kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Amerikan şirketlerinden yardım

Güney Asya'daki büyük felaketten sonra Amerikan şirketleri, felaketzedelerin yaralarının sarılması için milyonlarca dolarlık bağışta bulundu.

Yardımda bulunan Amerikan şirketleri arasında, 10 milyon dolarlık nakdi, 25 milyon dolarlık ilaç yardımıyla ilaç firması Pfizer başta yer aldı. Coca-Cola şirketi 10 milyon dolar bağışlarken, petrol devi ExxonMobil 5 milyon dolar, Citigroup 3 milyon dolar vereceğini açıkladı. Bill & Melinda Gates Vakfı ise 3 milyon dolarlık vaatte bulundu.

Amerikan şirketleri arasında en büyük yardımı yapanların ilaç ve sağlık bakım firmaları olduğu belirtilirken, Johnson & Johnson ile Abbott Laborattories Inc'in her birinin 2'şer milyon dolar bağışta bulunmanın yanı sıra büyük miktarlarda sağlık malzemesini de felaket bölgesine gönderdiği bildirildi. Bristol-Myers Squibb firması, 1 milyon dolarlık nakdi yardımın yanı sıra 4 milyon dolarlık ilaç gönderirken, Merck & Co, Roche Group ve GalaxoSmithKline PLC'nin hem ayni, hem de nakdi yardım yapmayı planladığı kaydedildi. Baxter, Hospira, Proctor & Gamble, Purdue Pharmaceutical, Tyco, Altria Group gibi şirketler ise 150'şer bin dolar yardımda bulundu.

Nike, American Express, General Electric ve First Data Corp'un her birinin de 1 milyon dolarlık bağışta bulunduğu bildirildi. Bazı firmaların ise bu ülkelerde faaliyetleri olmasından dolayı yardım çalışmalarında önemli bir kanal teşkil ettiği ifade edildi. Bölgede ofisleri ya da fabrikaları bulunan ilaç firmaları, elamanlarını sağlık malzemeleriyle bölgeye sevk ederken, Coca-Cola, PepsiCo, Marriott International gibi firmaların da felaketzedelere şişelenmiş su, gıda ve diğer malzemeleri temin ettiği belirtildi.

PepsiCo'nun Aquafina marka şişe suyunu işleyen Hindistan'daki firmasının, 1 milyon dolarlıkbağışta bulunmayı planladığı açıklandı. Kahve dükanları zinciri Starbucks da 100 bin dolarlık yardımda bulunurken, zincirin Tayland'daki dükanları çarşamba günkü tüm gelirlerini felaketzedelere bağışladı. Firma, ayrıca ocak ayı boyunca ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Almanya'da sattığı yaklaşık her yarım kilo kahve için de 2 dolar bağışlama vaadinde bulundu. First Data grubuna bağlı Western Union, hayırseverlerin Kızılhaç ve Kızılay cemiyetlerine bağışlarının havalesini ücretsiz yaparken, Amazon.com da başlattığı kampanyayla Amerikan Kızılhaçı için toplam 5,4 milyon doları bulan 87 bin bağış topladı. Wal-Mart şirketi, kendi vakfı aracılığıyla yaptığı 2 milyon dolarlık yardımın yanı sıra bütün mağazalarına bağış toplama kutuları yerleştirdi.

Google ve Yahoo'nun da internet sitelerinden yardım örgütlerine linkler vererek bağış kampanyasına katkıda bulunduğu belirtilirken, internet servis sağlayıcısı AOL üyelerinin ise 48 saat içinde 1 milyon dolardan fazla bağışta bulunduğu ifade edildi. AOL şirket olarak 200 bin dolar, şirket çalışanları da 50 bin dolar bağışta bulundu. AOL'un bağlı olduğu Time Warner şirketi Kızılhaç ve UNICEF aracılığıyla toplam 200 bin dolarlık bağış yaptı. Ayrıca personeli aracılığıyla da 500 milyon dolarlık yardım sözü verdi. BP, Merrill Lynch ve Bank One Kızılhaç'a 1'er milyon dolarlık
yardım yaparken, kargo şirketi FedEx sağlık malzemelerini felaket bölgesine bedava ulaştırıyor. Bu arada, Hitachi firması 200 bin dolar
bağışta bulunurken, daha fazla bağış yapmayı planladığını duyurdu. Home Depot da Kızılhaç'a 500 bin dolarlık bağışta bulundu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sabah.com.tr mutlu yıllar diler
 'İnsan akbabalar'
 Ölüm pusuda bekliyor
 Tsunami Kurbanı Acehli Türkler!
 Oğlumdan bir haber verin
 Denizli'de insanlar ortadan kayboluyor
 Alkollü araç kullanan yandı
 'Barış Anneleri'nden Özkök'e tülbent
 Çaykaralılar Nuh deyip peygamber demiyor!
 'Erkek, din adına kadına zulmediyor'
 Dini Nikâh Tartışması
 Kozasından çıkan kelebek
 Muhasebe müdürü korumanın kaza kurşunu ile öldü
 Tüpgeçit trole takıldı
 Protez bacak ve kollar çürük çıktı
 Aranan eski avukat Aküzüm tutuklandı
ERDAL ŞAFAK
Çöple başladık
Yarın sadece Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
AB ve PKK benzetmeleri
Avrupalılar AB maceramız için...
UMUR TALU
İyi yıllar, desem mi!
Batıdan binlerce varlıklı insanın,...
Ukrayna'da aynı kavga: İktidar benim
Muhalif lider Yuşçenko seçimi kazandı, Yanukoviç ise iktidarı hâlâ...
Annenin acı seçimi
Felaketin ortasındasınız. İki çocuğunuzdan sadece birini...
Alex'ten iyisini alırız
Alex'ten iyisini alırız
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım "Yurt içinde transfer düşünmüyoruz.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu