kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Büyük, daha büyük, en büyük TV
Büyük, daha büyük, en büyük TV
Yücel Akkaya Sony Metrocity Satış Müdürü
Mustafa Gül / Phillips yetkili satıcısı Bosch Metrocity Mağaza Müdürü
High Definition TV'ler

Büyük, daha büyük, en büyük TV

Son yıllarda televizyonlarda bir büyük ekran modasıdır gidiyor. LCD, plazma derken son zamanlarda projeksiyon televizyonlar, uygun fiyatları nedeniyle daha çok tercih edilir oldu. Ancak bu büyük ekran TV'lerin birbirlerine göre pek çok avantaj ve dezavantajları var.

Türkiye'de televizyon konusunda son moda, büyük ekran televizyonlar. Aslında bu, sadece Türkiye'ye özgü değil, dünyadaki tüm tüketicilerin ortak eğilimi. Birkaç yıl öncesinde başlayan büyük ekran televizyon talebine yanıt verebilmek için üreticiler birbirinden ilginç teknolojiler geliştirdi. Ancak LCD TV, plazma TV, projeksiyon TV, high definition TV derken tabii ki tüketicilerin de aklı karıştı. Hem bu teknolojileri bilmek, hem onları birbiriyle fiyat ve özellik açısından kıyaslamak hem de her teknolojinin yarattığı problemleri fark edebilmek tam anlamıyla uzmanlık istiyor. Fayda ve maliyet açısından hangi teknolojiyi seçmek avantajlı sorusuna bir çırpıda yanıt vermek zor. Ancak internetteki forumlarda hobisi nedeniyle bu konuya ilgi duyan "profesyonellerin" tavsiyelerini bulmak mümkün.

UZMANLAR NE DİYOR?
Herhangi bir markayla ilişkisi olmayan, ancak bu alandaki teknolojiyi yakından bilen hem de hobisi büyük ekran televizyon olan bu profesyonellerden birini sizin için bulduk ve konuştuk. Elektronik mühendisliği eğitimi alan ve asıl alanı uydu yayın teknolojisi olan Ahmet Gürakın, Smart Dijital şirketinin de genel müdürü. Gürakın'ın yaptığı uyarılar tüketicilere TV seçerken yardımcı olacak. Gürakın'ın verdiği bilgilere göre büyük ekran televizyon ya da teknik adıyla panel televizyon pazarında LCD, plazma ve projeksiyon olmak üzere üç değişik teknoloji bulunuyor. Büyük ekran televizyonların en pahalısı LCD ekranlar. LCD televizyonlar aynı ebattaki plazma ya da projeksiyon televizyonlara oranla iki kat pahalı. Aslında plazma televizyonlar da fiyatı düşürmek üzere içindeki maddesi değiştirilmiş LCD'lerden başka bir şey değil. Büyük ekranlar arasında fiyatı en düşük olanlarsa projeksiyon televizyonlar. LCD ile plazma arasındaki fark görüntü kalitesinde. Plazma televizyonların görüntü kalitesi LCD ekranlara göre daha yüksek. Ayrıca LCD teknolojisi siyah rengi tam olarak veremediği için, görüntüdetayı plazmaya göre daha düşük. Ayrıca plazma TV'ler kontrast ve renk açısından da LCD TV'lerden daha iyi. Plazma TV'leri LCD TV'lerden daha üstün kılan bir başka özellik, seyretme açısı. LCD'lerde görüntü en iyi tam karşıdan seyredildiğinde alınıyor. Plazma televizyonlarda bu sorun giderilmiş. Buna karşılık plazma televizyonların en ciddi problemi "burn-in" denilen kalıcı izler. Örneğin sık seyredilen bir kanalın logosu ekranda kalıcı bir iz bırakabiliyor. LCD'lerde böyle bir sorun yok ancak onda da ekranın belli bir bölgesindeki görüntü bozulabiliyor.

LCD NİYE PAHALI?
Peki plazma televizyonlar LCD ekranlara göre bu kadar üstünlüğe sahipken nasıl oluyor da daha ucuz olabiliyor. Bu sorunun yanıtı cihazın kullanım ömrüyle ilgili. LCD televizyonlarda ekranın içinde likit kristal denilen bir madde var. Plazma televizyonlarda ise likit kristallerin yerine fosfor ya da titanyum dioksit gibi gazlar kullanılıyor. Bu gazlar bir süre sonra özelliklerini kaybetmeye başlıyor, sonunda da tamamen yitiriyor. Şu anda piyasadaki plazma televizyonların ömrü 10 yıl civarında. Ancak gaz özelliğini yıldan yıla kaybettiği için örneğin 5'inci yılda görüntü yarı yarıya kötüleşmiş hale geliyor. Üstelik gaz özelliğini kaybettiğinde tamiri mümkün değil. Yeni bir ekran almak çok pahalı olacağı için televizyonu kaldırıp atmaktan başka seçenek yok. Uzmanlara göre her iki teknoloji de şu anda pahalı.

BÜYÜK VE UCUZ
Tüketicinin hem büyük, hem ince, hem de ucuz olsun talebini karşılamaya çalışan bir diğer teknoloji ise projeksiyon. Firmalar sonunda projeksiyon cihazını bir televizyon kutusunun içine koymayı ve görüntüyü önden yansıtmayı başardı. Oldukça ucuza mal olan bu çözüm, tüketicilerden büyük bir rağbet görüyor. Ancak projeksiyon televizyonların da handikapları mevcut. Öncelikle görüntü kalitesinde plazma ya da LCD'yi henüz yakalayabilmiş değiller. Yine projeksiyon televizyonlarda en net görüntü tam karşıdan seyredildiğinde alınabiliyor. Projeksiyon televizyonlarda da belli bir kullanım ömrü var. Bu projeksiyon cihazının lambasından kaynaklanıyor. Ancak lamba bitince yenisiyle değiştirmek mümkün. Bir de sistem çok ısı ürettiğinden projeksiyon televizyonlarda soğutma sistemleri bulunuyor, bu da az da olsa gürültü çıkarıyor.

NEVZAT ATAL HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İkinci Kekilli vakası
 'Bu programın bir rakibi olmayacak'
 Aşkı evlilik değil kişilerin kendisi öldürüyor
 Evlilikte sevgi ve aşk
 Yıllar geçer izlerini vücutta bırakır
 Kabin azabı
 Farklılıklar listesi
 Asena'ya MGD sansürü
 Tarkan UNICEF adına çağrıda bulundu
 Kadınların yeni favorisi 'kick box'
HAKAN & UTKU
Bayramda köprülerden geçiş bedava
- Şuayip yeter n'olur...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ispanaklı krep
Krep için,...
Cinsel sorunlar kadını alkolün pençesine itiyor
Cinsel sorunlar kadını alkolün pençesine itiyor
Erkekler genellikle arkadaşlarıyla mutlu olmak, keyif yapmak için...
Yıllar geçse de onlar hep aynı yaşta
Yıllar geçse de onlar hep aynı yaşta
Bazı kadınlar vardır; adeta zaman onlar için durmuştur. İlerleyen...
Hollywood için film çekmeye niyetim yok
Hollywood için film çekmeye niyetim yok
Ötenazi konusunu işlediği 'The Sea Inside' filmiyle Venedik Film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.