kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İki terör eylemi damga vurdu

2004 yılı felaketler, terör saldırıları ve Irak'taki savaşla hatırlanacak... Yılın Türkiye için belki de tek güzel haberi, Avrupa Birliği'nden müzakere kararı çıkması ve AP'de "evet" pankartlı tarihi oylama oldu.

2004 Eylül
Rusya'nın Kuzey Osetya özerk cumhuriyetinde korkunç bir terör saldırısı meydana geldi. Beslan'da bir okulu basan teröristler 1000'den fazla öğrenci, öğretmen ve veliyi rehin alındı. Eylemin üçüncü gününde, okula yerleştirdikleri bombaların patlaması üzerine Rus askerleri operasyon düzenledi. 31 terörist ve çoğu çocuk 344 rehine öldü. Eylemi Çeçen lider Basayev üstlendi.

2004 Ocak
ABD, Mars'a uzay mekiği indirdi. Spirit adlı mekiğin çektiği fotoğraflar Mars'ın anıldığı gibi gerçekten kızıl renkte olduğunu gösterdi. Tozlu ve kayalık yüzey görüntüleri bilimadamlarını büyüledi.

2004 Şubat
KUŞ gribi virüsü nedeniyle Asya kıtasında milyonlarca kümes hayvanı itlaf edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün insan sağlığına tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunduğu virüs ilk Çin'de ortaya çıktı. Virüs yılın son aylarında biri Vietnam'da olmak üzere birkaç insanda görüldü.

2004 Mart
Ayın 11'inde Avrupa, tarihinin en büyük terör saldırısını yaşadı. İspanya'nın başkenti Madrid'de 3 yolcu treni havaya uçuruldu. 191 kişi öldü. "Sorumlu ETA"diyen hükümet, 3 gün sonraki seçimde darbe yedi. El Kaide'nin Irak'ta asker bulundurduğu için yaptığı ortaya çıktı. Seçimi sosyalist lider Zapatero kazandı.
29 Mart: Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, Litvanya, Letonya, Estonya NATO'nun yeni üyeleri oldu. Üye sayısı 26'ya yükseldi.

2004 Nisan
Irak'ta Şii lider Mukteda Es Sadr, ABD işgaline karşı ayaklanma başlattı. Ülkedeki 4 milyon Şii'nin lideri Es Sadr on binlerce kişiyi sokaklara döktü. Mehdi Ordusu Şuulir'in kutsal kentleri Necef, Kufe ve Kerbela'da kontrolü ele geçirdi. Hazirana kadar süren ayaklanmada sert çatışmalar yaşandı. 26 Nisan: Rum kesimi, BM'nin Kıbrıs'ta çözüm öngören planını referandumda reddetti, KKTC kabul etti.

2004 Mayıs
ABD'nin Bağdat'taki Ebu Garib hapishanesinde Iraklı tutuklulara kötü muamele ve işkence yapan fotoğrafları ortaya çıktı. Fotoğraflardaki Amerikalı askerler yargılanmaya başladı, ifadelerinde "emirler doğrultusunda hareket ettiklerini" söyledi. ABD, 26 askerini divanı harbe gönderdi.
1 Mayıs: Polonya, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti,Estonya, Litvanya, Letonya, Malta ve Rum kesiminin katılımıyla AB 25 üyeli oldu.

2004 Haziran
İki dönem ABD başkanlığı yapan Ronald Reagan, öldü. Halkın gelmiş geçmiş en büyük beşinci başkan olarak gösterdiği Reagan'ın dış politikasının kalbinde komünizmin yayılmasını önlemek yer alıyordu.

2004 Temmuz
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarıldı. Kendisini yargılamak için kurulan özel mahkeme, Saddam'a 7 suç yöneltti. Fakat Saddam, mahkemeyi tanımadığını söyleyerek hakkındaki iddianameyi imzalamadı.
25 Temmuz: Kanserin pençesinden kurtulan Amerikalı Lance Armstrong, dünyanın en zor spor müsabakalarından biri olan Fransa Bisiklet Turu'nu altıncı kez kazanıp rekor kırdı.

2004 Ağustos
Yunanistan'ın başkenti Atina, 108 yıl aradan sonra olimpiyatlara ikinci kez ev sahipliği yaptı. 28 dalda 11 bin sporcu katıldı. Yunanistan'a maliyeti 6 milyar euro oldu. 202 ülkeyle olimpiyat tarihinin en yüksek katılımı gerçekleşti.

2004 Ekim
ABD güçleri, Irak'ta direnişin en büyük kalesi haline gelen Felluce'ye operasyon başlattı.Asıl hedefi direnişi örgütleyen El Kaide'nin Irak'taki lideri Ebu Musab El Zerkavi'yi yakalamak olan operasyonda çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

2004 Kasım
ABD'de başkanlık seçimini Başkan George W. Bush ikinci kez kazandı. Demokrat Partili rakibi John Kerry'ye ülke tarihinin en büyük oy farkını attı.
Müslümanlar hakkında film çeken Hollandalı yönetmen Theo van Gogh öldürüldü. Ülke genelinde iki hafta süren din ve etnik kökenli saldırılar başladı. Çok sayıda cami ve kiliseye saldırı düzenlendi.
11 Kasım: Filistin lideri Yaser Arafat, Fransa'da tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında öldü.

2004 Aralık
Türkiye,
Brüksel'deki 17 Aralık zirvesinde, tam üyelik müzakereleri için tarih aldı: 3 Ekim 2005!
26 Aralık: Merkezi Endonezya'nın Sumatra adası açıkları olan 9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Onun şiddetiyle oluşan tsunamiler, Güneydoğu Asya kıyılarına kıyameti yaşattı. 10 metreyi aşan dalgaların vurduğu ülkelerde 125 binden fazla kişi öldü. Çok sayıda kayıp var.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İngiltere Türkler'e kapısını açıyor
 Konserde facia: 174 ölü
 Ünlü cazcı Shaw öldü
Ben değil biz
Ben değil biz
Hagi: "Kısa sürede iyi işler yaptık. Bunu başarırken kolektif olduk.
İdolüm Rüştü
İdolüm Rüştü
Fenerbahçe'nin milli yedeği Volkan, "Rüştü ağabeyin yedeği olmak beni...
Başkanlık sistemi uyarısı
Başkanlık sistemi uyarısı
Cumhurbaşkanı Sezer yeni yıl mesajında, 'Başkanlık Sistemi' uyarısı...
'Umut Çocukları' yeni yıla 'umutsuz' giriyor
Parasızlık yüzünden aylardır yardım çığlıklarını duyurmaya çalışan...
Salgın hastalığa karşı Kızılhaç'tan aşı aldım
Taylandlılar ruhlara inandıklarından hasarlı otellerde yağmaya karşı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu