|
|
|
|
|
|
Her şeyi falso
G-Mall yangını faciasında dekorcu ile işletmeci birbirini suçluyor. Uzmanlar ise faciaya iki tarafın da birlikte yaptığı 7 ölümcül hatanın yol açtığını söylüyor.
YÜZLERCE CANA MAL OLABİLİRDİ Büyü filminin galasında 800 davetlinin 'Ölüm Kapanı'nda çaresiz kaldığı GMall yangınını Eski İtfaiye Müdürü Abdurrahman Kılıç, SABAH için değerlendirdi. Kılıç, olay yeri incelemesi sonrası, dekorcunun da işletmecinin de 7 kritik hatasını şöyle sıraladı:
AYDINLATMA SİSTEMİ YOKTU Dekorun duvarları yanıcı strafor maddesi kullanılarak yapıldı, içine bir de mum konuldu. Kimse buna 'Hayır' demedi... Duman çıkar çıkmaz çalışması gereken siren sistemi ise devreye girmedi. Elektrik kesildiğinde de üç saat çalışması gereken aydınlatma sistemi yoktu.
YAĞMURLAMA YETERSİZ KALDI Duman tahliye sistemi olmadığı için duman dışarı çıkarılamadı. Yağmurlama sistemi yetersizdi. En az 10 delikten tazyikli su fışkırması gerekiyordu, yalnızca su deliği çalıştı. Işıklı işaret olmadığı için insanlar çıkışı zor buldu. Bulsa da çıkış kapıları kilitliydi.
'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
G-Mall yangını durumu görüntüyle kurtarmaya çalışan kafa yapısını bir kez daha suçüstü yakaladı. İlk bakışta birçok nokta kurallara uygun gözüküyor...Ancak uzmanlar olay yerinde yaptıkları incelemede yangına ihmalden kaynaklanan 7 ölümcül hatanın yol açtığını tespit ettiler.
Eski İtfaiye Müdürü ve İTÜ Öğretim Üyesi Abdurrahman Kılıç, yangının hemen ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Kılıç, yangının çıkmasına ve davetlilerin içerde mahsur kalmasına binada tespit ettiği 7 kusurun neden olduğunu belirtti. Sinema salonunun yangın yönetmeliğine uygun şekilde 2'şer kapısı bulunduğunu, ancak olay yerine ulaştığında 7 nolu salonun kapısının kapalı olduğunu gördüğünü belirten Kılıç, "Kapıların yangına dayanıklı olmadığını ve duman sızdırdıklarını gördüm" dedi.
KAPILAR KAPALI Üst kat salonunun çıkış kapısının da standartlara uygun yapılmadığını söyleyen Kılıç, "Bu gibi yerlerde her bir buçuk metreye bir kişi düşeceği hesaplanır. Bu sayıya yarım metre aralıktan 40 kişinin geçtiği kabul edilerek çıkış sayısı hesaplanır. Bu toplam genişliği verir. Arkasından her bir salon için en az 2 çıkış olması gerekir. Bunların duman sızdırmaz ve yangına dayanıklı olmaları gerekir. Sinemaya baktığımda kapıların yangına dayanıklı olmadığını ve duman sızdırdıklarını görüyoruz " diye konuştu.
YANICI MADDE KULLANILMIŞ Kamuya açık kapalı mekanların dekorasyonunda yanıcı madde kullanılmasının yasak olduğunu ifade eden Kılıç, "Tünelin duvarları yanıcı bir madde olan strafor kullanılarak yapılmış. İçine de mumlar konulmuş. Strafor kullanıldığında yanmaz boyayla boyanması gerekir" dedi. Sinemanın yağmurlama sisteminin en küçük yangını bile söndüremeyecek nitelikte olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu: "Yangın çıktığında otomatik olarak tavanlardan su akıtarak itfaiye gelmeden yangını söndürmesi gereken yağmurlama sisteminin tesisat projesi uygun yapılmamış. Bu alana yaklaşık 10 tane başlık patlaması gerekirdi. Orada 3-4 tane başlık patlamış, ancak ıslatmıyor bile. Çok az su akıyordu."
DUMAN TAHLİYE SİSTEMİ YOKTU Sinema kompleksinde duman tahliye sisteminin olmadığına da dikkat çeken Kılıç, "Fanlar olmasına rağmen, dumanı dışarı atacak sistem yoktu. Siren sistemi devreye girmemiş. Duman çıkar çıkmaz siren sisteminin devreye girmesi ve insanları erkenden uyarması gerekirdi" diye konuştu. Sinemada acil aydınlatma sisteminin bulunmadığını belirten Kılıç, diğer aksaklıkları ise şöyle sıraladı: "Normalde sinemayı 3 saat aydınlatacak bataryalı aydınlatma olması gerekirdi ama yoktu" Yangın sırasında hemen itfaiyenin hedef alındığını belirten Kılıç, artık tesisatın mimar, mühendis ve işletmecilerinin olaydan sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.
Yıldız ATEŞ / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|