kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk'e kılıç çektirmem
Nurculuk bir ağacın üstünden yayıldı!..
Köy Enstitüsü'nden 'Nur'a
Yarın

Köy Enstitüsü'nden 'Nur'a

Mustafa Sungur: "AKP gibi adamlar İslam birliğine çalışıyor. Ama içeriden ihanetler var..

Bugün Nur hareketinin en önemli isimlerinden biri de Mustafa Sungur. Sungur Said Nursi'nin en yakınında bulunması nedeniyle cemaat içinde ayrı bir yere sahip. 1929'da Karabük'e bağlı Eflani'de doğan Mustafa Sungur cemaate 15-16 yaşlarındayken katılmış. Kastamonu Gölköy Enstitüsü mezunu olan Sungur ile Üsküdar'daki "mülk" olarak nitelendirilen ama bir nevi dergâh olarak kullanılan binada konuştuk. 76 yaşındaki Mustafa Sungur ile yaptığımız röportajda birkaç farklılık dikkatimizi çekti. Oldukça "mülayim" görünen diğer Nurcu kanaat önderlerinin tersine Sungur'un tavırları biraz daha sert ve radikal. İşte Bediüzzaman'ın talebesi ve hizmetkârı olan Sungur'un anlattıkları:

KÖY ENSTİTÜSÜ... Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü'nden 1944 senesinde mezun oldum. Oğulköy'e 1 yıl staja gönderildik. Oraya giderken bizi götüren kişi uzun uzun Said Nursi'den bahsetti. Onun adını ilk böyle duydum. Safranbolu'ya gittiğimde bir tanıdığımızın dükkânında kitaplarını gördüm.

ZİYARET... Kastamonu'dayken uzun uzun anlattılar. Böylece etrafımız genişlemeye başladı. Bundan bir sene sonra 1947 yılında Üstad'ı ziyarete gittik. Emirgân'da.

ASRI KUCAKLADI... Şimdi esas mesele şu. Said Nursi bu asrı baştan başa kucaklamıştır. Onu bir anlamak lazım. Sevgiye yanaşmadıktan sonra anlaşılmaz zaten. Bazen anlamıyorlar 'ne diyor' diye soruyorlar. Halbuki içine girseler sonsuz istifade ederler.

İZAH GEREKSİZ... Eskiden fedakârlar, her şeyi göze alanlar ne bir izaha, ne bir lügata, ne bir sadeleştirmeye meydan kalmadan meselelerde arif oldular. Ama şimdi dilini anlamıyoruz diyorlar, sadeleştirelim diyorlar.

BÖLÜNMELER... Çeşitli gruplara bölünmek doğru değil. Çünkü fikir ayrılıkları doğru değil. Bazı arkadaşlar bu tip ayrılıkları arıların oğul vermesi gibi değerlendiriyor. Hani arı oğul verir bir kovandan iki kovan olur. Ben de bu düşüncedeyim tabi. Esasta bir ayrılık yok. Nur hakikatlerinde umumi esaslarda ayrılık yok.

AKP... AKP gibi adamlar İslam birliğine çalışıyor. Ama içinde ihanetler var. Kendi içinde de muhalifler var. Atatürkçüler var. Bütün bu şeyler ehven yol olarak görünüyor. Öyle yani.

AB... (Sungur AB ile ilgili soruya Risale-i Nur'dan uzunca bir bölüm okuyarak yanıt veriyor. Özetle söylediği, din düşmanlarına karşı Avrupa'nın inanan Hıristiyanları ile birlikte olunabilir.)

TELEVİZYON... Bu gibi televizyonların çoğu kepazelik. Medeni ve manevi bir olduğu gibi bütün ahlaki seviyenin Kuran'ın ilmi ve ameli icadına karşı mağlup oluyor.

DÜNYANIN SONU... Dünyanın sonu gelmiştir. (Mustafa Sungur Said Nursi'nin Kuran'da dünyanın sonunun geldiğine ilişkin bilgiden bahseden Risale-i Nur bölümünü okuyor. Okumanın sonunda bugün itibariyle dünyanın sonuna 80 yıl kaldığını belirtiyor.)

VASİYET... Üstad ölmeden evvel talebelerine bir vasiyet bırakmıştır. O vasiyetinde müspet hareket edin, menfi hareket etmeyin diyor. Bizler asayişi muhafazayı netice veren müspet iman hizmeti içinde her bir sıkıntıya karşı sabırla, şükürle mükellefiz diyor. En büyük alimlerin reisinin görüşü böyle.

KADIN... Her kadın şey yapıyor ama kadın kadındır. Büyük imamlar ne dediyse doğrudur. Mesela Abdülmecit'in kızı muallim olmuş.

Emre AKÖZ- Nevzat ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
 'Dekor fiyasko bina hatalarla dolu'
 Azra Akın: Bir an için öleceğimi düşündüm
 Konserde yangın paniği
 En temiz Türk gençleri
 Son sözü seni seviyorum oldu
 Başbakan'ın İstanbul düşü
 Mevlana'nın 'gel' çağrısına koşuyorlar
 Hangi yalnızlığa gittiği bilinmeyen
 Küçükarmutlu davası lehte bozuldu
 Umut'un 10 yıllık 'barış' yolculuğu
 Marmara Bölgesi eğitimde çaktı!
 İlk hacı adayları dualarla uğurlandı
MAHMUT ÖVÜR
Aklımız hırsımıza teslim
İstanbul, G-Mall yangın...
SAVAŞ AY
AB durumu dururken yangına sayfa yapmak niye?..
Bu...
Halklar evet dedi ...
Türkiye, AB'den 41 yılın en güzel "evet" yanıtını aldı. Parlamento,...
'Evet deme zamanı geldi'
Bu sözler AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya ait. Üstelik...
Pietro'ya dikkat
Pietro'ya dikkat
Kartal'a Hakan Şükür uyarısı: "Parma'nın başına geçen Pietro...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu