesim oyları tehlikede" refleksi ile, bu tür müjdelerin kaynağını sorgulamadan, iktidarı "bunlar çiftçileri kandırıyorlar" diye eleştiren demeçlerini okuyunca daha da şaşırırsınız. Finansman nosyonu olmadan ortaya konulan bu yaklaşım sahiplerinin, iktidara gelmesi durumunda nelerle karşılaşılacağınızı düşünürsünüz.
Son açıklanan "müjde paketinin" Ziraat Bankası kredileri ile ilgili finansmanının önemli bir kısmının 2006 yılına sarktığı, gelecek yıl Hazine'den talep edileceği ilgililerin demeçlerinden anlaşılmaktadır.
Esas tehlike de budur. Geçmişte hep böyle olmuş, bir sonraki yıl ödeneklerine konulacağı varsayılan tutarlar, yeni müjdelerle daha sonraki yıllara sarkmış, oradan da başka yıllara devredilip gitmiştir. Sonunda 20 milyar dolarlık fatura karşımıza çıkmıştır.

AB
fonları önemli
AB ile müzakerelerin "en yumuşak karnının" tarım olacağı gerçeği yavaş yavaş anlaşılmaktadır. Bunun altında AB bütçesinden çıkacak fonlar yatmaktadır. Onlar da biliyorlar ki, tarım sektörünün uyumu, güçlü ve zamanlı finansmanı gerektirir. Kaynağı olmayan, afaki fikir ve projelerin başarı şansı, her konuda olduğu gibi, tarımda da yoktur.
Hem AB'den para istemiyoruz deyip hem de bütçede ödeneği olmadan ileriki yıllara mahsuben müjdeler vermeye devam edersek tarımı çözmek giderek zorlaşacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kurban Bayramı'nın finansmanı   / 19-01-2005
 Kredi kartları 3 risk getiriyor   / 17-01-2005
 İstihdam zengini büyüme   / 15-01-2005
 İstihdam dostu büyüme   / 14-01-2005
 İndirimin sinyali kamu bankalarından geldi   / 12-01-2005
 Para Politikası Komitesi ve faiz belirleme   / 10-01-2005
 Risklere işaret etmek felaket tellallığı değildir   / 08-01-2005
 Dünya Bankası Başkanı ayrılıyor   / 07-01-2005
 Enflasyon neden düştü?   / 05-01-2005
 Dolar, 1.2 YTL'ye inerse şaşırmayın   / 03-01-2005
İLKER SARIER
Enigma
Dün sabah, Hürriyet'te, Fatih Altaylı ile...
YAVUZ SEMERCİ
Teklife, teklif ilginçti
Ailemle bayram tatilindeyim.
AYDIN AYAYDIN
KKTC ekonomisinde gözle görülür canlanma var
Bayram...
GAZİ ERÇEL
Tarımı çözmek giderek zorlaşıyor
Yıllar geçti, tarım...
Silah yerine bilimle mücadele
Dünya standartlarını yakalamaya çalışan Türk polisi, suçla mücadelede...
Limuzinli dolandırıcıyı 'kurban' yakalattı
Hakkındaki 80 suç dosyası ve 20 yıl hapis cezasına rağmen 10 yıldır...
Uyum başka bayrama
Uyum başka bayrama
Ağır para cezaları ve yetkililerin uyarıları bu seneki Kurban...
TEM'den kurban manzaraları
TEM'den kurban manzaraları
Uyarılar ve 324 YTL'den başlayan cezalar kar etmedi. Vatandaş...
IMKB
E: 26.918 D:% 0,39
DOLAR
S: 1,345 D:% 0,000
EURO
S: D:%
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu